ИЗБОРНА МИСТЕРИЯ: Къде отидоха над 100 000 гласа на ДПС? (ГРАФИКИ)

ЧАС ПИК

ИЗБОРНА МИСТЕРИЯ: Къде отидоха над 100 000 гласа на ДПС? (ГРАФИКИ)

563118
на 05.04.2021
ИЗБОРНА МИСТЕРИЯ: Къде отидоха над 100 000 гласа на ДПС? (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

Топят ли се гласовете на ДПС или отиват някъде? Това е една от изборните мистерии, на която вече часове след изборите нито един социолог или политолог на дава отговор. А той е повече от ключов в анализа за пренареждането на политическата карта след редовните парламентарни избори. 

препоръчано

Защото наред с изненадващите за социолозите гласове за Слави Трифонов, не по-малко изненадващо е рязкото изчезване на гласовете на Движението за права и свободи.

ГЕРБ запазват електората си от евроизборите, например. БСП очаквано падат в полза на движения като "Мутрите" и "Възраждане", тъй като отстъпиха от лявата си политика и скандализираха с вътрешни войни. 

Патриотите и някои радикални и популистки движения, дали вота си преди за ББЦ и АТАКА например, наляха гласовете си при Слави Трифонов. Но дали са само те? 

Електоратът на ДПС се слави с изключително последователен и верен електорат. Такъв, който безпрекословно вярва на ръководството и решава президентските избори, например, от поне две десетилетия. 

Тогава как така изведнъж мистериозно изчезват между 140 и 300 000 от гласовете на партията на Ахмед Доган? И къде са отишли? 

ПИК провери в статистиката за колко точно гласове става дума и данните сочат, че с такова количество спокойно може да се вкара цяла една парламентарна група. 

ВИЖТЕ ДАННИТЕ:

На парламентарните избори през 2013 г. движението на Доган се мобилизира заради протестите срещу кабинета "Орешарски" и ДПС решиха да загатнат истинската си мощ и факта, че решат ли, стават втора политическа сила. Затова и демостративно показаха 487 134 гласа, а анализаторите тогава бяха категорични, че това пак не е цялата им сила.

Уплашени от мощта на ДПС задкулисни играчи бързо опитаха контра действия срещу ДПС и успяха да разцепят партията с небивал досега в редиците й скандал, който доведе до появяването на ДОСТ на парламентарния вот през 2017 г. Очаквано това слави резултата на ДПС, но не и много - 315 976 гласа. ДОСТ събраха 100 479 гласа, така че сборно сметката пок сочи солиден етнически вот от над 400 000 гласа.При все,че беше логично той да е намалил резултата и на двете партии, заради скандалите.   

През 2019 г. на евроизборите, които по традиция не са най-важни за ДПС и те не направиха кой знае колко солидна кампания, ДПС препотвърди резултата си от предходния парламентарен вот - 323 510 гласа. А само месеци по-късно - на местните, дори повиши резултата си с повече кметове от движението и солидна подкрепа. 

А ето какви са данните за гласовете на ДПС при 80% обработени от ЦИК протоколи на проведените вчера избори:

Сподели:
Бомба x
ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19 ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това