Зеленски: Ситуацията на бойното поле създава възможност за слагане на край на войната през 2025 г.

Европа

Зеленски: Ситуацията на бойното поле създава възможност за слагане на край на войната през 2025 г.

14648
преди 5 часа
Зеленски: Ситуацията на бойното поле създава възможност за слагане на край на войната през 2025 г.
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" за предприемане на стъпки за слагане на край на войната в Украйна не по-късно от 2025 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

препоръчано

"През октомври, ноември и декември имаме шанса да придвижим нещата към мир и трайна стабилност. Ситуацията на бойното поле създава възможност да направим този избор - избор на решителни действия за слагане на край на войната не по-късно от 2025 г.", заяви украинският президент на срещата Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник, Хърватия. 

Украинският президент каза още, че покана за членство в НАТО би представлявала стъпка към мира, тъй като Русия ще претърпи геополитическо поражение,  допълва агенция ХИНА.

"Геополитическата сигурност зависи от това има ли Украйна място в НАТО. Ако има, това означава, че Путин ще изгуби геополитическата си мощ. Украйна е независима страна, която има право на самоопределение, има право да избере бъдещето си", е заявил в речта си Зеленски.

"Вашите страни и народи са, както и ние, заинтересовани от този изход и затова покана към Украйна да се присъедини към НАТО и бъдещо членство представляват реална стъпка към мира. Без геополитическа сигурност е невъзможно да бъде постигнат справедлив мир", е казал още украинският президент.

Той е отбелязал, че Киев разчита на подкрепата на Великобритания, Италия, Германия, Франция и подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, като и на подкрепата на присъстващите на днешната среща, съобщава хърватската национална телевизия ХРТ.

Зеленски подчерта, че членството на Украйна в ЕС е изключително важно за стабилността и мира в Европа.

На срещата на върха  Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник днес участва служебният премиер на България Димитър Главчев, както и представители на Словения, Черна гора, Косово, Гърция, България, Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Турция, Сърбия, Румъния и Молдова.

Очаква се участниците в срещата да приемат обща декларация, която най-вероятно ще бъде в съответствие с декларациите от предишните две срещи в Атина през август 2022 г. и в Тирана през февруари 2024 г. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите
ПИК TV x
Бившият председател на ЦИК С ГОРЕЩ КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Има всички доказателства за снемане на имунитета на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО) Бившият председател на ЦИК С ГОРЕЩ КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Има всички доказателства за снемане на имунитета на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК