ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Кирил Петков ще бори корупцията и в земеделието - ето около какви приоритети се договориха ПП, БСП, ИТН и ДБ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Кирил Петков ще бори корупцията и в земеделието - ето около какви приоритети се договориха ПП, БСП, ИТН и ДБ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

14846
на 24.11.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Кирил Петков ще бори корупцията и в земеделието - ето около какви приоритети се договориха ПП, БСП, ИТН и ДБ (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се очаква заедно да формират коалиционно правителство.

препоръчано

Днес експертите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" дискутират реформите и предизвикателставата в сферата на земеделието.

Дискусията на тема "Земеделие" започна с минута мълчание в памет на жертвите от АМ "Струма" и дома за възрастни хора.

Преговорите се водят от Кирил Петков. Представителите на БСП са Георги Гогов, Спас Тодоров, Владимир Малинов, Момчил Неков и Стефан Буржев. От "Продължаваме промяната" присъстват Иван Христанов, Венеция Ангова и Александър Дунчев. От "Да, България" са Гергана Кабаиванова, Албена Симеонова и Тома Белев. От "Има Такъв Народ" са Пламен Абровски, Даниел Найденов, Петър Петров и Силвия Бакърджиева.

Най-сериозният проблем в България е използването и арендуването на земделски земи, посочи Албена Симеонова от "Да, България". Представителите на най-малката партия, участник в коалиционните преговори, първа представи своите виждания за развитието на българското земеделие. 

Според нея 80% от директните плащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. По думите ѝ трябва да бъде обърнато сериозно внимание в програмата за развитие на селските райони за така наречените тавани на плащанията. Симеонова изтъкна, че в страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро. 

Заради градушките и сушата фермерите имат нужда от подпомагане за противоградни съоражения и решаване на проблемите със сушата, подчерта Симеонова. 

Според нея биоземеделието трябва да започне да се насърчава и даде пример с това, че Зелената сделка дава предимство именно на това, а у нас то е едно от най-пренабрегваните.

Внедрена трябва да бъде и експортната субсидия у нас, за да бъдат българските продукти на адекватни цени. По думите ѝ те трудно намират място в големите вериги и имат проблем с ценообразуването, защото продуктите, които влизат от чужбина, влизат на много по-ниски цени заради субсидирането. 

От "Демократична България" настояха и за промени в туристическия бранш, който в момента той е ориентиран към "ол инклузив" сегмента и страда силно от COVID кризата. Те са на мнението, че би било хубаво да се съчетаят туризма, земеделското производство и винопроизвоството.

Сред 14-те средносрочни мерки са промени в Закона за горите, извършване на национална горска инвентаризация, спиране на заменките, създаване на публични дигитални карти на горите, промени в Закона за лова, с които ползването на държвния дивеч да се изравни финансово за всички потребители, укрепване и институционализиране на зоополицията.

Пламен Абровски от "Има такъв народ" очерта двата основни приоритета на партията в сектор земеделие - създаване на средна класа земеделски производители, както и забавяне концентрацията на производствен ресурс. Според него всички браншови организации трябва да се структурират като единен партньор на изпълнителната власт. Абровски посочи и нуждата от преструктуриране на службата за съвети в земеделието.

От БСП обявиха, че при приоритетите им имат 80% съвпадение с "Демократична България" и "Има такъв народ". Приоритети на социалистите са създаване на гаранционен фонд от 500 млн. лева за хората, които кандидатстват по проекти, както и изграждане на още напоителни съоръжения. Според левицата трябва да се създаде единен електронен поземен регистър, а младите фермери да имат достъп до земя.

,,На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години'', заяви един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той благодари на представителите на останалите политически сили за конструктивните коментари.

Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови, посочи Петков.

Добави, че е било "очевадно" използването на Министерството на земеделието и агенциите по храните и горите като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някаква форма.

Като приоритети очерта борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието.

Вносът на нелегална земеделска стока е безумен. Не е ясно кой как пуска камионите, които влизат на границата и как работят лабораториите на границата. Трябва да се направи нова схема на контрол, отчете още Петков.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който бе избран за депутат от "Продължаваме промяната", заяви, че има 95% припокриване между политиките на партиите.

Отличи нагласата агенцията да е самостоятелен орган, а в бъдеще да стане част от Министерство по климатичните промени с ресорен вицепремиер. Горският и дърводобивният сектор са се обединили, че управлението трябва да е независимо от Министерството на земеделието, храните и горите.

Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия, като отзад стърчи ръката на ДПС и в по-малка степен на ГЕРБ, сподели Дунчев наблюденията от работата си.

Посочи, че според проучвания опазването на горите е най-важната екологична кауза за обществото.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО:

Сподели:
Бомба x
ПОЧИТ: Честваме обичана светица, неразривно свързана с историята на България ПОЧИТ: Честваме обичана светица, неразривно свързана с историята на България
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на Труд - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на "Труд" - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това