ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му

26036
на 30.10.2019
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Във връзка с многобройните медийни запитвания ви информираме, че руският дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със своето семейство, съобщиха от външно министерство.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София. Уточняваме, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна.

За случая с първия секретар на руското посолство в София уличен в шпионаж се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител. Засега имената на дипломата и държавния служител не са обявени официално от българските власти.

ПИК разкри, че общо девет са първите секретари на руското посолство у нас. Вчера стана ясно, че първият секретар от руското посолство в София, който българското външно министерство обяви за „персона нон грата“ заради шпионаж, се казва Владимир Русяев. Съобщението е на руският сайт образовател.ком, цитиран от брейкинг.бг.

В материал, посветен на „лова на руски шпиони в България“, журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост в руското посолство в София, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Според разследването на журналиста, Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК