Вход
София
Времето в София 19 o C

Ивайло Дражев остро пред ПИК за БФС и Цветан Цветанов: Той пазеше тия хубостници, да му се потърси отговорност!

Ивайло Дражев остро пред ПИК за БФС и Цветан Цветанов: Той пазеше тия хубостници, да му се потърси отговорност!

на 06.05.2020
86472
0
Ивайло Дражев остро пред ПИК за БФС и Цветан Цветанов: Той пазеше тия хубостници, да му се потърси отговорност!
06.05.2020
0
86472

Дългогодишният футболен деятел Ивайло Дражев говори ексклузивно пред ПИК, относно редица горещи теми. Дражев изразява остро мнение по редица въпроси свързани с родния футбол.

- Г-н Дражев, от Министерството на младежта и спорта излязоха със становище, че БФС трябва да върне 142 766 лева на държавата заради по-дългия срок за наемане на стадиона на Черноморец при провеждане на европейско първенство за юноши. Вие вече дълги години сте свързан с родния футбол, най-вече с бургаския. Може ли да коментирате визираната тема?

- Значи БФС трябва да върне на спортното министерство не 142 хиляди, а милиони сигурно. Защото през годините ММС е дало милиони на администрацията на Футболния съюз. Не на клубовете членуващи в БФС. Защото Футболния съюз са клубовете. А администрацията, която от 20-ина години унищожава футбола в България, всъщност няма нищо общо с тези клубове.

На първо място, стадион "Черноморец" в продължение на 6-7 години с огромни средства и усилия, частни средства - единствено на моите фирми, беше направен като еталон за не скъпа спортна база. С 6 игрища, с чудесни трибуни, със зала. И всички клубове и школи, които са идвали аплодираха направеното. С помпени стопанства, с ремонтирано табло, пример за това как да се поддържа, стопанисва и ремонтира спортен обект.  

- Каква е ситуацията през последните няколко години?

- През последните 14 години, стадионът беше унищожен буквално, с активното съдействие на БФС и местни бургаски тука лица от администрацията. През този период твърдя, че стадионът абсолютно криминално беше прехвърлен в едно частно дружество. Това частно дружество го фалираха умишлено с фалшиви фактури. В момента върви досъдебно производство по този повод, по мой сигнал. Унищожиха един готов стадион.

По време на провеждането на въпросното Европейско първенство, под формата на измислени фактури бяха фактурирани огромни разходи. А на стадион "Черноморец" беше просто закрито част от унищоженото, за да може да тренират там младежи на няколко отбора. Същото се случи и с бившия стадион Нефтохимик. В Бургас в момента футбол няма. Футболът е унищожен в града с активното участие на тази администрация на БФС. Представители, на която през годините умишлено, само за да воюват с мен при условие, че мислеха, че съм им някакъв конкурент и враг, решиха да унищожат автентичния клуб "Черноморец".

Познавам се с Красен Кралев от много години, нямам нищо против него. Според мен, спортното министерство е подведено в случая. Защото големите средства, които той споменава, които през последните 1-2 години са отпуснати на БФС, всъщност до клубовете и до школите стига малък процент.

- Какво визирате?

- Фланелки, които са ушити от т.нар. афганистанска фирма, тя не е афганистанска, а си е българска и от много време се занимава с шиене. Собственикът й не е виновен за случката. Просто според мен, са го изнудили, фланелките и гащетата, които са ушити - струват около 6 лева, а са ги фактурирали на 22-23 лв.

- Твърдите, че е в ход някаква огромна измама?

- Твърдя, че в конкретния случай става въпрос за екипировка за 33-34 хиляди екипа, които са фактурирани по цена много по-висока от реалната стойност на екипировката. Защото това не е екипировка, с която може трайно да се осъществява спортна дейност, това е тренировъчен екип, който обаче е от ниско качество и при 5 пранета този екип е за кофата. Според мен е нужна съдебно-техническа експертиза и да се установи всичко в детайли. А проблемът с т.нар. лагери в хотелите на Лечков и на другия член на Изпълкома.

- Където според проверката на министерството няма установени нередности...

- Няма, защото им дадоха дълъг срок. И в този срок, според мен, се натъкмиха нещата със списъци, с декларации, с различни видове разходни документи. Че едва ли не са провеждани такива видове лагери, в голямата си част такива лагери не са провеждани в обемите и размерите, в които са фактурирани. Аз съм пуснал сигнал и знам, че прокуратурата води паралелно разследване.

Не може Лечков да приказва, че той нямал нищо общо с жена си и не бил в конфликт на интереси, защото хотелът се водел на съпругата му. Мисля, че такъв довод звучи като смешка.

- Според вас, са налице огромни проблеми свързани с БФС?

- Апелирам министърът на спорта Кралев да изиска незабавна сериозна проверка на сумите, защото говорим за държавни средства.

- Ако се стигне до дело между ММС и БФС за въпросната сума 142 766 лева плюс 1745 лева, които от министерството смятат, че Футболният съюз дължи по програма за развитие на ДЮШ, да разбираме, че според вас ММС е с огромни шансове да спечели?

- Министерството е с огромни шансове още в хода на завеждане на иска, след това да бъде увеличен и според мен би следвало да го заведат като частичен искът. И тук не става въпрос само за гражданско-правни отношения, аз още един път казвам, че тук става въпрос според мен за престъпни състави - от типа създаване на неистински документи. Междудругото доста ми е интересно, мисля, че Павел Колев тогава отговаряше за първенството. Близък до Борислав Михайлов тогава, предполагам, че и сега. Според мен, ще е интересно дейността на Колев в БФС да бъде проверена обстойно.

- Има вероятност да мине около година, а може и повече от момента на подаване на оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС, до избора на нов председател на Футболния съюз. Може да се изтъкнат много причини - коронавируса, плейофите за Европейското (които в последствие бяха отложени), лицензирания и прочие. Толкова месеци след оставката на Михайлов да няма проведен Извънреден изборен конгрес на централата?

- Абсолютно умишлено. Според мен от ММС веднага трябва да изискат от БФС провеждане на Извънредно общо събрание, няма никаква пречка за това. Също така да се направи повторна проверка на всички дейности на централата, за неща, за които сигнализирам. Ами в спортната база в "Бояна" що пари се откраднаха, някой провери ли?

- Не трябваше ли да се проведе Конгрес през зимата още?

- Трябваше. Ако така продължава... Виждате какви са успехите на българския футбол през последните 15-ина години. Колко играчи имаме в топ първенствата, имаме ли въобще сега? Участваме ли на големи национални форуми, пълни ли са стадионите в страната...

- През октомври 2019-а заявихте пред ПИК, че може да влезете в битка за председателския пост на БФС. Още ли имате тези намерения?

- Още тогава ти казах, има желаещи клубове, които искат да издигнат кандидатурата ми. Бил съм във футбола, по мое собствено решение съм спрял да се занимавам, точно заради тези крадци в администрацията на БФС. Замразил съм клуб, в който съм вложил милиони, а и толкова часове работа. Ако държавата не вземе мерки за случващото се във Футболния съюз просто не ми се занимава... Очаквам с нетърпение да видя кой ги протекционираше част от администрацията на БФС, които крадяха. Защото аз очаквам на Цветан Цветанов също да му се потърси отговорност. Цветанов го бяха сложили председател на комитета за организиране на първенствата и турнирите в БФС, и смятам, че той беше човекът, който непрекъснато пазеше тези хубостници.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24809
архив

Шеф вика секретарката и казва:
- Вчера ми се оплака от вас моят заместник! Каза, че постоянно носите миниполи, дълбоки деколтета и му пречите да си върши работата!
- И какво да направя?
- Нищо! Още сутринта го уволних!

няма нови новини
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
сега
3229
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Радев отговори на Борисов: Доверието в управляващите е изгубено! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Успение Богородично e! 17 имена празнуват днес - ето какви са поверията и обичаите
x