Защо жените живеят по-дълго от мъжете

Америка

Защо жените живеят по-дълго от мъжете

10667
на 23.11.2022
Защо жените живеят по-дълго от мъжете
Автор:   ПИК

Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят защо мъжете обикновено не живеят толкова дълго, колкото жените.

препоръчано

Изследванията показват, че това е свързано със загубата на Y хромозомата, което може да доведе до злокачествени образувания на сърдечния мускул и фатална сърдечна недостатъчност, съобщава „Скай Нюз“. Учените смятат, че 40% от 70-годишните мъже страдат от загуба на мъжката хромозома, но те могат да бъдат подпомогнати от лекарство, което предотвратява опасните развития.

Хромозомите са подредени по двойки. Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - Х и Y-хромозоми.

Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния заявява: "Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от жените. Те сякаш остаряват по-бързо от биологична гледна точка." Той допълва, че "новото проучване дава представа за причините, поради които продължителността на живота на мъжете е по-кратка от тази на жените". Според Уолш лекарството пирфенидон може да помогне за неутрализиране на вредните ефекти от загубата на хромозоми.

Много мъже започват да губят Y-хромозомата си с напредването на възрастта, като се смята, че това е особено характерно за пушачите.

Изследователите вече са установили, че мъжете, които са загубили Y-хромозомата си, са по-склонни да умират на по-млада възраст и да страдат от свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Смята се, че новото проучване е първото убедително доказателство, че загубата на хромозоми има пряко вредно въздействие върху здравето на мъжете.

Изследователите провеждат експерименти с мишки, използвайки технология за модифициране на гени, за да разберат по-добре последиците от загубата на Y-хромозома в кръвта. Те откриват, че загубата на хромозомата ускорява свързаните с възрастта заболявания и прави мишките по-предразположени към сърдечни заболявания, което води до по-ранна смърт.

Изследователите са проучили и последиците от загубата на Y-хромозома при мъжете. Те установяват, че загубата на Y хромозомата е свързана със сърдечносъдови заболявания и сърдечна недостатъчност - с увеличаването на загубата на хромозомата се увеличава и рискът от смърт. Резултатите показват, че борбата с последиците от загубата на Y-хромозомата може да помогне на мъжете да живеят по-дълго и да имат по-добро качество на живота.

Резултатите са публикувани в списание Science Journal.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски каза може ли местните избори да разтурят управлението (ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски каза може ли местните избори да разтурят управлението (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК