ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му

25238
на 30.10.2019
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му
Автор:   ПИК

Във връзка с многобройните медийни запитвания ви информираме, че руският дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със своето семейство, съобщиха от външно министерство.

препоръчано

Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София. Уточняваме, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна.

За случая с първия секретар на руското посолство в София уличен в шпионаж се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител. Засега имената на дипломата и държавния служител не са обявени официално от българските власти.

ПИК разкри, че общо девет са първите секретари на руското посолство у нас. Вчера стана ясно, че първият секретар от руското посолство в София, който българското външно министерство обяви за „персона нон грата“ заради шпионаж, се казва Владимир Русяев. Съобщението е на руският сайт образовател.ком, цитиран от брейкинг.бг.

В материал, посветен на „лова на руски шпиони в България“, журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост в руското посолство в София, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Според разследването на журналиста, Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
4 основни причини и 13 субфактора защо правим секс 4 основни причини и 13 субфактора защо правим секс
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! От ТЕЦ Бобов дол скочиха срещу съсипията на кабинета Петков: Управляваха ни хора, които не са имали един ден трудов стаж. Стигне ли се до закриване, излизаме на улицата. Няма да оставим политиците да се гаврят с нас (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! От ТЕЦ "Бобов дол" скочиха срещу съсипията на кабинета "Петков": Управляваха ни хора, които не са имали един ден трудов стаж. Стигне ли се до закриване, излизаме на улицата. Няма да оставим политиците да се гаврят с нас (ВИДЕО)
ново
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК