Вход
София
Времето в София -1 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

на 12.12.2018
99985
28
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров
Автор: ПИК
12.12.2018
28
99985

Специализираната прокуратура предяви прецизирано обвинение на Румен Овчаров и повдигна обвинения на назначен от него бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД и бивш заместник министър. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

ГОРЕЩА ТЕМА! Румен Овчаров се разпали за цената на газа: Някои си правят бакалски сметки

ГОРЕЩА ТЕМА! Румен Овчаров се разпали за цената на газа: Някои си правят бакалски сметки

България не може да постигне намаляване на цената на...

на 03.10.2018

На 30 март 2018 г. Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров – бивш министър на икономиката и енергетиката за умишлена безстопанственост -за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева и за длъжностно престъпление. 

С определение на Специализирания наказателен съд, потвърдено с определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 17 май 2018 г. , делото срещу Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

След връщането на делото, Специализираната прокуратура извърши множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.

Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосноваха ангажиране на наказателната отговорност и на бивш заместник министър на икономиката и енергетиката и бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

На 10 декември 2018 г. Специализираната прокуратура предяви прецизирано обвинение на Румен Овчаров по повод сключването и изпълнението на Договор от 9 юни 2006 г. за отдаване под наем на активи на „Мини Бобов дол“ ЕАД на „Ораново“ ЕООД, в което са включени установените щети в размер на повече от 24 млн. лв. 

Към наказателна отговорност са привлечени и бившият заместник – министър на икономиката и енергетиката Анна Янева, с ресор Дирекция “Корпоративно управление и преструктуриране“ към Министерство на икономиката и енергетиката /обвинена на 11.12.2018 г./, както и бившият изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД – Пламен Стефанов /обвинен на 10.12.2018 г./, назначен за член на Съвета на директорите със заповед на министър Овчаров, в качеството му на принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД /упражняващ правата на държавата, като едноличен собственик на капитала, съобразно отрасловата си компетентност/.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25 май 2006 г. – 18 март 2009 г. от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието „Мини Бобов дол“ ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на изискванията на чл. 23, ал. 1 от Закона за подземните богатства и на чл. 23, т. 1, т. 2 и т. 3 и чл. 24 ал.1 т.1 от Закона за концесиите (без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново“ ЕООД, необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности) и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(28)
1
РАНО ИЛИ КЪСНО ИСТИНИТЕ ЗА ГОЛЯМИТЕ ЗОЛУМИ ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ. ДНЕС ЗА ОВЧАРОВ НО УТРЕ ЗА НИНОВА И СВИТАТА .
2
Мафията на България не бяха мутрите и наркодилърите. Мафията на България беше в енергетиката. Там беше пълно с милиционери. Те нанесоха най големите щети на държавата.
3
ЗА ОВЧАРОВ МОЖЕ ЗА ....ЧЕРЕПА И ТИКВАТА ...ПРОВЕРКИ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ ОТ ЕВРОПА ...НЕ МОЖЕ. ...ХИ ХИ ХИ
4
Тоя когато и жив да го одерат ще му е късно!!! Ако в БГ имаше и капчица справедливост,оФцата трябваше отдавна да е изгнил в затвора!!!!!!!
5
Един по един всички комунистически кърлежи и крадци в следствието , а и след това в затвора !
6
Ако наистина му изискат или направят опит да конфискуват имуществото му..., с 1000000% гаранция, ... ще има брутални разстрели и кроф! И то дори мисля, че ще е много скоро...
7
ТИКВАТА КОГА ТЕЗИ НИЩО НЯМА ДА ИМ НАПРАВИШ ЦЕЦО КОГА ГОРАНОВ КОМЕЦА КОГА МОСКОВСКИ КОГА КОТАРАЦИТЕ МИС БИКИНИ КОГА СМЕШНИЦИ ПЪЛЕН ТАШАК ИВАНОВЦИ ГЕШЕВЦИ УШЕВЦИ ПЪЛНА ПАРОДИЯ
8
Румбата ще разбере,че комунизма си е отишъл.Вече няма нагло да се подсмихва на Цветанка Ризова.Следват-Йончева,Нинова,Кадиев,Курумбашев,Доган и Бисеров.
9
Филм по National Geografic HD за диктаторите: “Диктаторът е човек, който се чувства крайно необходим. Който внушава, че, ако не е той, всичко ще се разпадне. И не може да съществува без подкрепата на някоя голяма сила... Много потенциални диктатори, които са станали реални диктатори, са израснали в бедност. Те обичат да се идентифицират с народа... аз съм прост и вие сте прости...” През петдесетте в САЩ се ражда терминът “Приятелски тиранин”.
10
А Лилито Венеткова заедно с Борош за НДК -----КОГА
11
Тавариш Овчаров поне от 10 - 12 години все го обвиняват за нещо и все се измъква и нахално от екраните на телевизиите дава акъли наляво и дясно . Все си мисля , че възмездие за него няма да има . Няма да има защото е ................ Таваришч
12
червените олигарси - мафиоти, но има и още отговорни другари, например Нинова за заграбването на Техноимпекс
13
цялото политбюро на бесипето ще се отзове в затвора, заради кражбите си от народа и държавата
14
Вече има нова вълна прокурори и съдий,който няма да цепят басма на никого.Знаят как да използват доказателствата.
15
Защо не са им взети мярки за задържане?
16
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!!!
17
Червеният инкасатор на бкп.партията с най голям стаж в спорта борба в поза партер с руснаците.
18
Дефиницията ви за комунизма е неточна. Според Уинстън Чърчил "Фашизмът е бледа сянка на комунизма, по-точно, фашизмът е уродливото дете на комунизма." Тук Чърчил има предвид идеологията на Бенито Мусолини-Дуче. Иначе, в Германия никога не е имало фашизъм, както твърдят крепостните мужици, защото Адолф Хитлер е социалист, също както Курнелия Нинова.
19
МАСЛАРОВА!
20
Величието на някои неща се състои не толкова в мащаба им, колкото в тяхната навременност.Има ли разлика между угрите и БСП-ОПГ ? Силата им е в терора и разрушаването, след тях само руини! Сегашна Украйна е бъдещето на България, ако Чехлю и Биволицата се докопат, дори за малко до властта!
21
И на този червен мушеник ще му се размине,както на турчина Бисеров!! ХА ДАНО СЛЕДВАЩИТЕ ДА СА МАСЛАРОВИЦА,ПЪРВАНОВЦИ,КОСТОВЦИ,ДОГАНОВЦИ,ДАЙ БОЖЕ И НИНОВИЦА,ха дано,ама на дали?!
22
belene vednaga
23
Наближава края на мандата на цацата и прокуратурата тръгва бавно.....взима ВЛАСТА истинското дясно - ДБ.....и прехода свършва ….прокуратурата на макс….и МНОГО НОВИ ЗАТВОРИ !.....НЯМА ДАВНОСТ....НЯМА ПРОШКА за грабителите на НАРОДА !
24
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
25
Ако е истина е една страхотна новина!!!!
26
Ко не, не моя да повярвам бря. От къдя на къдя, ще закопчеят Р. Овч. а Импекса не бря. Но се надявам, че щом мечката играе във дългия инкасатор, то скоро ще играе и във Импексовата крадлива и миризлива курабия бря. Дано да доживея, да видя как Барсалата я вкарват в килия с баба Лена бря. Тогава, ще си ида от тоя свят, беден но поне доволен, че ще ги пратят в Ада при Сталин бря, е ако Бог не е корумпирано комуние, като тях бря!!
27
От трите свие има какво да се изтърсва. Чакаме служебното правителство (апри-май-2019) да положи усилия и да приключим завинаги с тиквите, приматите, прасетата, мутрите.....
28
НЕКА СВЪРШАТ С ЧЕРВЕНИТЕ КАУНИ ,, А ТЕ НЯМАТ СВЪРШВАНЕ , НИЕ СМЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА . СИ ПРИЗНАВАТ . А ПЪПЧИВАТА ФУРАЖКА ЩЕ Е ПОСЛЕДЕН , ОЧАКВА СЕ ДА ВЪРНЕ АВАНСА ЗА ГРИПЕНИТЕ ИНЪК ...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 2438
архив

Сладка 14-годишна ученичка търси да се запознае със симпатичен господин за забавен видеочат. Моят мейл: operacia-lolita@mvr.bg

 

няма нови новини
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
сега
2118
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министрите разкриват детайли от плана за Перник след срещата с Борисов - ето как ще се разреши водната криза (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Емоцията пречи на Близнаците, финансова стабилност за Стрелците
x