Зеленски: Путин е слаб, властта му се срива

Европа

Зеленски: Путин е слаб, властта му се срива

10450
на 03.07.2023
Зеленски: Путин е слаб, властта му се срива
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Путин е "слаб“ и губи контрол над собствения си народ", категоричен е украинският лидер Володимир Зеленски в отговор на въпрос каква е оценката му за въоръжения бунт на ЧВК "Вагнер" на 24 юни.

препоръчано

В ексклузивно интервю пред CNN украинският резидент изтъква, че Путин е бил изправен пред най-голямата заплаха за властта си от две десетилетия миналия месец, когато ръководителят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин започна кратък поход срещу Москва, като пое контрол над военни съоръжения в два руски града преди да се съгласи да капитулира срещу амнистия.

"Виждаме реакцията на Путин. Това е слабо“, заяви Зеленски пред Ерин Бърнет от CNN в Одеса в интервю, записано в неделя, предава "Фокус".

"Първо, виждаме, че той не контролира всичко. Навлизането на Вагнер дълбоко в Русия и превземането на определени региони показва колко лесно е да се направи това. Путин не контролира ситуацията в регионите. "Целият този вертикал на власт, който имаше, просто се разпада.“

Зеленски заяви, че докладите на украинското разузнаване показват, че Кремъл измерва подкрепата за Пригожин и той твърди, че половината Русия подкрепя собственика на Вагнер и бунта на паравоенната група.

Както отбелязва CNN, интервюто на украинския лидер е направено не само на фона на метежа в Русия, но и седмици след началото на "бавния натиск“ на ВСУ за отвоюване на територия от Русия.

Това усилие беше подложено на интензивен контрол от западните съюзници и в събота американски служител разкри пред CNN, че ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс наскоро е посетил Киев и се е срещнал със Зеленски и представители на украинското разузнаване.

Зеленски отбеляза, че е "изненадан“ да види информация за срещата му с Бърнс, разпространена в медиите. "Моята комуникация с директора на ЦРУ винаги трябва да е зад кулисите“, отбеляза той. "Обсъждаме важни неща – от какво има нужда Украйна и как Украйна е готова да действа“.

Бърнс, ветеран дипломат, се превърна в доверен събеседник в Киев и направи няколко пътувания до Украйна по време на войната.

"Нямаме никакви тайни от ЦРУ, защото имаме добри отношения и нашите разузнавателни служби разговарят помежду си“, отбеляза Зеленски.

Според съобщенията в медиите, украинският президент е заявил на Бърнс, че крайната цел на Киев във войната с Русия е да си върне Крим от руска окупация.

"Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, това означава само едно: войната все още не е приключила“, е бил категоричен той.

На въпрос дали има някакъв сценарий, при който може да има мир без Крим, Зеленски казва: "Тогава няма да е победа“.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК