Знаете ли на какъв език говорят в Индия?

Азия

Знаете ли на какъв език говорят в Индия?

40973
на 17.02.2023
Знаете ли на какъв език говорят в Индия?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В Индия има повече от 400 езикови разновидности и 2000 диалекта. В индийските училища се преподава на 58 езика, включително хинди и английски. Вестниците и списанията се отпечатват на повече от 80 диалекта, кинематографията използва около 15 езика в работата си. В началото на 21 век местните власти предложиха, наред с факта, че има основен държавен език на Индия, да се отделят най-популярните и да им се даде статут на класически.

препоръчано

Изборът е направен според няколко параметъра:

- възраст - диалектът трябва да съществува повече от 1500–2000 години;

- културно-историческа ценност - древните писания да бъдат собственост на страната;

- Лексикалният състав трябва да бъде оригинален, без заеми.

В страната има официално регистрирани 4 езикови семейства:

- индо-арийски. Неговите представители живеят в северните и централните райони, където можете да чуете хинди, бенгалски, гуджарати, кашмирски, асами и догри.

- дравидски. Хората, чийто език е роден, живеят в южната част на страната и говорят каннада, тамилски и телугу.

- китайско-тибетски. Жителите на страната, които говорят диалектите на това семейство, обитават североизточната част на Индия, тук преобладават диалектите на Бодо и Манипури.

- Австрало-азиатски. Тази група включва само един диалект - сантали.
 
Национални езици

Конституцията на страната определя като официален език на Индия 22 национални диалекта, които се говорят от жителите на страната. По-долу е даден списък с тях:

1.  хинди,

2.  урду,

3.  Бенгалия,

4.  тамилски,

5.  телугу,

6.  маратхи,

7.  гуджарати,

8.  каннада,

9.  пенджаби,

10.   кашмирски,

11.   ория,

12.   малаялам,

13.   асамски,

14.   майтхили,

15.   Сантал,

16.   непалски,

17.   синдиан,

18.   догри,

19.   манипури,

20.   конкани,

21.   bodo.

В Индия има и други диалекти, които се говорят от малка група хора в различни части на страната. Те включват: bagheli, bundels и marwari. Разделението на щати и фундаменталното поддържане на собствения им диалект в индийските земи започва веднага след освобождаването им от статута на колония. Много държавни глави са поискали техните граници да бъдат ясно определени на езикова основа, което би могло да помогне за запазване на автентичността и индивидуалността на тяхната култура.

Хинди е най-разпространеният език в Индия

Само няколко диалекта се считат за официални, като се има предвид колко езика има в Индия. Две се считат за държавни наведнъж:

1.  Хинди,

2.  Английски.

До 1947 г. Индия е доминирана от британските колонизатори, частично възприели чертите на английската култура. Държавата получава независимост преди повече от 50 години, но и до днес не е загубила връзката си с Англия. Днес огромен брой индийци говорят освен хинди и английски, който се използва в туристическия сектор при общуване с чужденци, както и в икономическата и политическата сфера. Срещите с чуждестранни партньори, срещите на върха и бизнес преговорите обикновено се провеждат на английски език. Младите хора в Индия учат английски, за да отидат в университети в чужбина и да намерят високоплатена работа.

Индия е уникална страна с огромен брой диалекти, които са запазени от древни времена. В същото време има езици, общи за всички - хинди и английски. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК