Здравният министър отговори на Ицо Хазарта - кани го на среща с есемес! Проф. Костадин Ангелов сравни протеста на ресторантьорите с уличния бой

Акценти

Здравният министър отговори на Ицо Хазарта - кани го на среща с есемес! Проф. Костадин Ангелов сравни протеста на ресторантьорите с уличния бой

62744
на 27.01.2021
Здравният министър отговори на Ицо Хазарта - кани го на среща с есемес! Проф. Костадин Ангелов сравни протеста на ресторантьорите с уличния бой
Автор:   ПИК

Озадачен съм от този протест, преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират този протест. Три часа обсъждахме и те заявиха, че има забавяне в плащанията. Поканихме отговорните министри и ги уверихме, че до края на тази седмица те ще си получат парите, както и се случва. Не мога да разбера логиката на този протест, за проявен разум и ми искат оставката. Ако проявя безрасъдство, какво ще ми поискат?!", заяви здравният министър проф. Костандин Ангелов по повод протеста на ресторантьорите.

препоръчано

Проф. Ангелов подчерта отново, че се намираме в ситуация на безпрецедентна криза, а най-важното е истината. Той допълни, че за него няма удобни и неудобни организации и с всеки с който може да говори за мерки, запазване живота и здравето на хората, той го прави. Вчера е провел няколко разговора, като дълго време е чакал представители от Асоциацията на заведенията, които не са проявили никакъв интерес.
"Протестът, който днес се организира и искането за моята оставка ми прилича на уличния бой. Аз съм издал заповед и се вижда, че заведенията отварят март месец. Отговорността за здравето и живота на хората я носи здравния министър", заяви още проф. Ангелов пред Нова телевизия и отчете, че мерките са били разхлабвани поетапно, за да се види как върви ръста на заболелите. Той категорично се противопостави на това да се отпускат всички мерки и да се върнем към онова време, когато са го питали защо хората умират в линейките.
По повод темповете на ваксинация проф. Ангелов заяви, че първо всяка една ваксина, която идва у нас веднага се поставя на желаещите в определената фаза. "В момента сравненията, които се правят нямат никакъв смисъл. Договорените ваксини не са между България като договаряща се страна и фирмите, а Европейската комисия. Ние подходихме консервативно и всяка една ваксина, която беше поставена се запази втората, която трябва да бъде поставена. Ако не го бяхме направили сега щяхте ;да ме питате, защо над 17 хиляди души нямат ваксини. Ваксините които пристигат в България са същото число, които пристигат и в другите страни. Невярно е твърдението, че след първа поставена доза има 80 процента имунитет, това не е вярно", категорично заяви проф. Ангелов.
Здравният министър заяви, че след 7 февруари идва оксфорската ваксина и малко след месец ще имами над 150 хиляди ваксинирани българи. От "Пфайзер" сме поръчали 3.9 милиона дози и към настоящия момент България е поръчала достатъчно, като към момента сме поръчали 12 милиона доза от шесте фирми производители. С "Модерна" имаме 1 милион дози, а от оксфорската имаме поръчани над 4 милиона дози. Най-много поръчани дози има от първата на Оксфорт, което е било одобрено и от ЕК. "За да изчистим всички въпроси, които съществуват ще направя посещение в Брюксел, ще разговарям с колегите които са отговорни за ваксините и доставките, за да изчистим всички въпроси на българските граждани", заяви проф. Ангелов и допълни, че за руската ваксина трябва да се изчакат да преминат преговорите.
За притеснението на личните лекари, че има прекалено много административни тежести при ваксинирането, проф. Ангелов заяви, че вчера от един лекар за един ден са извършени 40 имунизации, като му предстои среща с джипитата и голяма част от техните притеснения са изчистени, като подчерта че изискванията са на НЗОК, а не на здравното министерство.
До края на месеца личните лекари трябва да се свържат със своите пациенти, за да изготвят списъци с желаещите да бъдат ваксинирани. Днес стартира имунизацията на възрастните хора в домовете, до края на седмицата стартира ваксинирането на учителите, а до края на годината могат да бъдат ваксинирани всички, които имат желание. Проф. Ангелов припомни, че в информационния сайт за коронавируса има отделен раздел за ваксините, където може да се намери цялата информация.
За новата заповед, която забранява ползването на шалове и шлемовете, проф. Ангелов заяви, че е имало сериозен дебат, за да има защита от една страна, но и от друга хората да не бъдат притеснени финансово. "Взехме това решение, защото медицински е доказано, че ефект има когато са покрити добре устата и носа".
"Кризата е световна, всеки говори в публичното простнаство, но не носят отговорност. Отговорност носят здравните власти, министъра на здравеопазването и властите".
"Не съжалявам за нищо, което съм казал, защото когато започнах да говоря на тази тема, казах че коронавируса пренареди нашите приоритети. Вероятно по един или друг начин съм останал неразбран, аз харесвам творчеството на г-н Петров и го каня на среща, като ще ползвам възможността да го убедя във всички мои действия за предотвратяване на заразата. Даже като изляза ще му пиша есемес", заяви проф. Ангелов по повод нападките и острите думи на рапъра Ицо Хазарта срещу него.

Сподели:
Бомба x
Осем сигнала, че партньорът ви смачква самочувствието Осем сигнала, че партньорът ви смачква самочувствието
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това