Вход
София
Времето в София 11 o C

Защо е опасна късната вечеря

Защо е опасна късната вечеря

на 17.06.2020
21383
0
Защо е опасна късната вечеря
Автор: ПИК
17.06.2020
0
21383

Късните вечери увеличават опасността не само от напълняване, но и от диабет, предупредиха американски учени, цитирани от в. "Мирър".

Специалисти от университета "Джонс Хопкинс" сравниха ефекта на вечерята в 18 ч. и 22 ч. върху доброволци. Така те доказаха, че яденето преди сън увеличава кръвната захар, а оттам и риска от диабет, като влошава глюкозната толерантност и намалява изгорените мазнини, предава БТА.

"Ефектът от късните вечери варира много сред хората и зависи от времето, когато си лягат - обясни д-р Джонатан Джън от екипа. - Това изследване показва, че някои са по-уязвими от други".

От предишни изследвания е известно, че яденето късно вечер е свързано със затлъстяване и метаболитен синдром. Новото изследване обаче е особено детайлно. Доброволците са носели устройства, проследяващи движението, кръвта им е била изследвана на всеки час, наблюдаван е сънят им, сканирани са телесните им тлъстини, проследено е изгарянето на мазнини от храната с нерадиоактивни елементи в нея.

Доброволците в изследването са си лягали в 23 ч. Нивото на глюкозата след късната вечеря се е покачвало с 18 процента повече, а изгорените мазнини са намалявали с около 10 процента в сравнение с ранната вечеря.

"Ефектът, който наблюдавахме у здрави доброволци, може да е по-прононсиран у хора със затлъстяване или диабет, които вече имат влошен метаболизъм - каза ръководителят на екипа д-р Чънцзюан Гу. - Трябва да направим повече експерименти, за да установим дали ефектът продължава с времето и дали зависи повече от поведението, например лягането малко след вечерята, или от биологичния часовник".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33969
архив

Народът и властта отдавна са в интимни отношения, но удоволствие от това получава само властта.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x