Вход
София
Времето в София 0 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Прокурорите с остра позиция срещу кампанията против Гешев: Политическо опошляване и инспириран уличен натиск!

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Прокурорите с остра позиция срещу кампанията против Гешев: Политическо опошляване и инспириран уличен натиск!

на 05.11.2019
123430
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Прокурорите с остра позиция срещу кампанията против Гешев: Политическо опошляване и инспириран уличен натиск!
Автор: ПИК
05.11.2019
0
123430

Остро становище срещу продължаващите опити на политически партии и присъдружните им НПО-та и медии да създават напрежение около избора на главен прокурор и да се намесват в независимата съдебна власт заявиха публично от Асоциацията на прокурорите в България.

Припомняме, че от месеци опозорената на местните избори коалиция ДеБъ заедно с медиите на подсъдими олигарси и издържаните от тях неправителствени организации, опитват да саботират съдебната власт. Целта е да създадат конституционна криза и хаос в страната, с който да предизвикат падане на кабинета и предсрочни избори, за да влязат през задния вход във властта.

Ето какво пишат по повод скандалния натиск от прокурорската асоциация: 

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България, като участник в проведените от Президента на Република България обсъждания на критериите и очакванията към кандидатите за нов главен прокурор, проследи с повишено внимание кампанията против кандидатурата на единствения номиниран за длъжността – г-н Иван Гешев.

Със загриженост констатирахме, че тази кампания пряко беше насочена към накърняване на доброто име на г-н Гешев и по този начин излезе извън рамките на конституционно признатото право на свободно изразяване на мнение. Възразяваме срещу опитите на някои среди да изместят дебата за качествата на кандидата за главен прокурор на Република България от професионалните и законови критерии в посока на недостойна компроматна кампания, политическо опошляване и инспириран уличен натиск.

Считаме, че проведената от Висшия съдебен съвет процедура по избор на Главен прокурор е законосъобразна, публична и прозрачна. От съществена важност е фактът, че кандидатурата на г-н Иван Гешев получи единодушната подкрепа на цялата Прокурорска колегия, категоричния положителен вот на огромното мнозинство от членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет на Република България и одобрението на стотици редови прокурори, следователи и служители от различните органи и нива в Прокуратурата.

В хода на проведеното пред очите на цялото общество многочасово публично изслушване г-н Иван Гешев отговори на всички поставени въпроси, като проявипрофесионализъм, достойнство, откритост, отговорност и воля за възходящо развитие на Прокуратурата на Република България, изрази категорично намерение да служи в името на обществения интерес и справедливостта и се ангажира с постигане на реални резултати в борбата с престъпността. Кандидатът за главен прокурор демонстрира принципност, ясна визия, кураж, умение да се устоява на натиск и готовност за диалог, провеждан в рамките на закона и добрите нрави. Напълно споделяме изразеното от г-н Гешев „верую“, че не може да сгрешиш, щом като говориш истината и спазваш закона.

Вярваме, че е дошъл моментът Главният прокурор на Република България да бъде професионален прокурор, който със своя авторитет, морал и качества успешно и отговорно да изпълнява вменените му от Конституцията и законите задължения. Считаме, че заемането на тази позиция от г-н Иван Стоименов Гешев ще бъде от полза и в името на гражданите и цялото българско общество, поради което изказваме нашата категорична и убедена подкрепа за неговата кандидатура".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 2139
архив
няма нови новини
Днес: 272
hot
най-четени новини в момента
сега
2210
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Само двама от бандата за имотни измами остават за постоянно в ареста
x
6 здравословни причини да правите секс... още сега
x