Вход
София
Времето в София 9 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Спецпрокуратура показа доказателства за обвиненията в Перник (ДОКУМЕНТИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Спецпрокуратура показа доказателства за обвиненията в Перник (ДОКУМЕНТИ)

на 14.01.2020
66664
20
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Спецпрокуратура показа доказателства за обвиненията в Перник (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
14.01.2020
20
66664

Специализирана прокуратура предостави на медиите информация, като се позова на високия обществен интерес и множеството въпроси на медиите по образуваното досъдебно производство, свързано с водната криза в гр. Перник.

Образувано е досъдебното производство по реда на чл. 212, ал.1 от НПК с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура. В хода на разследването са събрани доказателства и в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършено от него престъпление по чл. 219, ал. 3, вр. ал. 1 НК - умишлена безстопанственост.

На 12 януари 2020 г. в проведено съдебно заседание Специализираният наказателен съд взе спрямо обвиняемия Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Специализираната прокуратура доказателства във връзка с евентуално допусната умишлена безстопанственост от страна на обвиняемия, в качеството му на действащ министър на Министерство на околната среда и водите.

Прокуратурата на Република България счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от яз. „Студена“, което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. „мъртъв обем“ на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища.

Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност.

Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министъра на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебното производство, доколкото същите са публични предвид това, че са били обсъждани в открито съдебно заседание на 12 януари 2020 г. на Специализиран наказателен съд.

Специализирана прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на посочените по-горе принципни положения.

От разпита на Илияна Тодорова - шеф на дирекция "Управление на водите", става ясно, че министърът утвърждава разрешителните и графиците за ползване на водния ресурс и няма заповед за делегиране на тези задължения на друг. Той и не е имал право на това, а подписи е полагал заместник, само ако министърът отсъства. Тодорова изтъква, че е викана при министъра няколко пъти да обяснява за състоянието на различни водоизточници по повод сигнали на природозащитници. Той обаче никога до септември 2019 г. не е викал директорката за язовир Студена, свидетелства тя.

Тодорова посочва още, че справката за състоянието на водоизточника се подава от ВиК Перник и оттам идват и заявките за потребление.

От разпита на шефа на ВиК Перник Иван Витанов се виждат конкретни данни, от които става ясно, че е подавал сведения за спада на дебита на язовира и от септември до декември 2019 г. количеството вода е намаляло повече от половината.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(20)
1
Четири години областен управител на Перник беше Ирена Соколова от ГЕРБ. „ВиК“ ООД Перник е собственост на държавата с 51% дял и на община Перник с 49% дял. Държавна собственост се представлява от МРРБ с министър от ГЕРБ Петя Аврамова, а общинската собственост се представлява от кмета на ГЕРБ Вяра Церовска. Управител на „ВиК“ ООД Перник е Иван Витанов, кумец на Вяра Церовска. ++ Значи кметицата на ГЕРБ си назначила кумеца за шеф на ВиК-то под благосклонния поглед на областния управител от ГЕРБ и министъра от ГЕРБ на МРРБ. Обаче в ареста се оказва ... Нено Димов, който не е от ГЕРБ, а от квотата на ВМРО?!? И защо точно Нено Димов, след като никой от гражданите на Перник не е искал ареста му, тъй като неговата отговорност е много по-малка от тази на по-горните пряко отговорни високоплатени номенклатурни кадри на ГЕРБ?!?
2
Абе тия СМЕШНИЦИ е по-добре да си вършат работата, вместо да се занимават с РЕКЛАМА. Бас връзвам, че накрая на цялата дъндания ще има едно голямо.....ДPИC.......
3
умрете правилно комунистически тролове прости. отрепки долни
4
„Човекът е завършил полицейската школа, ходи с пистолет на кръста, няма нито интелект, нито задръжки. Ако още плащаме арестите на Цветанов, тепърва ще започват незаконните арести, които ще трябва да плащаме заради Гешев" - 28.08.2019 г. ++ „Това са едни милиционери, обучени в школата в Симеоново, за които йерархията е всичко. Там има поръчка, задача, строй се, преброй се и батальонът се строява. Така ще работят" - 12.01.2020 г. (https://clubz.bg/92820-tova_sa_edni_milicioneri_porychka_zadacha_batalonyt_se_stroqva) ++ Татяна Дончева по БТВ: „Това правителство, а и предишните правителства на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си. Последното, което са изфабрикували, е решението за надзирател на главния прокурор. Какво той прави, не знам. Това е безумно по съдържание предложение, което е апотеоз на панирания мозък. Да предложиш надзорник на главния прокурор, за да решиш въпроса с безконтролността на главния прокурор, която произтича от Конституцията и конституционната уредба, е безумно" - 12.12.2019 г. (dnevnik.bg/citat_na_deniia/2019/12/12/4004593_citat_na_denia_predlojenieto_za_nabljudavasht_glavniia/)
5
ПАТРИОТИТЕ ОПЪВАТ ЧАДЪР ПО СТОР КОМУНИСТИЧЕСКИ ОБИЧАЙ? ГЕРБ ДАЖЕ ПРИ СЪМНЕНИЕ МАХАТ ЧОВЕКА ОТ ПОСТА МУ!
6
Гербаджииски министър,гордейте се с него
7
Декадентството не е разбрано правилно от минала епоха!Инфлуенсъри с кинти са ви раздухали и тях следдвате.
8
Сега Шкембе Войвода с Винкела какво ще се изходят по въпроса.
9
Стомана и Топлофикация ще източат язовира, след като са ползвали вода от години? И как се изчисляват загубите?
10
Гербаджийката е виновна, ако шефът на ВиК още в началото на миналата година е известил за проблема. Има надхващане за изборите. Гербаджиите не искат режим преди изборите, но и шефът на ВиК, който се е застраховал в началото на годината с писмата през лятото мълчи като комунист на разпит, за да се докарат нещата точно преди изборите. Ако беше едно време ДС щеше да се погрижи замесените да се катастрофират или да получат инфаркт, защото щяха да ги сметнат за саботьори-терористи искащи да разбият държавата. Днес сме демократични. Прокуратурата арестува министър, който бил болен и вероятно ще го пуснат. Това е пример за причините да сме на тоя хал.
11
Ха, при толкова герберасти е виновен този, който не е гербер. Ех патриоти, патриоти, колко сте тъпи, герберестите ви прецакаха, рано или късно избори ще има. Ама вас няма да ви има. И по добре. Шкембелията рано или късно ще се събере Нено заради паспортите. Така действа Баце , ползва салфетките политици и в коша. За следващите избори нова коалиция със следващите балъци властолюбци. Централния е голям, има място за всички. Тъпи патриоти смотаняци.
12
отговор на коментар
Защото Нено Димов разрешава ползването на водата. Независимо кой колко е заявил от всички изброени от ГЕРБ...... И защото е министър на МОСВ и като такъв, независимо от партийната си принадлежност, отговаря с подписа си и за водата на гражданите на Перник ......които не са му искали ареста. А на кой каква му е отговорността, не си ти този който ще я прецени.
14
Тези справки за язовира кой може да каже ,че ги е подавал ,няма дата ,печат,изходящ номер ,заверка,нито да личи ,че е изпратено,нито,че е получено.Може и преди разпита да ги е напечатал.
15
Ами да не бяхте ги показвали!То е видно,че нищо не отива директно при министъра,а в отдели "експерти " ,правят отчети,разчети и всичко когато е готово с обяснителни бележки отива при заместника и се поднася за утвърждане от министъра.Министъра приема становището на "специалистите",а някои дори са с по 15 год. трудов стаж.Айде отиваме в Страсбург.
16
отговор на коментар
И митрата да отиде при ортаците си скоро , тогава и ти ще мирнеш и държавата
17
Да,много забавно!Приток 98 л/сек..Загуби 80л/сек.Ей дей е заравено кучето.Танто за кукуриго!Разход 620л/сек.Бравос!Към м.юли близо 44 % има вода.Ама верно ли е?Къде се губи водата,то яма без дъно?И дъжд да има все тая.ВИК да си каже всичко.Казал бил ,говорил бил,кога говорил,отпуснаха им пари за ремонти лятото какви ги свършиха,къде ги " вложиха"?И тази справка много постна,един хвърчащ лист,кой го е получил,какви становище е дал по верига спецове,хидролози ,метериолози и тем подобни,басейнови разбирачи ,и на тоя хал ВИК иска на макс 1,600 млн.куб .м вода през октомври.Имат одобрен договор за смяна на ВИК тръбите от м.август безвъзмездна помощ от ЕС.Та решили да пресушат язовира по лесно да положат тръбите,но че отклонявали ,отклонявали.Разпита проведен в Перника,дето всички са роднини.
18
Cтарите кранове и водомери на язовира били амортозиеани,неточни,та ги подменили преди проверката и после хоп изчезнали.И това хич не е престъпление.Защо сега ги подмениха,да укрият следи?.Защо не ги дадоха на полицаите когато ги хванаха . Та ако уредите са били неточни,как справките да са верни?
19
Браво на Гешев ! Няма Герб няма ВМРО за който има доказателства в ареста ! Да се готви Нинова и Милиончева !
20
Системата работи по интересен начин и често във филмите ни го подсказват. Лесно се изфабрикуват фалшиви доказателства за да се натисне невинен човек,за да не се стигне до главните виновници. А и по медиите ли очаквате да ви кажат истината? На кого и за какво служат медиите? Още ли не си давате сметка,че на никой не му пука за вас,след като вие а действията си го искате и показвате следвайки тези заради,които животът ви е това,което е и от години сте все така?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6953
архив

Бай Ганьо, французинът и американецът си говорят. Американецът казал: - Моята жена е тиха, кротка и нежна като лъвица. Французинът рекъл: - А моята е кротка, тиха и нежна като газелка. Бай Ганьо въздъхнал: - И моята е едно говедо.

 

няма нови новини
Днес: 194
hot
най-четени новини в момента
сега
4087
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с гореща информация за протеста пред МРРБ - прокуратурата подхваща вандалите, нападнали сградата и ранили полицаи (ОБНОВЕНА/НА ЖИВО)
x
Ето кои три зодии трябва да започнат нов живот
x