ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Огромна вълна от зараза заплашва Европа! Бежанци сеят краста и болести в мизерен лагер в сърцето на континента (видео и снимки)

ЧАС ПИК

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Огромна вълна от зараза заплашва Европа! Бежанци сеят краста и болести в мизерен лагер в сърцето на континента (видео и снимки)

24399
на 06.01.2016
ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Огромна вълна от зараза заплашва Европа! Бежанци сеят краста и болести в мизерен лагер в сърцето на континента (видео и снимки)
Автор:   ПИК

Мизерия, боклуци, зараза и хиляди прииждащи бежанци. Така накратко може да се опише състоянието на един от импровизираните бежански лагери, където над 3 000 иракчани и иранци чакат да се промъкнат през Ламанша до заветната цел – Великобритания.

препоръчано

Опъването на нови палатки расте всеки ден, а навсякъде около тях е пълно с боклук. В лагера има едва 26 тоалетни и две чешми с течаща вода

Независимо, че живеят в крайна мизерия и бедност, тълпите в лагера растат ежедневно от хора, бягащи от войната в Близкия изток, за да търсят по-добър живот в Европа. Те са се разположили на северното крайбрежие на Франция, където властите са разположили импровизиран лекарски кабинет, има класна стая за децата, а микробуси дават безплатни бургери на новодошлите, които едва ходят от калта, която е до коленете им.

свързани новини

Местните не допускат децата им да играят с тези от лагера, а благотворителните работници и властите се притесняват скоро да няма смъртен случай, заради огромната мизерия и болестите, които се ширят в лагера.

Имигрантите са разпръснати покрай улиците, на които се кипрят кокетни къщи, а полицията дебне на малки групи по тротоарите и следят бежанците да не хвърлят боклук и да не плюят върху идеално подредените и окосени градинки.

Децата в лагера нямат играчки и се забавляват с каквито боклуци им попаднат

Някои местни майки са спрели децата си да играят извън дворовете на къщите си, а общуването под каквато и да е форма с децата-имигранти е немислим. В магазините също не ги гледат с добро око, когато отиват да пазаруват.

Налице вече е нарастващо негодувание от жителите в града Гранд-Синт, с население едва 22 хиляди души, където един на четирима е безработен. Жителите вече се губят сред огромната тълпа от имигранти, например докато чакат автобуса за град Дюнкерк и всяват ужас и объркване в живеещите там, защото броя им расте главоломно с всеки изминал ден.

 

Мигрантите не са гледани с добро око от местните, когато влязат в магазина

Още в самото на начало на своето пътуване, заветната цел на имигрантите е именно Дюнкерк. „Това е мястото, което трябва да достигнем и го знаем още при самото си тръгване. Тук е най-близо до Англия и каквото и да стане знаем, че трябва да пристигнем в Дюнкерк”, казва 16-годишния Аеман Азис, студент от иракско-кюрдски произход, пристигнал в лагера преди 10 дни.

„Хората, които се занимават с трафика на бежанци искат по 7000 лири за да те качат в камион и да те заведат до Лондон. Аз нямам пари тук, но семейството ми, което в родината, ще плати на тези трафиканти. Дойдох тук от Турция през Гърция и ето ме тук”, допълва студентът.

Неговата история е напълно типична и е трудно да не бъде съжален. Но най-малко милион и половина са влезлите в Европа бягащи от войната и мизерията от Близкия изток, Африка и Балканите, в един безмилостен поток от хора, който няма никакви изгледи скоро да спре.

Не се знае защо бежанците бягат от приветливата Ангела Меркел или отворените врати на Швеция и Норвегия, но основната им цел е Великобритания. Сега борбата им е как да я стигнат и да се измъкнат от Франция и тази борба е ежедневна.

Така готвят в лагера, на полеви условия и без никаква хигиена

През деня мигрантите не правят нищо, пият кафе и се скитат по улиците, като всяват паника в населението на Дюнкерк. През нощта е тяхното време. Преди няколко дни фотографа Джейми Уайзмън, който е снимал въпросния палатков лагер е попаднал на 6 мъже, които са се укривали в близка бензиностанция на метри от лагера. Те са имали за цел да прекосят полетата към магистралата водеща до Кале, където се движат камиони отиващи за ферибота и да стигнат до Англия.

По цял ден мигрантите не правят нищо, в очакване да падне тъмнината, най-добрият им приятел в бягството от този ад, към заветната цел - Великобритания

„Ако не можете да ни заведете до Англия, ни оставете на мира”, казал на чист английски един от иракчаните на фотографа. „Беше 22 часа вечерта, до 1 часа групата отиде до скривалището си, защото вече имаше много събрали се камиони, паркирани на бензиностанцията.

В този момент отряд от полицай пристигна с тъмно син микробус. Светнаха се прожектори, а органите на реда започнаха да оглеждат всяка кола, една по една. Така бяха открити осем нелегални пътника в огромен бял камион, пътуващ за Великобритания и когато ги изкараха, мъжете започнаха да крият лицата си. Шофьора и мъжете бяха задържани”, разказва фотографа, станал свидетел на екшъна.

Полицията в района имала все по-голям проблем, защото вече нямало място, където да прибира арестуваните мигранти, просто защото са твърде много. „Всяка вечер виждам как полицията гони по няколко от тях”, разказва френския мениджър на бензиностанцията.

В 1 часа през нощта в близката бензиностанция, да се укриват между камионите са открити нелегални бежанци. Акцията е заснета от фотографа Джейми Уайзмън, който разказва, че полицията ежедневно се бори с опитващите се мигранти да се качат в някой от камионите

„С всеки изминал ден положението става все по-лошо. Те стават все по-смели и имат надмощие, защото са много повече от полицията. Преди месец за една нощ бяха тук над 100 мигранта и така в продължение на всяка вечер”, допълва управителят.

Що се отнася до условията в лагера, ако може въобще да се нарече така, те са изключително мизерни. Според здравните работници е въпрос на месеци да се разнесе ужасяваща зараза, която ще плъзне в цяла Европа. „Няма канализация, нали се сещате къде ходят до тоалетна, на ръба на здравна криза сме. Навсякъде има кал, мърсотия, изхвърлени дрехи, никаква хигиена, поради липсата на нормална течаща вода, това е ужас”, разказват благотворителни работници, заели се с непосилната задача да помогнат на бежанците.

В лагера има само две мивки и 26 химически тоалетни, като това означава, че 100 души ползват един нужник. Властите, както и кметът са в ежедневен страх, че съвсем скоро може да има смъртни случаи сред бежанците и особено сред децата, които са най-уязвими от болестите и заразите.

Тази седмица се е провело обсъждане за създаване на нов лагер, с душове и по-големи палатки. Предложена е площадка, която се намира в близост до магистралата до пристанището на Кале , но за сега не е одобрена, защото се смята, че ще бъде евентуална примамка за и без това огромните тълпи прииждащи мигранти.

Според заместник кмета на Дюнкер, този лагер трябва да бъде затворен, защото зимните условия не позволяват нормален живот. „Този лагер е само отправна точка за незаконните мигранти да преминат във Великобритания, така че ние трябва да го закрием, това нещо трябва да бъде прекратено. Това е не само мое мнение, но и на стотиците полицаи, които ежедневно се опитват да ги озаптят. Трябва да мобилизираме силите си, не върху изглаждането на нови палатки, а в това да прекратим каналите им и да заловил хората, които им прибират огромни суми пари с обещание да ги заведат във Великобритания. Трябва да вложим енергията си да им помогнем по някакъв начин, но той със сигурност не е да живеят в този лагер, където вече се оформят мафиотски банди, които се възползват от бежанците”, разказва заместник кмета.

„Трафикантите работещи тук не само им взимат пари, за да преминат през границата, но и за да им намеря работа в Лондон. Едно семейство мигранти от Турция ми разказа, че са използвали и са платили на местна банда, която е помогнала на техни близки за си намерят работа, макар и на черния пазар в Англия. Главата на семейството ми разказа, че е посредничил между семейството и трафикантите. „Уредих сделката с бандитите от Дюнкер, за да помогна на братовчед ми, който беше блокиран във Франция. Баща ми, който е в Турция ми даде номера на тези хора в Лондон. Уредихме си среща, беше добре облечен 35-годишен мъж, иракски кюрд, който говори добре английски, въпреки, че не е роден в Англия. Сключихме сделка още същият ден, сумата която поиска беше 7000 лири, които се дават на два пъти, в началото и след идването на семейството ми. Тази сума е не само за него, но и за шофьора на камиона, който ще ги докара”, разказа моя информатор”, това споделя фотографа Джейми Уайзмън, който е прекарал дни наред в лагера и е проучил всички възможни връзки на мигрантите с трафикантите и нелегалния им път до Англия.

Според него зад прекарването на мигрантите стоят иракските кюрди, които вече са се превърнали в истинска мафия. Каналджиите променяли номерата на мобилните си телефони на няколко дни, а на полицаите им ставало все по-трудно да се справят с тях, докато трафикантите продължават да забогатяват на гърба на всеки бедстващ иракчанин, иранец или кюрд.

„Тези които видях на бензиностанцията няма никакъв успех, защото не бяха платили на когото трябва. Тези които успяват, стигат до заветната цел благодарение на трафикантите.

Докато бях там пък дойде обявление от страна на кмета на Гранд-Синт, Дамиен Кареме, че всички обществени чешми и душове за достъпни за мигрантите и абсолютно безплатни, написано на чист английски език, за съжаление обаче голяма част от кюрдите не могат да го прочетат”, завършва фотографа. 

Обявата на кмета Дамиен Кареме, която е написана на чист английски език, че всички обществени чешми и душове са безплатни и, че боклука трябва да се изхвърля на определените за това места е задраскана, а върху нея е написано "Ние сме кюрди и моля пишете на кюрдски"

Сподели:
Бомба x
Кои съпруги най-бързо омръзват на мъжете си Кои съпруги най-бързо омръзват на мъжете си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това