Вход
София
Времето в София 19 o C

Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири пъти по-често

Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири пъти по-често

на 03.08.2020
5401
0
Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири пъти по-често
Автор: ПИК
03.08.2020
0
5401

Защо мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири пъти по-често, коментира катарската телевизия Al Jazeera.

Ново проучване разкрива: Мъжете плачат след секс</p><p>

Ново проучване разкрива: Мъжете плачат след секс

Дори в 21 век и с много иновации около нас, обществото...

на 12.08.2018

Обикновено рядко виждаме мъже да плачат и ако това се случи, винаги се интересуваме какво се е случило и защо са в това състояние. Разбира се, ако човек плаче, тогава се е случило нещо наистина сериозно. Когато става въпрос за жени, доста често срещаме сълзи в очите им и изпитваме съчувствие към тях. Но защо мъжете не са склонни да проливат сълзи, колкото жените?

Физиологични причини

Ед Вингерхерц, професор по психология в университета в Тилбург в Холандия, психиатър, който изучава плача повече от 20 години, като част от едно от своите проучвания, е интервюирал повече от 5 000 души в 37 страни за техните емоционални навици. Както се оказа, жените плачат 30 до 64 пъти годишно, а мъжете само 6 до 17 пъти годишно.

Освен това, според проучването, мъжете спират да плачат по-бързо от жените, тъй като те плачат за две до три минути, в сравнение с шест минути за жените. Също така много по-малко вероятно е мъжката половина от населението да страда от пристъпи на силен плач.

„Тези разлики вероятно до голяма степен се дължат на факта, че жените са по-склонни да гледат сълзливи сцени и да четат романтична литература“, казва професор Вингерхерц, който публикува книга за плач въз основа на своите изследвания.

Защо е полезно мъжете да плачат?

Защо е полезно мъжете да плачат?

Мъжете също плачат и това не е срамно, а необходимо и...

на 31.07.2020

Мъжете и жените се държат различно в емоционално трудни ситуации. Например, жените са по-склонни към състрадание и отношенията им с други жени по своята същност са различни от тези между мъжете. По-вероятно е те да работят в здравеопазването или с деца, да гледат драматични филми и да четат много за разбити бракове и нещастни деца. Поради тази причина те са по-предразположени към синдроми на депресия и болка.

Вингерхерц също говори и за влиянието на половите хормони: „Изглежда, че тестостеронът -мъжкият полов хормон задържа плача, докато хормонът пролактин. го стимулира. При мъжете пролактинът се произвежда в много по-малки количества, отколкото при жените“.

Социални причини

В статия за The Sun писателят Сара Дъфи коментира изследването: „Всички сме чували израза „истинските мъже не плачат“ и макар това да е убеждение, от което обществото трябва да се освободи, се оказва, че по-малката склонност на мъжете да плачат има също и физиологична причина. Изследвания показват, че мъжете произвеждат по-малко от хормона пролактин.

В своята статия Дъфи се позовава и на мнението на психоложката Джорджия Рей, която твърди, че мъжете проливат по-малко сълзи от жените, поради определени физиологични и социални фактори, свързани със структурата на тялото и характеристиките на възпитанието на мъжете. В обществото съществува стереотип, че мъжете не трябва да бъдат емоционални и затова е много по-малко вероятно да си позволят да плачат.

Дафи заключава: "Накратко, мъжете произвеждат по-малко от хормона пролактин, който е отговорен за производството на сълзи."

На сайта Psychcentral, Дерек Уитни, журналист и блогър с интерес към психологията, посочва друг аспект на темата. Да се чувстваш сам рядко решава проблеми в ежедневието, каза той. Да, мъжете са по-силните и справянето със семейните проблеми често изисква те да оставят настрана сълзите и да помагат на другите по време на криза.

„Когато хората дълго време потискат желанието да плачат, чувствата, които би трябвало да се изразят чрез сълзи, се засилват. С течение на времето потиснатите емоции могат да доведат до физиологични промени, които се проявяват в клинични симптоми като високо кръвно налягане “, заяви журналистът.

Мнението на мъжете

Коментирайки въпрос, зададен на Quora („Защо никога не виждаме мъже да плачат?“), Матю Люис пише: „Като цяло мъжете имат по-малка мотивация да плачат, въпреки че това не означава, че не чувстваме болка, просто се справяме с нея по различен начин. В някои случаи мъжете искат да плачат, но просто нямат сълзи. "

На същата платформа Анош Ибрахим изброява други причини, поради които мъжете не плачат. Според коментатора плачът е непрактичен, тъй като мъжете рядко се чувстват по-добре след това, докато жените се чувстват по-добре. Мъжете плачат само когато се случи нещо много сериозно “.

Според него обществото противоречи на себе си, когато казва, от една страна, че плачът е добър за всички, а от друга страна, когато хората плачат, те биват осъждани. Разбира се, хората не могат едновременно да следват две противоречиви нагласи.

Промяна на възгледите на обществото

Фиона Форман, която има магистърска степен по психология, пише в статия за Irish Times: „Традиционно мъжете се смятат за слаби или някак „грешни“ да изразят чувствата си през сълзи.“ Въпреки че днес това мнение се променя, все още е трудно да се отървем от културните стереотипи, които всички сме научили. "

Форман казва, че първата стъпка към здравословното емоционално развитие включва обучение на момчетата и момичетата да приемат всичките си чувства, включително „отрицателните емоции“, като тъга, безсилие, безпокойство и гняв, тъй като те са напълно нормални и не трябва да бъдат потискани или да предизвикват страх..

Втората стъпка е да ги научим да изразяват конструктивно всичките си чувства, а плачът е здравословен начин за изразяване на чувства.

Когато децата са възпрепятствани да плачат, те могат да започнат да потискат или избягват тези емоции, докато сълзите ни помагат да се успокоим и да освободим химикали, включително окситоцин, ендорфини и други хормони, които облекчават стреса и болката.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 13830
архив

Притеснена циганка тича към мъжа си с дете на ръце: - Асане, детето глътна патрон! - Ма не го върти към мене, ма!

няма нови новини
Днес: 173
hot
най-четени новини в момента
сега
3269
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV представя: "ОТРОВЕНОТО БЪЛГАРСКО ЛЯТО" - един филм на Ива Николова и Христо Порязов за метежа на разрухата и страха
x
Астролог съветва в празничния ден: Обърнете внимание на децата си
x