Зеленски подписа споразумение с Швеция в областта на сигурността

Европа

Зеленски подписа споразумение с Швеция в областта на сигурността

11767
на 31.05.2024
Зеленски подписа споразумение с Швеция в областта на сигурността
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес двустранно споразумение с Швеция в областта на сигурността - едно от трите планирани със скандинавските държави, където той търси допълнителна военна подкрепа от Запада във войната срещу Русия, предаде Ройтерс.

препоръчано

Съобщението идва в момент, когато западните страни обсъждат дали да позволят на Украйна да използва техни оръжия за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия, които подпомагат офанзивата в Харковска област, Североизточна Украйна. 

"Виждате, че Русия се опитва да разшири войната... Само заедно можем да спрем лудостта на Москва", каза Зеленски при подписването на споразумението, което е 13-ото подобно споразумение, подписано от Киев със западна държава.

По-рано този месец Швеция заяви, че се е съгласила да предостави допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност 75 милиарда шведски крони (7,09 млрд. долара) за три години, а в последните седмици Норвегия преговаря с Киев за двустранно споразумение за сигурност. Така общата помощ на Стокхолм за Киев между 2022 г. и 2026 г. ще достигне близо 10 млрд. долара.

Швеция ще предостави и два разузнавателни самолета ASC 890, които се считат за изключително важни за идентифициране на пристигащи крилати ракети и безпилотни летателни апарати и за определяне на цели във въздуха и в морето. Швеция ще предостави и целия си запас от бронетранспортьори.

"Вие буквално се борите не само за собствената си свобода, но и за нашата свобода и сигурност", заяви шведският министър-председател Улф Кристершон. "Ето защо подкрепата за Украйна е толкова фундаментална, екзистенциална задача за Швеция и за всички останали скандинавски страни", добави той.

Въпреки това обаче Стокхолм все още няма да предостави на Киев изтребители "Грипен", тъй като продължават дискусиите дали вместо това Украйна да получи произведени в САЩ изтребители Г-16, за да бъде в крак с въздушните способности на съюзниците от НАТО.

Швеция се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор по-рано тази година и към момента не разполага с такива изтребители.

Противовъздушната отбрана, производството на боеприпаси и съвместното производство на оръжия са сред водещите теми в дневния ред на днешната среща на върха между Зеленски и министър-председателите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия, както и президента на Финландия.
Всички тези страни са членове на НАТО и са твърди поддръжници на Украйна.

Зеленски заяви, че по-късно днес ще подпише двустранни споразумения и с Норвегия и Исландия. Дания и Финландия вече подписаха 10-годишни споразумения за сигурност с Украйна, съответно през февруари и април, отбелязва Ройтерс.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК