Вход
София
Времето в София 5 o C

Иван Нейков: Едва след 10-15 години ще стигнем средното европейско ниво на заплащане

Иван Нейков: Едва след 10-15 години ще стигнем средното европейско ниво на заплащане

на 08.05.2019
4919
3
Иван Нейков: Едва след 10-15 години ще стигнем средното европейско ниво на заплащане
Автор: ПИК
08.05.2019
3
4919

"При служебното преизчисляване на пенсиите не виждам как може да стане гаф". Това заяви бившият социален министър и председателя на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков в ефира на Канал 3, след като от днес бъдещите пенсионери официално могат да заявят по каква методиката да бъдат изчислявани пенсиите им. 

"Проблемът не е в това решение. Проблемът е в лятото на 2018-а, когато бе взето едно решение, което мина тихомълком. През 2014 г. на базата на широки дискусии се взе решение, че максималният коефициент, до който може да се достигне от работещите хора след пенсия, да е 1,5. Проблемът е, че беше взето решение този таван да бъде намален на 1,2. Т.е. ние сами се отказахме да мотивираме хората да продължат да работят", заяви Нейков. 

"Това е личен избор. Но ние като общество имаме интерес хората да работят – винаги е по-добре със заплата, а не с пенсия", каза Нейков, като заяви още веднъж, че със свалянето на този коефициент се сваля възможността да бъдат мотивирани хората, които могат, да продължат да работят, след като се пенсионират. 

И изрази позиция, че това не е било обяснено добре на хората и заради това не се е стигнало до негативна обществена реакция, както при системата за преизчисляване на пенсиите за новите пенсионери. 

"Очаквам два скандала – вторият ще дойде през 2023 г. Сега ние признахме, когато решихме да задраскаме стажа отпреди 2000 г. Но как го решихме? Връщаме стажа от 2023 г. 

На практика всеки един, който има стаж отпреди 1997 г. и който ще се пенсионира или се е пенсионирал до 1 януари 2019 г. ще може да каже отчетете ми стажа отпреди 1997. 

Тогава отново ще дойде човек пред НОИ, който също има стаж отпреди 1997 г. и също ще каже защо на мен не ми се зачитат най-добрите 3 години. И тогава отново ще пием тази горчива вода, която пихме тези 6 месеца. 

Коректността изискваше всеки, който е имал поне 3 години стаж отпреди 1997 г. да може да избира системата", добави Нейков. 

По думите му така или иначе през 2023 г. отново ще се наложи отлагане на решението по подобие на сега, тъй като вече има прецедент. И датата от 2023 г. ще бъде преместена до 2037 г. 

Относно доходите той бе категоричен, че неминуемо положението ще става по-добро за българите и те ще се радват на по-добро заплащане. 

"Но въпросът е кога", запита риторично Нейков и уточни, че "е коректно да се каже, че затова ще са необходими 10-15 години". 

И вероятно след тези 10-15 години ние ще сме много по-близко до средното и над средното европейско ниво. Колкото до лидерите - нещата няма да изглеждат добре през следващите години", каза още той. 

Не отговорихме на един въпрос 30 години – повече държава или по-малко държава искаме. Ние сме лидери по размера на данъците. Ние сме квазиофшорна зона. Искаме шведския резултат, но не искаме шведския данък. Нашият е 10%, а шведските 60%. Ако искаме българските данъци, няма как да направим модел като този на лидерите.

Сподели:
свързани новини
Иван Нейков за разбитата схема в НОИ-Силистра: Това е престъпление на белите якички Иван Нейков за разбитата схема в НОИ-Силистра: Това е престъпление на белите якички
Акцията в Силистра е удар по доверието в НОИ. Това...
на 10.03.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12426
архив

Защо никой не се закача с ромчето от 1А клас ?
– Защото баща му е от 6Г клас…

няма нови новини
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
сега
3127
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
Не се заблуждавайте! Не е любов, той иска просто секс
x