Вход
София
Времето в София 10 o C

ЗЛОВЕЩА СТАТИСТИКА: Министър Сачева преброи 305-има, чакащи за дом като на 24-те смъртници в Горско Косово

ЗЛОВЕЩА СТАТИСТИКА: Министър Сачева преброи 305-има, чакащи за дом като на 24-те смъртници в Горско Косово

на 03.01.2020
14463
8
ЗЛОВЕЩА СТАТИСТИКА: Министър Сачева преброи 305-има, чакащи за дом като на 24-те смъртници в Горско Косово
Автор: ПИК
03.01.2020
8
14463

Новият социален министрът Деница Сачева изнесе точна статискика за домовете за възрастни хора в страната. Тя преброи 305-има, чакащи за дом като на 24-те смъртници в Горско Косово пред Нова телевизия.

Омбудсманът сезира главния прокурор Иван Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

Омбудсманът сезира главния прокурор Иван Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван...

на 02.01.2020

"Като граждани имаме право да изискваме информация, но трябва да се чува и другата гледна точка", коментира Сачева.

"Колкото и тъжно и страшно да звучи, статистиката за смъртността и за другите домове за хора с деменция не е по-различна от тази с 24-те смъртни случая в Горско Косово. Възрастта на хората в тях е над 80 години. Повечето са на носилки и в терминално състояние. Този тип домове в страната са 14 със 774-ма настанени, а чакащите за техните места са 305. Общо 82 са старческите домове в България, като за тях чакат 1300 души", оповести Сачева.

Според нея от този тип социална услуга ще има все по-голяма нужда с оглед на застаряващото ни население. Към тези нужди обаче често общините се отнасяли с неразбиране, още повече че трябвало да се ангажират с намиране на помещения и набиране на персонал.

Сачева съобщи още, че мониторинг над дома в Горско Косово се осъществява от 2013 година. "Вярно е, че условията там са лоши в битов план, тоалетнте са две за 60 души, а и персоналът се нуждае от допълнителна квалификация, но съвсем не може да бъде наричан бездушен. Там има дори видеонаблюдение, макар мониторът да е само в кабинета на директора", казва Сачева.

Тя гарантира, че ще бъде преустановено настаняването на нови хора в този дом, както и ще се освобождават легла, за да няма по шестима в стая.

Сачева сподели обаче, че проблемите в социалната сфера остават и заради отложеното приемане на новия Закон за социалните услуги, в който са заложени нови стандарти и нов тип заплащане за персонала.

Минисътр Сачева коментира също повишението на пенсиите в Румъния с 40 процента. Различните политически системи и различните правителства според нея имат различен подход. "Ние сме взели максимално балансирано решение с минималната пенсия от 250 лева. Това е постижимо. Въпрос е в стратегически план до какво ще доведе поведение като в Румъния", каза Сачева. Тя препоръча още гражданите да се осигуряват на реалните си доходи, за да могат да разчитат на високи пенсии.

Тя коментира и това, че предстои обсъждане на почасовото заплащане и по-гъвкави форми на заетост.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33282
архив

- Здравей, приятелю! Колко време не сме се виждали! Вече ожени ли се, или продължаваш сам да си готвиш?
- И едното, и другото.

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x