Защо Радев избра "съдбовния" 4 април за изборите? Това е любимата дата на Тодор Живков - тогава става партизанин

Акценти

Защо Радев избра "съдбовния" 4 април за изборите? Това е любимата дата на Тодор Живков - тогава става партизанин

144777
на 15.01.2021
Защо Радев избра съдбовния 4 април за изборите? Това е любимата дата на Тодор Живков - тогава става партизанин
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Изборите ще са „съдбовни“ и на 4 април, обяви президентът в четвъртък. Датата далеч не е идеална, но, естествено, по Конституция Румен Радев има пълното право да посочи кога да се гласува по своя преценка.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Изборите ще съвпаднат с католическия Великден, което нанася удар по католическата общност в България, а и по част от сънародници зад граница, които могат да се откажат възпрепятствани да пуснат бюлетини. По това време е и Пролетната ваканция на децата – хубаво време за семейни пътувания и не толкова хубаво за разходки до урните.

Президентът обаче напълно коректно изтъква „съдбовността“ на датата. Не е и за пренебрегване нейната противоречивост…

4 април е най-любимият ден на Тодор Живков. Той самият никога не е крил, че денят е съдбовен за него лично. Първо – на тази дата Живков става партизанин. И второ – на 4 април 1981 е избран за генерален секретар на ЦК на БКП, след като дотогава е бил „само“ първи секретар. Новата позиция обаче го издига в ранг и го приравнява с Брежнев.

Датата и е символ на залеза на БКП – през 1990 печатният орган на партията  вестник „Работническо дело“ окончателно се преименува и става вестник „Дума“.

В българската политика 4 април 2000 година остава и като деня, в който Симеон II пристига в страната и обявява, че ще остане.

Датата е черна годишнина от трагедията в река Лим, при която през 2004 година изгубихме 12 български деца.

В световен план 4 април е денят, когато е създадена НАТО – това става през 1949 г. с подписването на договор между 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада. През 1991 пък е основан Атлантическият клуб за България по инициатива на депутата от СДС Соломон Паси, който става негов председател. Така в България на 4 април се отбелязва Денят на атлантическата солидарност. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК