Вход
София
Времето в София 10 o C

Игумен левитира с помощта на ангели

Игумен левитира с помощта на ангели

Чудотворецът Маркел правил изцеления, подобни на Христовите
на 24.02.2016
10054
0
Игумен левитира с помощта на ангели
Автор: ПИК
24.02.2016
0
10054

В православния календар има един светец, чието име не е отбелязано нито с червен цвят, нито с по-голям шрифт. Но за него в древността пророците казвали, че Бог му е дал такава сила, равна на онази на самия Мойсей, разделил морето на две.

Името на този свят човек е св. Маркел. Той е живял в обителта на незаспиващите монаси, които православната църква ще чества идния вторник.

През V век този храм се е наричал така, защото там братята се молили на смени 24 часа в денонощието. Така молитвите към Всевишния никога не секвали. Когато Маркел пристигнал там, основателят на храма Авва Александрийски бил вече стар. Той имал пророчески дар и веднага видял, че новодошлият младеж ще го замести и ще направи много големи чудеса в прослава на Господа.

 

Чудото с хамбара

 

Когато настъпил часът, Маркел първо се обърнал към бедните. Той бил много милостив и жалостив, като ежедневно хранел множество гладни. Игуменът само се помолвал и се случвали невероятни неща, които от днешна гледна точка бихме нарекли материализации. Също както Христос, който умножил пет хляба и две риби, за да нахрани пет хиляди души, така и в обителта на Маркел малкото количество храна невидимо и чудесно се умножавало. Така яденето хем стигало за братята монаси, хем и за порциона на множеството от бедни и странници, които се стичали към манастира. Един ден в хамбарите зърното взело застрашително да намалява. Отговорникът няколко пъти ходил при игумена, който го успокоявал и дори го укорил за неверието му, че за всичко ще се погрижи Творецът. Икономът отново посетил чудотвореца, но този път поискал да дойде да се увери с очите си, защото нямало и едно зърно вече. Когато отворили вратите на склада, той бил пълен до пръсване. “Първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко ще ви се придаде”, учел околните св. Маркел. Другото, на което той много държал, бил божественият метафизичен закон, че колкото човек дарява пари за нуждаещите се, по неведоми пътища те му се връщат дори стократно.

 

Законът за даването

 

Трима епископи били взети в плен от варварите. Като се освободили, те се връщали у дома си, но тъй като пътят им минавал покрай обителта на преподобния Маркел, те свърнали от пътя и се отбили при него. Той ги приел с любов и ги успокоил, и когато те се канели да си тръгват, той пожелал да им даде нещо за из път, тъй като те били твърде бедни. Като повикал иконома на име Иулиан, игуменът попитал колко пари има при него в хранилището. "Десет сребърника" - отговорил той. Тогава Маркел му наредил да даде всичките пари на тези трима епископи. Човекът обаче не изпълнил заръките му. Той дал на посетителите девет сребърника, а десетия задържал за нуждите на манастира. Само дни след случката се появил един човек, който по неведоми пътища поискал да дари деветдесет таланта злато за нуждите на храма. Тогава преподобният Маркел повикал иконома Иулиан и го смъмрил с думите, че сега са щели да получат сто таланта, ако на него не му се е досвидяло да даде и последния грош на пленниците.

 

Изцеления с докосване

....

Целият материал четете в Retro.bg

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29062
архив

След тежка пиянска вечер се събуждаш до непозната дама. Бъди джентълмен - представи се и попитай за нейното име. Ако веднага получиш юмрук в лицето - значи това е жена ти.

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
2967
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Доц. Кунчев с добра новина - само 8 новозаразени, двама са починалите от дома в Кула. Карантината пада, но не за всички европейски държави (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
БОГОУГОДЕН ЖИВОТ: Тази светица била пример за добродетел и помощ за бедните
x