Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Лъснаха нови доказателства за водната криза в Перник (ДОКУМЕНТИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Лъснаха нови доказателства за водната криза в Перник (ДОКУМЕНТИ)

на 17.01.2020
74569
24
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Лъснаха нови доказателства за водната криза в Перник (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
17.01.2020
24
74569

В подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, Специализираната прокуратура предоставя нови доказателства от воденото досъдебното производство, образувано за водната криза в гр. Перник и други селища в региона. Същите се предоставят на общественото внимание с разрешение на прокурор по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК, след като са обсъдени в открито съдебно заседание на Апелативния специализиран наказателен съд.

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! Спецсъдът остави Нено Димов в ареста

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! Спецсъдът остави Нено Димов в ареста

Апелативният спецсъд остави бившият министър на околната...

на 16.01.2020

На 16 януари 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“, взета по отношение на Нено Димов. Съдът разгледа събрания от Специализираната прокуратура доказателствен материал, в т.ч. представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото. От тях категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник. От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.

Шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска заявява при разпита, че с Нено Димов се е запознала при постъпването му като министър през 2017 г. Експертката посочва, че няма впечатления Димов да е подписвал документи без да ги чете, даже напротив - искал допълнителна информация. Така, например, към графиците за определяне на ползването на водата от язовирите той искал обяснителни записки. Месечният график се определял въз основа на предоставяната информация от оператора на язовира за обема и състоянието му. Взимала се под внимание и прогнозата на НИМХ. Оделно ВиК-операторът пращал ежедневна справка за състоянието на язовира.

Експертите установили, че чрез помпена станция "Крапец" е отклонена вода към Радомир, вместо да влиза в яз. Студена, а това се допускало само в аварийни ситуации.

Дряновска разкрива, че през ноември 2019 е установено, че липсва основният измервателен уред - демонтиран е водомерът, който измерва излизането на водата от язовира. Обяснено било, че уредът бил под наем и наемодателят си го прибрал, сочи в разпита Дряновска. 

Самата тя смята, че поради естеството си язовир "Студена" не бива да се ползва за промишлени нужди, а само за питейно-битови. 

Дряновска посочва още, че на телефона й, в началото на 2020 позвънил човек, който се представил, че е от "Стомана"-Перник и й поискал вода за промишлени нужди, като изтъкнал, че министър Нено Димов му казал да й звънне. Тя обаче категорично му отказала каквото и да било. След това същият човек се появил по телевизията и отново заявил, че за предприятието е нужна вода. С писмен отговор било посочено същото, което Дряновска казала и по телефона. 

Сподели:
свързани новини
Валери Симеонов гневен: Нено Димов беше хвърлен за жертва като в Древния Рим Валери Симеонов гневен: Нено Димов беше хвърлен за жертва като в Древния Рим
"Коалиционният съвет беше неприятен, защото основната...
на 16.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 2765
архив

Тъщата идва на гости и казва на дъщеря си: - Тоя твоя един път не се усмихна, като ме види! - Ми знаеш го, бе мамо, той малко слабоумен, като си тръгваш, тогава се сеща...

няма нови новини
Днес: 172
hot
най-четени новини в момента
сега
3717
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Юлиан Ангелов скочи срещу ареста на шефката на Басейновата дирекция в Пловдив: България в полицейска държава ли ще се превръща (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Пазете се от лоши мисли, днес е ден за молитва
x