Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Спецпрокуратура показа доказателства за обвиненията в Перник (ДОКУМЕНТИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Спецпрокуратура показа доказателства за обвиненията в Перник (ДОКУМЕНТИ)

на 14.01.2020
68231
20
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Спецпрокуратура показа доказателства за обвиненията в Перник (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
14.01.2020
20
68231

Специализирана прокуратура предостави на медиите информация, като се позова на високия обществен интерес и множеството въпроси на медиите по образуваното досъдебно производство, свързано с водната криза в гр. Перник.

Образувано е досъдебното производство по реда на чл. 212, ал.1 от НПК с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура. В хода на разследването са събрани доказателства и в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършено от него престъпление по чл. 219, ал. 3, вр. ал. 1 НК - умишлена безстопанственост.

На 12 януари 2020 г. в проведено съдебно заседание Специализираният наказателен съд взе спрямо обвиняемия Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Специализираната прокуратура доказателства във връзка с евентуално допусната умишлена безстопанственост от страна на обвиняемия, в качеството му на действащ министър на Министерство на околната среда и водите.

Прокуратурата на Република България счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от яз. „Студена“, което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. „мъртъв обем“ на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища.

Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност.

Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министъра на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебното производство, доколкото същите са публични предвид това, че са били обсъждани в открито съдебно заседание на 12 януари 2020 г. на Специализиран наказателен съд.

Специализирана прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на посочените по-горе принципни положения.

От разпита на Илияна Тодорова - шеф на дирекция "Управление на водите", става ясно, че министърът утвърждава разрешителните и графиците за ползване на водния ресурс и няма заповед за делегиране на тези задължения на друг. Той и не е имал право на това, а подписи е полагал заместник, само ако министърът отсъства. Тодорова изтъква, че е викана при министъра няколко пъти да обяснява за състоянието на различни водоизточници по повод сигнали на природозащитници. Той обаче никога до септември 2019 г. не е викал директорката за язовир Студена, свидетелства тя.

Тодорова посочва още, че справката за състоянието на водоизточника се подава от ВиК Перник и оттам идват и заявките за потребление.

От разпита на шефа на ВиК Перник Иван Витанов се виждат конкретни данни, от които става ясно, че е подавал сведения за спада на дебита на язовира и от септември до декември 2019 г. количеството вода е намаляло повече от половината.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9703
архив

Момченце тича при полицай:
- Помогнете, някакъв мъж се бие с баща ми!
Полицаят тръгва с момчето и вижда двама мъже, които яростно се налагат.
- Кой от двамата е баща ти? - пита полицаят
- Не знам, отговаря хлапето - те за това се бият.

няма нови новини
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
сега
2256
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Топ експертът Боян Чуков проговори за кроежите на Корнелия Нинова в БСП и разцеплението на столетницата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
„Хуауей” представи пъpвия в cвeтa aвтoмoбил пoд yпpaвлeниeтo нa НаrmоnуОЅ
x