Вход
София
Времето в София 14 o C

Зелен и червен саботаж срещу правителството за магистрала "Струма"

Зелен и червен саботаж срещу правителството за магистрала "Струма"

на 15.07.2020
36886
0
Зелен и червен саботаж срещу правителството за магистрала "Струма"
Автор: ПИК
15.07.2020
0
36886

Неглижирането и некомпетентно отношение към зоните по НАТУРА 2000 води до загуби за милиарди за България, а може би е една от многото атаки срещу правителството от страна на зелените и социалистите. Апликационната форма за магистрала Струма е оттеглена, защото не са определени цели за зона Кресна или по-скоро има някакви, но са много общи. Целите на всички зони по НАТУРА 2000 в България са записани в документ,  който е ключов за управлението на мрежата. Той определя целите на трите нива (биогеографско/ национално, ниво мрежа Натура 2000 и зоново), чрез постигането на които България ще изпълни своите ангажименти в областта на Натура 2000, като държава членка на ЕС. 

Горят сухи треви и храсти край автомагистрала „Струма“ близо до ГКПП „Кулата“

Горят сухи треви и храсти край автомагистрала „Струма“ близо до ГКПП „Кулата“

Горят сухи треви и храсти на метри от магистрала...

на 05.07.2020

Документът дава насоки за разработването на Националната приоритетна рамка за действие за Натура 2000 (НПРД) и регионалните планове за управление на Натура 2000. Той е разработен в рамките на проект BG16M1OP002-3.006-0001-C02 „Знания за Натура 2000“, изпълняван от Дирекция „Национална служба за защита на природата“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Документът е разработен от фирма ДИКОН ГРУП ЕООД, която стана известна с това, че добива експертиза чрез „оупън сорс“, показва справка в Агенцията за обществените поръчки. Поръчката е била с прогнозна стойност 2 010 666.67 лева без ДДС и е спечелен на цена от 2 008 730.60 лв.

Документът за целите е неуспешна компилация от резултатите от проект „Картиране и определяне на природозащитно състояние на природни местообитания и видове – фаза I“), с актуалност 2012-2013 г., от стандартните формуляри (СДФ) за защитените зони и от „Червената книга на Република България“, твърдят бивши експерти от МОСВ.

В следствие на очевидния неуспех и при съмнителни обстоятелства и под прикритието „пилотно“ е възложен договор Пилотно разработване на четвърто ниво природозащитни (консервационни) цели за целевите обекти на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици“.

Договорът е възложен отново на ДИКОН ГРУП ЕООД. При прогнозна стойност 69 975 лева поръчката е спечелена на 69 875 лева, като е имало и втора оферта на стойност 54 750 лева. Както обикновено всички други участници биват отстранени с неясни мотиви, за се спечели на максимална цена, както е при всички търгове в Дирекция НСЗП, обясняват експертите.

Остава въпросът как е приет този документ? Защо след като са похарчени над 2 милиона лева, сега държавата харчи още пари, за да се поправят грешки от същата фирма. Ще се поправят ли грешките и с още колко пари и за всеки един от другите инфраструктурни проекти?

Трябва да се обърне внимание, че ако не се реализира участъкът в Кресненското дефиле, България ще трябва да върне всички пари за магистрала Струма. Дали това не е целенасочено заложено от зелените, за да се използва в подходящия момент срещу правителството. Експертите в Дирекция „НСЗП“ са назначени по времето на тройната коалиция и очевидно БСП и зелените са заложили скрити лимонки, които да бъдат използвани в подходящия момент.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34278
архив

По време на погребение изведнъж се чуват тропане и викове: – Мими, Мими, отвори, аз още съм жив!!! – Митьо, млъкни, докторите знаят по-добре.

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x