Здравният министър категоричен: Страната е в тежък момент, мерките трябва да се спазват. Има ръст на заболелите от коронавирус до 30 години. Протестите са място, където заразата се предава по-лесно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

Здравният министър категоричен: Страната е в тежък момент, мерките трябва да се спазват. Има ръст на заболелите от коронавирус до 30 години. Протестите са място, където заразата се предава по-лесно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

42172
на 04.08.2020
Здравният министър категоричен: Страната е в тежък момент, мерките трябва да се спазват. Има ръст на заболелите от коронавирус до 30 години. Протестите са място, където заразата се предава по-лесно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Няма нужда от нови мерки срещу коронавируса, заяви на пресконференция д-р Костадин Ангелов. И определи мерките у нас като "меки". Това, което наблюдаваме, е увеличаване на заболелите във възрастната група до 30 години, посочи той. Наблюдава се броят на новозаболелите в България, цитира европейски данни министърът.

препоръчано

 Проблемите в домовете за възрастни хора в Русе и във Варна са под контрол, изтъква той.

Важно е колко ще изпишем от болниците и в зависимост от това можем да ги пресмятаме на всеки три дни, каза министърът. 

823 души са в болници в страната, каза още той.

На въпрос защо се връщат хора от болници в София, Ангелов заяви, че в момента болниците са ВМА, Пирогов, Александровска и Инфекциозна болница. Ще разкрият и 15 места в Софиямед, но не за интубирани пациенти. В Александровска са съсредоточени пациенти само за дихателни операции, посочи министърът.

Над 200 са интензивните легла в столицата, обясни той.

По думите му COVID-отделението в Добрич е закрито, защото единственият инфекционист е напуснал и работи в психиатрията, защото има опасения за работа с пациенти с коронавирус.

Пациентите не е необходимо да бъдат лекувани само от инфекционисти, атопичните пневмонии могат да се лекуват и от пулмолози и интернисти. 

МЗ имат версии за разпространение на коонавируса в домовете за възрастни хора. В този в Русе най-вероятно е станало чрез посетители, роднини, които са влизали в кафето на дома и имаме неспазване на епидемичните мерки. По отношение на дома във Варна първият заболял е касиерка, вторият е лекарят на дома, който е на втори трудов договор в дома, а първият му е на летището във Варна. 

Възможен път за зараза във Варна е и заразени членове на семействата на възрастните хора и е възможно да е имало комуникация между домуващите и техните семейства. Това ще стане ясно след проверката от апелативната прокуратура във Варна, посочи здавният министър.

Запитан за събирането на хора на протестите той обясни, че всеки има право на протест, но струпването на много хора трябва да бъде контролирано. Моят съвет към тези хора е да изразяват протеста си, спазвайки мерките - да носят маски, да спазват дистанция, отсече Ангелов. 

Хора от уязвимите групи, ако ходят на протестите техни близки, ги излагат на риск. В момента страната е в тежък момент, ако ние в момента не разберем, че само здравият разум и спазването на мерките могат да помогнат, няма нищо да ни помогне. Вие виждате, че има раздвижване в цифрите и в САЩ, и в Бразилия, и в Европа. Много от учените в целия свят сгрешиха. Това заболяване крие много неизвестни, очаквахме лятото да изчезне. Само че то не изчезва. В тази ситуация ние не знаем още какви неизвестни крие този вирус. В момента наблюдаваме неговото по-лесно предаване. Наблюдавахме промени в неговата вирулентност, наблюдаваме подмладяване на новозаболелите, не знаем дали този процесще продължи да бъде трайна тенденция, не знаем на какво се дължи това, единствените мерки са ограничителните и ние трябва да продължим с това без да нарушаваме мерките, отсече той.

Има полицаи от проестите, които са положителни с коронавирус. Наблюдаваме по-лесно разпространение на вируса. Така че - да, протестите са място, където вирусът може да се разпространява по-лесно. Затова ви казах - хората да протестират с разум, да спазват дистанция и да носят маски, заяви Костадин Ангелов. 

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това