ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: "Продължаваме промяната" отваря темата "Образование" в преговорите за кабинет (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

ПИК TV

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: "Продължаваме промяната" отваря темата "Образование" в преговорите за кабинет (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

29669
на 24.11.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Продължаваме промяната отваря темата Образование в преговорите за кабинет (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Спечелилата изборите партия "Продължаваме промяната" продължава днес преговорите за съставяне на правителство с БСП, ДБ и ИТН с темата "Образование".

препоръчано

От името на "Продължаваме промяната" дискусията води Кирил Петков.

Сред участниците в разговорите по въпросите на образованието са Ирена Анастасова /БСП/, Пламен Николов /ИТН/, Ивайло Старибратов /ДБ/, а от ПП е министър Николай Денков.

"Продължаваме промяната" продължават серията от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Много спешно трябва да се набележат няколко мерки за връщането на учениците в присъствената форма на обучение в клас, заяви Ивайло Старибратов от "Демократична България" по време на разговорите.

Според Старибратов трябва да има индивидуална програма за всеки ученик, свързана с това как да се преодолеят дефицитите, натрупани през годините на пандемията.

Отпадането на ученици от училище у нас продължава да е с най-висок процент в ЕС и трябва да има политики за решаването на този проблем, заяви Ивайло Старибратов. Той обясни, че от "Демократична България" искат да се намали и административната тежест към учителите. Има я дигитализацията в образованието, но тя не е синхронизирана напълно, каза Старибратов.

Той заяви, че приоритет на ДБ е финансирането на образованието да е обвързано с БВП и 4 процента да отиват за средното образование, 1 процент - за висшето образование, и 1 процент - за наукато. Всичко това трябва да е свързано с качеството на образованието.

Христомир Йорданов от ДБ заяви, че трябва да бъде създаден единен стандарт за оценяване на качеството в образованието, за да се знае кога един учител преподава добре. За контрола на качеството в образованието предвиждаме ясно дефиниране на дейностите на две институции - на инспектората и на системата за външно оценяване, чийто функции трябва да бъдат много ясно разписани, обясни Йорданов.

От ДБ заявиха, че трябва да се модернизират процедурите за получаване на академичните степени. Трябва да има много ясно държавна политика за пълноценна интеграция на българското висше образование и на българската наука в световни и европейски инициативи, посочиха от "Демократична България".

Да се намали броят на учебниците за даден клас и да има по два учебника по учебен предмет за даден клас, предложи от името на "Има такъв народ" Юлия Чортленева по врме на разговорите на партиите в сектора на образованието.

Тя заяви, че друг голям проблем в образованието ни е свързан с учебните програми и особено с тези по история. Сега учебното съдържание в учебниците, което трябва да овладеят учениците, е на много високо академично ниво и то трябва да бъде променено, каза Чортленева. По думите й трябва да се създадат учебни програми, които да са свързани с възрастовите особености на учениците.

От "Има такъв народ" се обявиха за въвеждането на мандатност на училищните директори. Предлагаме да има два мандата на директорите, с период от пет години, но не ограничаваме този директор, който е качествен, да може да отиде и стане директор на друго училище, обясни Чортленева. Тя каза, че директорите трябва да се явяват на публични конкурси, а договорът с тях да се подписва не от началниците на регионалните управления на образованието, а от министъра на образованието.

От ИТН предлагаме да има нова и интегрирана формула за финансиране на училищата, тъй като делегираните бюджети доведоха до училища мастодонти в големите градове и до закриване на училища в малките населени места, каза Пламен Николов от ИТН. Според него училищата могат да получават 10 процента към бюджетите си, ако имат учители, които искат да повишат своята квалифиция и ученици, които участват в олимпиади. От ИТП предлагат училищата да получават средстава си директно от бюджета, а не от общините.

Юлия Чортленева заяви, че трябва да се направи обстоен анализ и след него националното външно оценяване в четвърти клас да бъде премахнато и да се замени с изпит по български език.

Пламен Николов от ИТН каза, че трябва да се създадат международни магистърски програми, за да се повиши академичният обмен не само на преподавателите от университетите, но и на учените от БАН.

От "БСП за България" предлагаме да има безплатни учебници за всички ученици от първи до 12-и клас, както и да има по един учебник по предмет, заяви Ирена Анастасова на преговорите на партиите в сектора "Образование".

Разговорите се водят от Кирил Петков от "Продължаваме промяната" /ПП/, с участието на представители на ПП, "Демократична България" и "Има такъв народ".
Предлагаме утвъждаване на учителската професия като регулирана професия и да има платен отпуск за квалификация и за стимули за квалификации, каза Атастасова. Тя заяви, че трябва да има нова система за контрол на качеството, както и нова система за назначаване на училищните директори и на началниците на регионалните управления на образованието. Трябва да се създаде и национален институт на образованието и да се отделят минимум 5 процента от бюджета за образование. Необходим е и нов модел на финансиране на училищата, каза Ирена Анастасова.

Тя заяви, че трябва да има нов Закон за развитие на академичния състав в България и да се усъвършенства рейтинговата система на висшите училища. Трябва да се създаде национална карта, с която да се планират кадрите от професионалното и висшето образование по региони, каза Анастасова.

По думите ѝ необходими са целеви средства за ремонт на студентските общежития и за строеж на нови общежития за студентите. От БСП се обявиха за стартова заплата за млад учен не по-малко от две минимални заплати, както и за ежегодно увеличение на учителските заплати. От партията настояват да се повишат заплатите на учените в БАН и на преподавателите във висшите училища. Стипендията на докторантите беше увеличена от 500 на 550 лева, но тя трябва бързо да бъде увеличена поне на 900 лева, заявиха от партията.

Според БСП трябва да се подобри системата за достъп на чуждестранни студенти, които са от страни извън ЕС, в българските университети.

Сподели:
Бомба x
Кои планети са ретроградни или как да планирате живота си през 2022 г. Кои планети са ретроградни или как да планирате живота си през 2022 г.
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на Труд - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (НА ЖИВО/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на "Труд" - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (НА ЖИВО/СНИМКИ)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това