Вход
София
Времето в София 10 o C

Златни спомени: Синът ми се ожени в Съветския съюз, взехме булката с волга

Златни спомени: Синът ми се ожени в Съветския съюз, взехме булката с волга

на 24.08.2019
129534
41
Златни спомени: Синът ми се ожени в Съветския съюз, взехме булката с волга
Автор: "Ретро"
24.08.2019
41
129534

По времето на социализма за родителите беше голямо щастие, ако децата им отидат да учат висше образование в Съветския съюз. И нас със съпругата ми Янка ни споходи това щастие. Малкият ни син Гриша Ангелов Илиев бе приет и отиде да учи военно инженерство в град Тула, Русия. И както се случваше с много от българските студенти там, и той се залюби с една руска девушка и накрая на следването му през 1979 г. се ожениха. Сватбата направихме в Тула.

След като получихме от новите си сватове приглашения да посетим Съветския съюз, си купихме билети за пътуване и на гара Горна Оряховица се качихме на бързия влак от София за Москва. В купето имаше и двама руснаци. Пътуването трая около 48 часа. Аз говоря руски и не пропуснах да им се похваля, че отиваме на сватба и че синът ни се жени за руска девушка с фамилно име Гагарина. Тогава единият от руснаците каза, че в Русия има само два рода Гагарини – на космонавта Юрий Гагарин и на князете Гагарини. И ме попита с кой от двата рода съм се засватил. На шега му отговорих, че нашата снаха е потомка на князете Гагарини.

В деня на сватбата с три нови таксиметрови волги, на които бяхме сложили български знаменца, отидохме за булката. Пред жилищния блок пристигането ни с колите направи голямо впечатление на живущите в него и излязоха да ни посрещнат – зер тяхно руско момиче се женеше за българин. Гражданският брак сключиха в един от районните съвети на Тула.

След като се родиха внучките ми, си помислих, че моят сват Владислав Гагарин непременно е потомък на един от двата рода Гагарини. Според сватята ми Мария Василевна съпругът ѝ не е роднина на космонавта. Следователно трябва да се приеме, че той е потомък на руските князе Гагарини. Затова обявих моите внучки Мария, Сияна и Яна за княгини Гагарини. Публикувам това свое твърдение в очакване някой да го обори. Ако ли не, ще продължавам да го твърдя. И макар че е невъзможно това да се докаже, за мен внучките ми са моите княгини.

 

Ангел Ангелов, Габрово

 

Сподели:
Напиши коментар »
(41)
1
така беше.човека се гордее че се е возил във волга...по него време се качих на един ягуар....ама не мисля да пиша статия
2
По онова време само в СССР можеха да учат децата на " Активните борци против капитализма" ! За шест месеца обучение в някаква съветска " школа " получавахме "диплома" за висше образование (икономист например ) !!! Не отричам добрата подготовка на студентите учещи в Тула. Иначе,рускините се ги биваше !
3
Не е повод за хвалба и гордост, че снахата е рускиня. Да пази Господ. Много български мъже направиха тази глупост. Господ да им е на помощ.
4
Буквичката Ч да има много здраве! Познавам десетки завършили престижни университети в тогавашния СССР без да имат нещо общо с активна борба против каквото и да е. Много други защитиха десертации. Моя милост си имаше висше от България, а "шестмесечните школи", за които пише Ч, бяха за специализация. Две такива съм преминал, наистина получаваше се документ, диплома за завършване на школа, даваща определена степен на подготовка по някаква специалност, но не и за висше образование. Е, добре е за някои да оплюят това, което беше някога, може би не съвсем безвъзмезно. А подготовката, получавана в СССР се ценеше високо "оттатък". Това "чисто българско" УАУ, което стана модерно, за пръв път го чух зад Океана, когато в едно много авторитетно учреждение стана ясно, че имам подготовка в СССР.
5
отговор на коментар
До запознат !!!!! Това което пишете е ЛЪЖА!!!
6
ЖУРНАЛЯТА - СЛУГИНАШ ПИТАЛИ НЕНЧО ХРИСТОВ ,КАКВО ЕНАУЧИЛ ОТ СЪВЕТСКАТА КОЛЕЗДАЧНА ШОЛА , А ОТГОВОРА БИЛ -НИЩО ТЕ БЯХА СЛЕД МЕН . Е ПОСЛЕ НЕ ВИДЯ НИЩО ХУБАВО ОТ СОЦИАЛИЗМА
7
А млодоженеца е бръкнал в чувала пълен с булки и хванал баш блядка
8
отговор на коментар
До 123!!! Това което е написал "запознат" е самата истина. В съюза образованието бе класи над западните.а ти няма откъде да го знаеш,защото по това време си бил на баща си в ергенския панталон. Аман от дървени философи.
9
Много грозни думи! И защо? Защото сме лоши!Какво толкова е казал човека? Споделил е част от живота си. Отвратителни простаци!
10
добре се гордееш с внучките си -за теб са принцеси и княгини но гагарин е разпространена фамилия и идва от това че крепостните селяни не са имали право на фамилия - взимали са това на помечика чиято собс3твеност са били. и космонвта Гагарин е потомък на крепостен селянин.
11
Изключително глупава статия... Типично за тъпите комунисти и руснаци...Лишена от всякакъв смисъл !
12
Дяволе 666, първо, това не е статия, а споделен спомен. Второ, любопитно ми е колко "тъпи" руснаци познаваш лично? И трето, какъв смисъл търсиш в едни спомени, освен това, че човекът пишейки и споделяйки, преживява отново неща, които топлят душата му. Пожелавам ти, когато станеш на неговите години (защото явно си младок с полиран "демократичен" мозък!), да имаш и ти да споделиш нещо толкова трогателно.
13
Ако сина му учеше на запад и беше се оженил за Германка с Мерцедес тогава щеше още да цвили от удоволствие
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
ТЪПАК
16
Момчето е станало жертва на българо-съветскатар СЕКСУАЛНА дружба.
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Ти си потомък на роби.Които са освободени от крепостните селяни.ТЪПАК!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Сега подобни мили събития с участието на българи се случват регулярно. Ежедневно сигурно. Благодарение на демокрацията, най-вече на членството ни в ЕС и въпреки някогашния СССР.
22
отговор на коментар
Сигурно някоя късокрака и смугла "бълХарка" метър и 50 висока и гурлеста помакеса??!! от руска пуччица по сладка и красива няма, това всеки знае!
23
И колко радиация си докарахте от Тула? Щото там радияцията постоянно е 1000 пъти над нормата.
24
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
25
С тия''златни спомени'',побъркахте,хората,а и кой го интересува,оттде,е снаата,на товарищ,Ангельов.
26
Народна Република България се завръща на 9 септември https://www.youtube.com/watch?v=ptEBTGCF5cQ
27
си ти братушкъ
28
От опит знам,че рускините са наи евтината стока на пазара. Може да си купиш такава стока бес даде пазариш.
29
Къде по-добре е да си вземеш булка англичанка! http://blife.bg/article-44500
30
не се казва ГАГАРИН !
31
отговор на коментар
мой съученик учи в Киевския през 1986 и завърши там.родителите му бяха обикновени хора с обикновени професии-баща му бе стругар а майка му учителка в детска градина .и той се ожени там но я доведе България.и сега живеят тук.Там го пратиха със степендия но не защото е на някой син . защото наистина беше един от най- умните съучиници в курса!!Така.че ................!?
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
отваряха ей такъв г@з да се омъжат за българин, потому что здесь тепло и есть помидорчики.
34
отговор на коментар
Така чее... Ти си му светил, когато са го калесали за ченге в ДС или някакво друго човекоподобно. Може и да е бил един от най-умните, все пак дори и на комуноидите им трябваха хора, които да работят - техните рабфаковци и АОНСУ-джии ставаха само за лапане и партийни гъзолизци.
35
"Девушките" /които вървяха -две за ЛЕВ и една -БАКШИШ/ се стремяха с цената на всичко и най-вече с прословутите си НАХАЛСТВО и "РАЗДАВАНЕ" да избягат "на запад", дори това да е ЗАПАДНА БЕРКОВИЦА. А мотивите им бяха толкова много- вечно пияни мужици, комуналки, сексуален тормоз от всякакви началници, липса на елементарни неща за една жена: козметика, бельо, хигиенни материали. Е верно имаше евтини презервативи по 1 копейка /от преработени автомобилни губи/ Продаваха се и в България....
36
"...Човек и добре да живее, все някой ден ..." се жени. После... каквато си я търпиш, или какъвто те "интегрират"!
37
И аз да питам защо като бяхме БРАТЯ близки и КАТО СА НИ ОСВОБОДИТЕЛИ ....защо беше нужно приглашение за да посетиш тази ссср обяснете ми ?????
38
Ами , радвал се е човека, за пръв път вижда кола, до тогава се и возил само на магарешката каручка и това му е направило силно впечатление. Че то почти до края на 20 век имахме само трабанти, , запорожец, Москвич малко шкодички … и как да не се радваш като дойдоха по-късно западните коли … минало, минало .. още някои въздишат по магаретата ...
39
несдоиалкоо има гараж за пренабиванее на номера в Б истрица WEF
40
бай Ангеле, на кой си го кръстил със звучното българско име "Гриша". сигурно на някой руснак.Ще ти кажа нещо, нищо че съм по-малък. Ако се прекланяш пред чуждите, значи не чиниш 5 пари. Независимо кои са чуждите. Дано ме разбереш, макар,че едва ли!!!!!Хайде със здраве, дано си купиш Волга.......
41
Лично аз съм учила в Русия. Завършила съм финанси и бюджет. Уверявам Ви никак не беше лесно. Бяхме 20 българи в университета, от които завършихме 10. Да така беше. Беше гордост за моето семейство и познати. В далечната 1985 г беше престижно.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 13750
архив

Пролет.. Нощ... Те излязоха на балкона, потръпвайки от нощния хлад. Бяха леко облечени... Тя - по обеци. Той - по часовник.

няма нови новини
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
сега
2989
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите подхващат държавния бюджет за 2020 година - гледайте НА ЖИВО!
x
СВЯТА ПОЧИТ: Нарекли свети Йоан Златоуст, защото когато говорил, думите му блестели като злато
x