Вход
София
Времето в София 21 o C

ИВА НИКОЛОВА ГНЕВНО: Радостина, прости им! Награждават плагиати и невежи на твой гръб...

ИВА НИКОЛОВА ГНЕВНО: Радостина, прости им! Награждават плагиати и невежи на твой гръб...

на 25.05.2020
104028
0
ИВА НИКОЛОВА ГНЕВНО: Радостина, прости им! Награждават плагиати и невежи на твой гръб...
25.05.2020
0
104028

Сайтът "Биволъ" обяви, че наградата за журналистика, носеща името на една от най-ярките и честни журналистки у нас, която без време се прости с живота - Радостина Константинова, е дадена за изплагиатствани от тях материали. А една от наградените - Теодора Трифонова от БТВ, е отличена за поредицата си "Къщи за гости", изкопирана от разкритията на сайта за "къщите за тъщи".

Тъй като членувам в създадения през 1913 г. Съюз на българските писатели с почетен председател Иван Вазов, се отнасям твърде болезнено към всякакъв вид плагиатство, както и всички негови членове. От този наш Съюз няма да бъдеш изключен, ако си извършил някакви престъпления. Но на секундата ще те отлъчат, ако си извършил плагиатство. В историята му се пазят такива случаи.

Плагиатството за мен е много страшно престъпление. То не е кражба на портмоне, дори не е кражба на културна ценност. То е кражба на интелектуален труд и постижение. Нямам представа как се наказва според Наказателния кодекс. Но съм сигурна, че според нито един закон не се награждава.

Само че проблемът с наградената Теодора Трифонова е още по-дълбок, защото в случая е наградено и крещящо невежество. Включително и професионално.

Както ПИК съобщи преди време, когато избухна скандалът с вече забегналия хазартен бос Васил Божков и неговата колекция, същата тази репортерка на вече известната като "Божков ТВ" се изтъпани пред министъра на културата Боил Банов и шефа на Института за културно наследство и дословно заяви: "Божков няма тракийско злато!".

Още тогава се учудихме какво точно не знае тая очевидно невежа репортерка - дали какво съдържа понятието "тракийско злато", дали кой е Васил Божков, или и двете. И защо се е домъкнала на пресконференция, за която е първично неподготвена.

Но каква беше всеобщата ни почуда, когато само десетина дни по-късно същата тая репортерка изникна пред зрителския поглед с документален материал за колекцията на Васил Божков и тракийските уникати в него. Момето явно бе попрочело чужди материали по темата и бе скалъпило репортажче с техните данни, излъчено по "Божков ТВ".

Без капчица неудобство, без нито един нов или неизвестен до този момент факт, без никакъв собствен принос, бе присвоило авторството върху изнесените данни!

БТВ с гордост съобщава, че въпросната Теодора Трифонова има над десет години стаж на разследващ журналист и е специализирала в САЩ по програма на световния Прес институт, а освен това се е обучавала по програма на фондация на "Ройтерс". Но и това явно не й е помогнало, защото там едва ли са я учили да плагиатства. На това не учат дори на остров Тамбукту.

Тъй или иначе, момето явно не може да прави нищо друго, освен да краде чужд интелектуален и професионален труд.

Но очевидно и журито, което е оценявало постиженията й, не е на по-високо интелектуално и професионално ниво. И със същата занулена степен на информираност. И това не е чудно, като се има предвид, че се ръководи от изгонената от БТВ шефка на новините Люба Ризова, чиито журналистически постижения се ограничиха само до програма "Христо Ботев" на БНР.

БТВ с награда за "разследване", откраднато от Биволь

БТВ с награда за "разследване", откраднато от Биволь

Генка Шикерова, Николай Стайков от "Антикорупционния...

на 24.05.2020

Сега тя е шефка в кабеларката ТВ1, където се подвизава и другата наградена за неизлъчено разследване Генка Шекерова. Да се чудиш и маеш как пропуснаха Миролюба Бенатова заради манипулираното й интервю с ген. Венцислав Мутафчийски...

А пък злите езици разказват, че покрай провалите в БТВ Люба Ризова се е наточила да се връща там. Леле-мале!

Цялата тая шуро-зетьо-баджанашка гнусотия едва ли щеше да е интересна на някого, ако не беше увенчана с името на Радостина Константинов. Човек и професионалист, който никога не би застанал зад подобни грозни манипулации. Нито вече покойната Зоя Димитрова, също блестящ журналист, която ръководеше фондацията с името на Радостина, приживе.

Работих и с двете в най-професионалния вестник в България, докато те го ръководеха - "Политика". Кълна се и в двете!

Радост, прости им, те не знаят какво правят.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9894
архив

Жителите от селата се преселват в градовете, където си купуват таблети и играят „Фермата“.

няма нови новини
Днес: 188
hot
най-четени новини в момента
сега
5241
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР: Не се поддавайте на провокации, протестирайте в рамките на закона (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Денят е много опасен - не напускайте дома си, сексуалната енергия подкопава здравето
x