Вход
София
Времето в София 7 o C

За по-чист въздух: Експерт на „Грийнпийс” обяви, че София е столицата с най-силно замърсяване в ЕС

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 42
Починали: 24
Заразени: 593

За по-чист въздух: Експерт на „Грийнпийс” обяви, че София е столицата с най-силно замърсяване в ЕС

на 08.12.2019
5702
4
За по-чист въздух: Експерт на „Грийнпийс” обяви, че София е столицата с най-силно замърсяване в ЕС
Автор: ПИК
08.12.2019
4
5702

София има най-силно замърсеният въздух след столиците в ЕС. Това разкри пред БТВ експертът от „Гринпийс” Лаури Миливитра. Той добави, че България и Полша са страните в ЕС с най-голямо замърсяване на въздуха в момента.

Нов сайт ще следи замърсяването на въздуха в София в реално време

Нов сайт ще следи замърсяването на въздуха в София в реално време

22 общински измервателни станции следят качеството на...

на 02.11.2019

„Много родители са ми споделяли, че заради мръсния въздух децата им са развили астма – коментира финдалнецът. -  Хората, които ни управляват трябва да действат. И ние трябва да сме активни за да защитим здравето си. Едно от нещата, за даъ се предпазим, а и да привлечем вниманието, е да носим маски.

Живея във Финландия , където зимата е много студена. Едно от решенията там за отопление са термопомпите. При нас те имат доста голям успех.

Транспортът трябва да е възможно най-атрактивен за хората, за да го използват. Има много варианти за придвижване, които замърсяват по-малко и са по-удобни.

Броят на измервателните станции за чисдтотата на въздуха в София трябва да бъде увеличен. Трябват станции на оснвовни пътища, които да отчитат замърсяването от трафика.

В Китай преди 2012 година имаше много проблеми с мониторинга на качество на въздуха. След 2102 година правителството създаде 1 500 станции за проследяване на качеството на въздуха в реално време и нещата започнаха да се подобряват.

В Гърция ситуацията е като в България. Стари предприятия, неотговарящи на евростандартите, трябва да инстарллита нови филтри, но това не се случва. В България от тази гледна точка нещата са много по-добре.

Данните сочат, че от страните на ЕС в България и Полша замърсяването е най-голямо. София пък е най-силно замерсената столица в ЕС. Замърсяването на въздуха е много сериозен проблем и трябва да се обърне спешно внимание на него”.

През изминалото денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до три пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на четири от петте градски станции в София. Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на отпадъци на открито.

Последните дни са за извършени над 60 проверки в София. От Столична община призовават гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

22 сензорни станции следят за чистотата на въздуха в София

22 сензорни станции следят за чистотата на въздуха в София

Нови 22 сензорни станции ще следят за чистотата на...

на 19.11.2019

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 000 домакинства в София. В момента се монтират и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 10771
архив

Катастрофирала по пътя към църквата кола с младоженци. Младите загинали и душите им отишли в рая.
- Толкова се обичаме! - казали те на Свети Петър.
- Не може ли и тук да се оженим!
- Ще видим какво може да се направи! - обещал Свети Петър.
След три седмици се появил при младите със свещеник и той ги венчал. Минало време, младоженците пак отишли при светия старец.
- Оказа се, че в Рая бракът за нищо не служи. Не може ли да се разведем?
- Махайте ми се от главата! - ядосал се светията. 
- Аз си загубих три седмици да ви търся в рая свещеник, представяте ли си, колко време ще трябва, за да открия адвокат!

няма нови новини
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
сега
3605
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Сачева с подробности за безработицата у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Съвети за добър сън при тревожност заради коронавируса
x