ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Чуйте пълния запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната"! Борисов и Киро обсъждали човека на Прокопиев Илиян Михов за премиер. Асен Василев: Ако отидем на избори, не е ясно, че ще сме с ДБ. Ако сме без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето (АУДИО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Чуйте пълния запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната"! Борисов и Киро обсъждали човека на Прокопиев Илиян Михов за премиер. Асен Василев: Ако отидем на избори, не е ясно, че ще сме с ДБ. Ако сме без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето (АУДИО)

371159
на 27.05.2023
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Чуйте пълния запис от Националния съвет на Продължаваме промяната! Борисов и Киро обсъждали човека на Прокопиев Илиян Михов за премиер. Асен Василев: Ако отидем на избори, не е ясно, че ще сме с ДБ. Ако сме без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето (АУДИО)
Автор:   ПИК

Депутатът от "Продължаваме промяната" (все още) Радостин Василев публикува пълния запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната"

препоръчано

Припомняме, че преди няколко часа Василев даде пресконференция, на която заяви, че ще напусне парламентарната група на ППДБ, защото не може да подкрепи прегръдката с ГЕРБ.

Той пусна и акценти от записа, от които се чува как Кирил Петков обяснява на своите депутати за предложението за ротационни премиер, като се чуват и много смущаващи факти.

Ето част от тях:

Кирил Петков: Сега ядем яко бой, късат се ризи - "вие сте предатели на живота ни", но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер, а Борисов се изпира през този вариант, няма съмнение, защото те са коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България.

Кирил Петков: Имаше дъжд от всякакви лидери, които звъняха по телефоните, включително аз от на Г-7 в момента - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска.

Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос - "ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика "за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките". И аз казах "може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна" и тя ми вика "не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна".

Кирил Петков: В Брюксел моралът не е единственият критерий, който се оценява от хората.

Кирил Петков: Говорено е със службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация.

Асен Василев: Да и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството.

Асен Василев: Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството.

Кирил Петков: Външни консултанти да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е.

Асен Василев: Само един анализ - това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента.

Кирил Петков: Борисов към днешна дата, това е важно да го кажем, каза, че иска да няма главен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е.

Кирил Петков: Какво става, ако утре или вдругиден повдигнат обвинение на Борисов? Тука едно - не казвам, че това е наше предложение или наше решение, но Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е казваме, че се прави Комисия по имунитета, защото той вероятно няма да е само на Борисов, това ще се види, и тази Комисия работи, докато се смени Конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет.

Асен Василев: Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейски правилник от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще разглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му падне имунитетът.

Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото само ние можем да го изперем. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе - основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме "джентълменските уговорки". След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

В записа в началото Кирил Петков обяснява на колегите си как са протекли разговорите с Борисов и Мария Габриел и какви са били вариантите за правителство. Съпредседателят на ПП споделя: "Даже говорихме за Илиян Михов от Сингапур като сценарий, защото е един пич, който става за премиер и ние му имаме доверие", споделя на депутатите си Петков.

"Борисов каза: "Аз не искам Асен да е извън кабинет, защото отвънка само да бие по нас", обяснява още той.

Когато думата взима Асен Василев, той казва: "Ако отидем на избори, след моите разговори в Хасково, сигурен съм и вие сте имали подобни разговори по места, въобще не е ясно дали ще отидем на избори заедно с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето."

"Като цяло, поне местните избори ще ги правим с наше МВР", обяснява варианта за ротационен кабинет Асен Василев.

"Единственият вариант ГЕРБ да падне, не е да излязат някакви лоши истории за Борисов, единственият вариант е, ако Радев тръгне да бие с Гешев заедно по Борисов, но спада на ГЕРБ в тоя момент няма да отива в нас, а ще отива в това, което са си създали. Не мисля, че ще спечелим много от цялата тази работа", анализира Кирил Петков.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 7 декември - алчни роднини завиждат на Овните, трудностите преследват Скорпионите от сутринта САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 7 декември - алчни роднини завиждат на Овните, трудностите преследват Скорпионите от сутринта
ПИК TV x
Борисов сложи край на спекулациите пред ПИК - каза ще има ли сглобка между ГЕРБ и ППДБ и Спаси София Борисов сложи край на спекулациите пред ПИК - каза ще има ли сглобка между ГЕРБ и ППДБ и "Спаси София"
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК