Вход
София
Времето в София 16 o C

ЗЛЕ ЛИ Е В БЪЛГАРИЯ ПРИ БОРИСОВ? Една трета от сънародниците ни в чужбина възнамеряват да се завърнат, показа проучване

ЗЛЕ ЛИ Е В БЪЛГАРИЯ ПРИ БОРИСОВ? Една трета от сънародниците ни в чужбина възнамеряват да се завърнат, показа проучване

на 10.08.2020
55094
0
ЗЛЕ ЛИ Е В БЪЛГАРИЯ ПРИ БОРИСОВ? Една трета от сънародниците ни в чужбина възнамеряват да се завърнат, показа проучване
Автор: ПИК
10.08.2020
0
55094

Забелязва  се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина. Това обяви по БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов. 

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той в анализа си на трудовия пазар и тенденциите по време на Covid-кризата. 

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов. Трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа, категоричен е той.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът. Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати.

„Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна.“

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов. „Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса. Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация.“ Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов. „Грантове, да се субсидират създадени работни места и в програмите за субсидирана заетост да се удължи срокът на поне 6 месеца, така че да се даде глътка въздух на бизнеса.“ На запад има позитивни новини – миналия месец продажбата на нови автомобили бележи почти 400% ръст, а това е ключов индикатор за състоянието на икономиката, каза още Георги Първанов. „Там наблюдаваме едно очевидно V-образно възстановяване.“ 

Сподели:
свързани новини
ЗАД ГРАНИЦА: Колко българи живеят в чужбина и в кои страни имаме най-много дипломати ЗАД ГРАНИЦА: Колко българи живеят в чужбина и в кои страни имаме най-много дипломати
Министерството на външните работи на Р. България е...
на 03.02.2019
НСИ отчете рязък спад на пътуващите в чужбина българи НСИ отчете рязък спад на пътуващите в чужбина българи
През юни, по време на продължаващата епидемична...
на 28.07.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20311
архив

Онзи ден в аптеката чакам след един шемет, той се повърта един такъв и пита: Колко струва лопедиума, аптекарката вика 5,45.Онзи: ами стоперана?-Тя-4,45. И той взе да си рови по джобовете, дрънка едни стотинки и псува колко са скъпи лекарствата и вика: дай ми 5 презерватива!

няма нови новини
Днес: 98
hot
най-четени новини в момента
сега
3814
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Адвокатката на оскандаления шеф на радиото Балтаков го брани със собствената си трудова книжка (ВИДЕО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Правете духовен секс и пазете сърцето си
x