Защо и един конституционен съдия се оплаква от хартиените бюлетини

ЧАС ПИК

Защо и един конституционен съдия се оплаква от хартиените бюлетини

91098
на 14.11.2022
Защо и един конституционен съдия се оплаква от хартиените бюлетини

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Попадам на чудесна статия в „Епицентър“ на моя стар приятел проф. Атанас Семов, уважаван конституционен съдия – „Тези 33 г. след 10 ноември са един от най-трагичните периоди в българската история!“

препоръчано

Ценностен разпад, бедност, корупция, демографски погром, ниска образованост на населението и политическата класа…да, всичко е вярно.

И изведнъж срещам следния пасаж – „И вместо да се опитаме да се справим с тези недъзи, сега връщаме отново чрез хартиената бюлетина някои от механизмите за контролиране и купуване на гласове. Т.е., продължаваме да се движим назад…“

Хартиената бюлетина му пречи и на него?! Там разпознава душманина на демокрацията; злото, довело до "ценностен разпад". 

А къде в цивилизования свят гласуват императивно единствено с машини? Като конституционен съдия проф. Семов не е ли запознат с решението на германския конституционен съд, според което машините са ненадеждни? Гласове се купуват само чрез хартиена бюлетини ли? Защо тогава в цяла Европа гласуват с хартия, и там ли са купени изборите?

Купени ли бяха изборите с хартия през 2016 г., след които на власт дойде президентът Румен Радев, чието назначение е проф. Семов в КС?

За 33 години преход кои избори с хартия са оспорени от наблюдателите на европейските институции? Кои избори са останали непризнати от политическите партии?

Странно, наистина, с какво хартията пречи на един професор, член на Конституционния съд. Нали в самата Конституцията е описано правото на всеки гражданин да избере как да гласува? Знае ли проф. Семов, че 111 000 българи се подписаха за две седмици във възвание за смесено гласуване по избор? Наистина ли смята, че тези хора трябва да бъдат лишени от възможността да преценят сами по какъв начин да осъществят вота си? Харесва ли му рекордно ниската избирателна активност, откакто се гласува задължително с машини? Знае ли, че сред народа изборните машини са известни като "мадуровките от Венецуела"?

А може би проблемът е там, че без машините президентът Радев и неговите служебни правителства няма да могат да контролират толкова ефективно изборните резултати. Че частници като „Сиела“ и софтуерните спецове на ДБ няма да имат достъп до кодовете на машините.

Проф. Семов е напълно прав за разпада на българската държава след Десети ноември 1989 г. Но едно от малките и крехки достижения на демокрацията ни все пак бяха свободните и честни избори. Които, откакто машините са задължителни, нито са свободни, нито са честни. Нито съвпадат с данните на социологията, нито граничат със здравия разум и житейската логика.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Български възход“ закри предизборната си кампания. Ген. Стефан Янев с призив: Изберете да гласувате! Защото ако не гласувате, политическата криза ще продължи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! "Български възход“ закри предизборната си кампания. Ген. Стефан Янев с призив: Изберете да гласувате! Защото ако не гласувате, политическата криза ще продължи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 118
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК