Вход
София
Времето в София 19 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Станишев, Гергов, Янаки Стоилов, Дърева, Мишо Миков и още 60 социалисти с кърваво писмо срещу Корнелия Нинова. Всички съветници от Варна и Сандански напускат листите на БСП

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Станишев, Гергов, Янаки Стоилов, Дърева, Мишо Миков и още 60 социалисти с кърваво писмо срещу Корнелия Нинова. Всички съветници от Варна и Сандански напускат листите на БСП

на 19.09.2019
173916
30
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Станишев, Гергов, Янаки Стоилов, Дърева, Мишо Миков и още 60 социалисти с кърваво писмо срещу Корнелия Нинова. Всички съветници от Варна и Сандански напускат листите на БСП
Автор: ПИК
19.09.2019
30
173916

Скандалът с БСП се превърна в пожар. Червената централа на "Позитано" 20 вчера се оказа затрупана от декларации, които остро отричат методите на ръководство на Корнелия Нинова и Кирил Добрев и начина, по който налагат кандидатите за кметове и общински съветници във Варна и Сандански.

В единия от документите, с които ПИК разполага, 64-ма от най-знаковите лица на столетницата, членуващи в Националния съвет на партията, настояват незабавно да бъде свикано ново заседание на висшия орган на социалистите за отмяна на силово наложените в нарушение на устава на партията решения за кандидатите за местна власт в двата града и да потвърди решението си, че предложената от варненци кандидатура на Костадин Костадинов за кмет на морската столица не се приема.

Сред подписалите са Ани Пиринска, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Борис Цветков, Борислав Гуцанов, Боян Ангелов, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Велислава Дърева, Георги Божинов, Георги Гергов, Георги Пирински, Георги Търновалийски, Димитър Дъбов, Емил Костадинов, Емил Райнов, Захари Захариев, Иван Токаджиев, Катя Николова, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Любомир Пантелеев, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Сергей Станишев, Чавдар Георгиев, Юрий Асланов, Явор Гечев, Явор Куюмджиев, Янаки Стоилов.

"Председателят на НС и водещите на заседанието, против Устава на БСП наложиха по недемократичен начин решения, за издигане на кандидати за кметове и листи с кандидати за общински съветници противно на основни правила на вътрешнопартийна демокрация. Тези решения блокират и разединяват работата на отделни общински организации на БСП (напр. Варна, Сандански), и не способстват за постигането на поставената основна политическа цел – спечелване на предстоящите местни избори", се казва в подписаната от 64-ма социалисти декларация, с която те настояват за "спешно свикване" на ново заседание на НС на БСП, което да коригира порочно взетите решения.

"Решението за Варна бе гласувано и при безпрецедентен отказ и отнемане на думата на редица членове на НС, без изясняване на обстоятелствата и без необходимата дискусия по същество, което го прави немотивирано и необосновано", обясняват още възмутените членове на органа. И предлагат три точки в дневния ред на извънредното заседание на НС на БСП, засягащи Варна и Сандански, които взривиха два от висшите форуми на столетницата.

На последния пленум на 15 септември, огромна част от участниците в него напуснаха заседанието и веднага започнаха да събират подписи за свикване на ново, а решенията на Националния съвет за издигането на Анелия Клисарова за кандидат-кмет във Варна и пълната подмяна на гласуваната от местната структура листа за общински съветници бе направено при липса на кворум.

Корнелия Нинова ръси "мъдрости" за първия учебен ден! Пожела на латински "per aspera ad astra"

Корнелия Нинова ръси "мъдрости" за първия учебен ден! Пожела на латински "per aspera ad astra"

"Образованието и науката движат света напред". Това...

на 16.09.2019

В дните до вчера екзекуторът на Нинова - Кирил Добрев, който се води и за неин заместник, е обикалял всички, които са се присъединили към подписката за ново заседание на НС, като ту ги молел да оттеглят подписите си или да не подписват, ту ги заплашвал, оплакаха се социалисти пред ПИК. В крайна сметка обаче нахалното му поведение само ги амбицирало и подписката била събрана буквално за часове, а вчера - входирана в централата на партията.

Според устава на БСП 64-та социалисти, които искат свикване на извънредно заседание на националния съвет на БСП заради Варна и Сандански, са напълно достатъчни, за да го проведат и без ръководството на партията да насрочи такова, но не искат да постъпват така, а настояват това да стане официално и заседанието да бъде свикано от шефката на столетницата.

В същото време след тежки заседания на социалистите във Варна, които са отвратени от действията на Нинова и Добрев още от юни, когато двамата се опитваха силово да отстранят лидера на местната структура Борислав Гуцанов.

20 души са подписали декларация, приета на градската конференция на местната структура на БСП във Варна на 11 септември.

В нея се казва, че: "Ако не бъде спазен Устава на БСП и не бъде регистрирана в Общинската избирателна комисия - Варна легитимно подредената и утвърдена листа за общински съветници от Градската конференция на варненската партийна организация за избор на общински съветници и кметове на 27.10. 2019 г. НЯМА да участваме в пренаредената в нарушение на чл. 5, ал. 4, т. 1 и 2 о чл. 26, ал. 7, т. 5 от Устава на БСП листа за общински съветници от НС на БСП".

Под тази декларация стоят подписите на Павел Раминов, Милена Георгиева, Николай Гочев, Януарий Вичев, Атанас Крумов, Владимир Михайлов и още 14 социалисти от Варна.

Нарушавайки грубо устава на БСП, Нинова силово наложи пълномощното за регистрацията на червената листа в морската столица да не бъде дадено на лидера на местната структура Борислав Гуцанов, а на депутата Иван Иванов, по-известен като Пилето, когото червени определят като личния депутат на скандалния тамошен бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката.

Според взривените социалисти цялата партия, включително и прокуратурата, трябва да потърси в какви зависимости са изпаднали Корнелия Нинова и Кирил Добрев от Дидо Дънката и да се сложи край на "развратното отношение към интересите на партията в полза на нечии джобове".

Те смятат, че лидерката е толкова упорита в нарушаването на устава и подмяната на листата във Варна, защото, ако общински съветници станат предложените от местните социалисти хора, т.н. Дидо Дънката няма да може да си "разиграва коня", заради което е поставил в зависимости Нинова и Добрев. Затова за тях на живот и смърт било важно да наложат по какъвто и да било начин други претенденти на червените за местната власт в града, иначе няма да се разминат с последствията от неизпълнените си обещания, дадени пред бизнесмена.

Някои от подписалите двете декларации се съмняват, че Нинова ще свика извънредно заседание на Националния съвет на БСП, на което да поправи порочните си решения. "За нея няма никакъв проблем да гази устава, толкова пъти го прави, ще го направи и сега", коментираха те пред ПИК.

Други пък смятат, че ще свика спешния форум в петък вечерта, преди трите почивни дни, "та никой да не дойде и тя пак да си прави, каквото си ще, защото иначе, ще трябва да връща", правят недвусмислени намеци социалистите.

Тъй или иначе обаче свикването на извънредното заседание на Изпълнителния съвет на БСП става неизбежно и неотложно след конференцията на местната структура в Сандански, която препотвърди кандидатирането на лидерката си за кмет на града и за водач на гласуваната от нея листа.

На по-предишното заседание на НС Нинова и ръководството отмениха тези решения и възложиха на тяхно протеже да внесе измислената от тях листа за Сандански в общинската комисия. Новата конференция на местната структура обаче обезсмисля ходовете на кликата на Нинова. И ако тя не се съобрази с него, в Сандански БСП просто няма да участва в местните избори, тъй като няма да има кой да направи регистрацията за това. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2632
архив

– Сине, едно птиченце ми каза, че пушиш трева. Това е много лошо! – Мамо, ти явно си на нещо по-силно, щом птичките ти говорят…

 

няма нови новини
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
сега
1474
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
Тази грешка убива страстта в секса
x