ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Спецпрокуратурата внася обвинителен акт срещу престъпна група за финансови измами и пране на пари

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Спецпрокуратурата внася обвинителен акт срещу престъпна група за финансови измами и пране на пари

95225
на 18.01.2022
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Спецпрокуратурата внася обвинителен акт срещу престъпна група за финансови измами и пране на пари
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу организираната престъпна група, създадена в периода от 2017 г., до 2021 г. като целта ѝ е била да добива парични средства по незаконен начин, измама и пране на пари, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев по време на брифинг.

препоръчано

Миналият март Спецпрокуратурата обяви за локализиране и неутрализиране на престъпна група за финансови измами.

Предадени са осем души на съд за участие и ръководене на групата. Един от тях е само съучастник на две от извършените измами. Наказанията са от 5 до 16 години лишаване от свобода за ръководителя, за участниците – от 3 до 5 и за най-тежката измама – от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на до половината на имуществото. Един от тях е ръководител на Глобал Маркетс ЕООД.

Оттам коментираха и разследване за закупуване на тестове. 

Образувано е досъдебно производство за длъжностно престъпление, което се изразява в съмнения, че  е нарушена процедурата за щадящи тестове за ковид за ученици. Проверява се как е протекла процедурата за закупуване на тестовете. Проверява се лице, било на висша държавна длъжност, казаха от прокуратурата.

Бе потвърдено, че става дума за лице, заемащо висша публична функция, заявиха оттам. Логично е да се направи съждение, че се отнася до министъра на здравеопазването, но доказателствата могат да насочат и към друго лице, което носи отговорност, заявиха още от спецпрокуратурата. Предходният здравен министър е Стойчо Кацаров.

Има данни, но данните не са достатъчни за евентуално извършване на подкуп. Проверката е довела до извода, че данните са рехави за корупционно предстъпление, за това е постановен отказ за образуване, коментираха от прокуратурата по отношение на жалба срещу Татяна Дончева.

На финалната права е досъдебното производство за изтичането на данни от НАП, ще дадем повече информация, обобщиха още от специализираната прокуратура.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК