ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бойна рота на САЩ идва в България - засега няма да пращаме военна техника в Украйна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ТЕМА

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бойна рота на САЩ идва в България - засега няма да пращаме военна техника в Украйна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

90077
на 19.03.2022
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бойна рота на САЩ идва в България - засега няма да пращаме военна техника в Украйна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се среща с премиера Кирил Петков, след като вчера заедно с министъра на отбраната Драгомир Заков посетиха български и американски военнослужещи, които участват в съвместна подготовка „Joint Training“ на учебен полигон Ново село.

препоръчано

Визитата на Остин в България се озова изненадващо в графика му по време на обиколката на секретаря по отбраната на САЩ, а причината за нея е войната в Украйна.

Ще се включи ли България във военните действия срещу Русия?

Кирил Петков благодари на Лойд Дж. Остин за визитата му в "такъв критичен момент и такава сложна ситуация".

"САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър". Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и е предложено нейният командир да е българин", заяви той.

"Ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно", допълни още Петков.

Той обясни, че в разговора си с американския висш военен са обсъдили и "логистиката, за да имаме наистина работеща отбрана по Източния фланг".

Петков допълни, че са разговаряли и за борбата с корупцията - също гарант за сигурността по Източния фланг.

"Не сме говорили за военна подкрепа за Украйна по никакъв начин и всичките тези фалшиви новини, които бяха казвани доскоро - мога ясно да кажа, че това не е вярно. Работим заедно по усилване на Източния фланг, но нищо повече не е дискутирано. Ще работим заедно във всяка стъпка, така че Америка е НАТО, България е НАТО", заяви Петков.

Американският министър на отбраната Лойд Дж. Остин отбеляза на свой ред, че е изключително важен "силният и обединен отговор на НАТО" срещу руската "безразсъдна и безмилостна агресия" срещу Украйна.

"Инвазията от страна на Русия донесе ужасяващи човешки жертви, невинни цивилни граждани, смели войници. Руската агресия при все това сплоти украинския народ, НАТО и международните сили. Украинският народ се бори срещу наистина значително превъзхождащи го сили", отбеляза той.

Остин допълни, че приветства създаването на мултинационална група на НАТО на територията на България.

"Нашият и вашият ангажимент е пример за други съюзници. САЩ продължават да стоят редом до България и до нашите съюзници в НАТО", заяви още Остин.

Той акцентира върху това, че в разговора с Петков водеща тема е била подсилването на Източния фланг на НАТО и благодари на това, че България ще бъде рамкова държава на бойната група на алианса тук.

Кирил Петков заяви, отговаряйки на журналистически въпрос, че никоя страна в този конфликт не може да се чувства на 100% сигурна: "Само когато всички съюзници от НАТО говорим в един глас и европейските съюзници от ЕС говорим в един глас, нашата сигурност е повишена. Това се отнася както за Източния фланг, така и за сигурността в Черно море". Лойд Дж. Остин се присъедини към думите му и допълни, че е много важно да има оперативна съвместимост, да се работи заедно.

Министърът на отбраната на САЩ заяви още, че най-малкото, което може сега да се направи, е да се намери разумно решение чрез пътя на преговорите. 

Петков допълни, че при разговора му с Володимир Зеленски президентът на Украйна е отбелязал, че армията му се бие много по-спокойно, когато знае, че украинските жени и деца са на много по-сигурно място. "Бидейки толкова близо до конфликта в този момент, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна. Този тип помощ би следвало да се случва въобще като потенциал, само ако мине през българския парламент. Към този момент говорим само за хуманитарна помощ, за сигурност на украинските бежанци и укрепване на Източния фланг", отбеляза той.

Кирил Петков заяви, отговаряйки на въпрос на АП, че "Молдова за нас е притеснение": "Те не са член на НАТО, там има много украински бежанци, там има руско присъствие в част от страната. България беше много силен глас на масата на европейските лидери, с който защитихме, че пътят на Молдова към ЕС трябва да бъде споменат в декларацията на съюза. Ние всички трябва да подадем ръка на тази малка страна. Там има голямо българско малцинство и нейната сигурност също е много важна, а руската агресия не трябва да мисли, че е възможно да прекрачи техните граници".

Лойд Дж. Остин заяви, че не може да коментира руското планиране на по-нататъшните военни действия. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК