Вход
София
Времето в София 5 o C

Иван Костов: Ченгета ме клеветят от екрана

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 42
Починали: 24
Заразени: 593

Иван Костов: Ченгета ме клеветят от екрана

на 17.10.2012
5873
0
Иван Костов: Ченгета ме клеветят от екрана
17.10.2012
0
5873

Интервю на Румяна Стефанова, Ретро 

Иван Костов е роден през 1949 година в София, доктор по икономика. Политическата му кариера започва във Великото народно събрание. Депутат е в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото НС. Министър на финансите в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров. През 1994 г. става лидер на СДС. Министър-председател е на България от 1997 г. до 2001 г. в правителството на ОДС.  През 2004 г. напуска СДС и основава Демократи за силна България (ДСБ).

 

- Г-н Костов, защо след 15 години мълчание Жан Виденов чак сега се разприказва за събитията от зимата на 1996-1997 г.?

- Това е част от кампанията на Българската социалистическа партия, която по този начин води една дълбока, но скрита дискусия за Бойко Борисов. Виждаме, че журналисти, които сляпо следват

поръчките на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, са на амбразурата на БСП, където се ражда и митът за Жан Виденов. Той не е оня, който си мислите, той е честен човек. Виденов не ни е вкарал в национална катастрофа. Почти всички, които говорят в тези предавания, са бивши доносници на Държавна сигурност - днешни лобисти и комисионери. Именно те започнаха нова клеветническа кампания с лъжи срещу ДСБ, тъй като ние обявихме, че АЕЦ “Белене” е най-голямата измама на българския посткомунизъм. Именно

ченгетата са измислили тази измама дори продължават да крадат пари от българския народ, подкрепени от Симеон Сакскорубгготски, подкрепени от Меглена Кунева, които извадиха духа от бутилката. Ето така си обяснявам появата на Виденов в предаването на Кеворкян.

- По думите на бившия главен редактор на в. “Стандарт” Юлий Москов през януари 1997 г. сте имали “заговорническа” среща на четири очи с Николай Добрев в ресторанта на Копитото. Какво си спомняте от тази среща?

- В момента съм много далеч от времето преди 15 години. Вижте, много хора около мен си спомнят неща, казват какво съм казал. Аз не мога да помня. За другите това е събитие, за мен е част от общата работа. А тя е била да се срещам с представителите на политическите сили. И с Първанов съм се срещал тогава, и с Николай Добрев, и с Ахмед Доган – с всички, които са имали значение за това, да не се допусне в страната да избухнат размирици. Сега разбирам, че това е страшно неприлично и корумпирано деяние. Тоест трябвало е да оставим страната да влезе в размирици. Да се пролее кръвта, включително на тези, за които говорим сега. Като тяхната първа щеше да се пролее тогава, защото хората все още бяха чувствителни по темата за доносниците на ДС. Сега позабравиха всичките им предателства. Те опитват да се представят в нова светлина, но тогава щяха да платят.

- Защо за ДСБ бюджетът за 2013 г. е на държава в “будна кома”?

- Защото няма смислени действия и постепенно отделните системи губят своето предназначение. Като например лекарствата в болничното здравеопазване, образованието, сигурността и ред други неща просто само съществуват, вегетират. Бюджетът за следващата година не е силното, рационално тяло, което всички искаме да видим. Да не говорим за това, което управляващите дават на хората.

- Управляващите обявиха, че това е социален бюджет. Къде е социалният елемент в него?

- Ако говорим със сухия език на числата - от момента, в който ГЕРБ пое властта, до сега инфлацията е 13,5%

Те щели да увеличат пенсиите с 9,8%. Т.е. няма да компенсират инфлацията от момента на встъпването им на власт. Това социален елемент ли е? Индексът на инфлацията на малката потребителска кошница, която е характерна за потреблението на по-голяма част от възрастните хора, е още по-голям. Там не е 13,5 – там е 15%. Как това да го разберем като социална политика? Това управление е безчувствено към българите. Защото междувременно разходите, от които хората не могат да се откажат - като лекарства, ток, отопление, вода, храна - скочиха.

- И затова се намират оправдания – годишни времена, световни пазари, минали управления...

- Знаете ли, че в България, която произвежда и изнася относително най-голямо количество слънчоглед, олиото е двойно по-скъпо, отколкото в Западна Европа, където въобще не знаят какво е слънчоглед. На родния пазар олиото е 3,20 лв., а в Амстердам можете да го купите за 1,50.

Цените са такива, защото у нас господстват монополи, които злоупотребяват с положението си. Те вкарват

огромна монополна печалба

в стойността на стоки, от които домакинствата не могат да се откажат. И това е известно на всички. Но на третата година се сети г-н Борисов да прати в мелниците – представете си кого! – Цветанов, за да разбие тръстовата договореност, която формира цените на хляба в България А не се действа така - с Цветанов. Действа се през Комисията за защита на конкуренцията.

- Като споменахте Цветанов, трябва ли военните да се ползват от толкова много привилегии? Това не е ли остатък от онази тоталитарна държава, която искаше да има силна армия, силна милиция?

- Много хубав е този разговор и той трябва да се проведе. Щом сме натовска армия, условията на нашите военни трябва да са като на офицерите и войниците от другите натовски армии. Но съобразно ситуацията в България – условия за пенсиониране, осигуряване, здравни вноски. Това е отговорът.

– Горещата тема в момента е т.нар. десятък върху лихвите на депозитите. Трябва ли да има такъв данък?

- ДСБ няма да подкрепи импровизираното повишаване на данъчната тежест, в това число и 10-процентния

налог върху лихвите на депозитите По този начин започва да се облага част от нетния доход на пенсионерите, който се формира от пенсията и от доходи от лихви. Не са малко възрастните, които са помислили и за трудни моменти. Тук ще ви кажа нещо лично. Преди дни почина любимата ми леля. Питам: “Мога ли да помогна с нещо?”. Да видите как си отива почтеният човек: “Мама всичко си беше приготвила”, отговарят роднините ми. Да де, ама да си приготви всичко, какво означава – че държи някакви парици за погребение. Оставила е нещо, помислила е за деца, за внуци. Така си отива почтеният човек. И сега за пръв път този почтен човек, в късната му възраст, го правите данъкоплатец. Защо става така? Ами тези, които се осигуриха допълнително? Лошо и несправедливо е това.

- А какво се случва със сапунения сериал АЕЦ "Белене"? Хората съвсем се объркаха...

- Готви се нова серия,  нови кражби, ново мошеничество ново издевателство над здравия разум. Знаете ли, че България е на първо място по енергийна консумация в Европейския съюз. Ние сме най-големите разсипници! А само срещу 385 млн. лв. държавата е икономисала от програми за енергийна ефективност мощности около 400 мегавата. И вместо да се помогне на всяко домакинство, държавните учреждения да спрат да харчат така, ние им предлагаме нова ядрена централа. През 70-те години след първата криза с цените на петрола цивилизованият свят отговори именно с програми за икономии.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 10793
архив

- Какво е меден месец?
- Това е месецът, в който разбираш, колко много си затънал...

няма нови новини
Днес: 291
hot
най-четени новини в момента
сега
3286
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Сачева с подробности за безработицата у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Съвети за добър сън при тревожност заради коронавируса
x