ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Как да се предпазя от Алцхаймер Ще ми помогне ли консумацията на зехтин? Ирена Петкова, Враца
При болестта на Алцхаймер, характеризираща се с постепенно оглупяване и невъзможност за самообслужване, в на мозъка на засегнатите се отлагат опасни протеини, които вероятно нарушават обмяната в нервните клетки. Търсейки начин за противодействие на този пагубен процес, американски изследователи от университета в Луизиана са установили, че болестта е сравнително по-рядка в средиземноморските страни. Това специалистите обясняват с менюто на местните жители, в което изобилства зехтинът, богат на мононенаситени мазнини.
В него се съдържа и съединението олеокантал, активиращо отделянето на ензими, които не позволяват да се натрупват опасните протеини в мозъка. Освен това средиземноморското хранене, с характерните за него пресни зеленчуци, цитруси и риба, доставя голямо количество витамини и микроелементи, необходими на нервните клетки.
Приема се също, че четенето на книги, изучаването на чужди езици и други интелектуални занимания забавят прогресията на болестта.