Вход
София
Времето в София 23 o C

ИЗВЪНЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов на среща с Националния оперативен щаб: Дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов на среща с Националния оперативен щаб: Дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 09.07.2020
59705
0
ИЗВЪНЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов на среща с Националния оперативен щаб: Дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
09.07.2020
0
59705

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

По-късно премиерът коментира темата и във фейсбук профила си: 

"Високият ръст на новозаразените с коронавирус се дължи на неспазване на част от противоепидемичните мерки. Това ми докладваха министър Ананиев, Националният оперативен щаб и областните управители. Има области в страната без нови случаи, има такива и с висок ръст. Не можем да затворим цялата икономика заради безотговорно отношение на отделни групи от хора. Затова взехме решение с правомощията, които имат областните щабове да реагират локално с цялата сила на заповедта, която министър Ананиев издаде.

На база на анализ на НОЩ се налага да върнем част от противоепидемичните мерки: всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер ще се провеждат без публика, не се разрешават посещенията в дискотеки, барове, групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито и др. Уверен съм, че тези мерки ще изиграят роля и обстановката скоро ще се нормализира. Ситуацията е тежка, но трябва да намерим баланс между запазването здравето на хората и икономическото развитие. Благодаря за дисциплината на всеки един, който спазва мерките с грижа към себе си и другите. Благодаря за усилията, които положихте във времето на извънредното положение и които полагате и сега. Без тези усилия и дисциплина нямаше да успеем. Беше тежък период, много хора изпитаха трудности, а някои бизнеси и сектори са под тежък натиск. Но успяхме и все още задържаме смъртността на ниско ниво".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23868
архив

Известен журналист попитал известен адвокат: - Вярно ли е, че за два въпроса взимате 500 долара? А адвокатът отговорил: - Да, вярно е. Какъв е вторият въпрос?

 

няма нови новини
Днес: 296
hot
най-четени новини в момента
сега
3402
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Терор на Румънското посолство! Силоваци крещят на хора от блоковете: Свини герберски, сега ще се качим да ви потрошим! Десетки блокирани в градския транспорт (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
x
СУЕВЕРИЕ: Зодията на работника важна за 75% от работодателите
x