Зеленски дава заден: Всички разбираме, че трябва да приключим войната възможно най-скоро

ГОРЕЩО

Зеленски дава заден: Всички разбираме, че трябва да приключим войната възможно най-скоро

118941
на 23.07.2024
Зеленски дава заден: Всички разбираме, че трябва да приключим войната възможно най-скоро
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Мисля, че всички разбираме, че трябва да приключим войната възможно най-скоро, разбира се", каза той на среща в Киев с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Зеленски също нарече посещението на Паролин "силен сигнал от страна на Ватикана".

препоръчано

В интервю за радиотелевизионната корпорация Би Би Си, публикувано на 21 юли, Зеленски говори за възможността за разговори с руския президент Владимир Путин въпреки действащия в Украйна указ, забраняващ подобни разговори. Украинският президент също така заяви, че "никой няма да се съгласи" на въоръжен конфликт, който "ще продължи още 10 години или много години". Преди това той каза още, че руски представители трябва да участват във втората конференция за уреждане на украинския конфликт.

Руските власти вече многократно заявиха готовността си да преговарят с Украйна за уреждане на конфликта. В същото време официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание на факта, че основните пречки са невъзможността за преговори с Путин, залегнала в указа на Зеленски, както и украинските инициативи, които "свидетелстват за пълното откъсване на официален Киев от съвременните реалности".

В същото време Путин посочи, че легитимността на Зеленски е приключила, така че е важно да се разбере "с кого е необходимо и възможно да се работи, за да се стигне до подписването на правно обвързващи документи". По-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че преговорите с Украйна са възможни, но резултатът от тях трябва да бъде одобрен от легитимните украински власти.

На 14 юни Путин на среща с ръководството на Министерството на външните работи назова условията за уреждане на ситуацията в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия и отказът на Киев да се присъедини към НАТО. Освен това Русия смята за необходимо отменянето на всички западни санкции срещу нея и установяването на статут на Украйна на необвързана и свободна от ядрени оръжия страна. Путин изтъкна, че ако Украйна и Западът откажат тези условия, те могат да се променят в бъдеще. Киев отхвърли руския мирен план.

Същевременно ново проучване на Международния институт по социология в Киев показва все по-висок дял на украинците, искащи мирни преговори с Русия дори с цената на териториални отстъпки. 

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, се казва в проучването.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК