Вход
София
Времето в София 5 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов, Вучич, Ципрас и Дънчила разкриха общи проекти след Балканската среща на върха в "Евксиноград" - (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов, Вучич, Ципрас и Дънчила разкриха общи проекти след Балканската среща на върха в "Евксиноград" - (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

на 02.11.2018
44583
29
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов, Вучич, Ципрас и Дънчила разкриха общи проекти след Балканската среща на върха в "Евксиноград" - (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
02.11.2018
29
44583

Премиерът Бойко Борисов отправя първи послания след срещата на върха в "Евкисонград", на която се събраха премиерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния. На форума във Варна е поканен и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който вчера имаше среща на четири очи с Борисов, а тази сутрин и работна закуска.

ПЪРВО В ПИК: Борисов проведе работна закуска с Нетаняху в "Евксиноград" (СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК: Борисов проведе работна закуска с Нетаняху в "Евксиноград" (СНИМКИ)

Министър-председателят Бойко Борисов и израелският...

на 02.11.2018

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич са обсъдили развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата е и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси, според предварителната програма. 

По-рано днес, като домакин на събитието българският премиер благодари на колегите си за сериозния ангажимент към този превърнал се вече в традиционен формат, чието начало беше поставено отново във Варна през октомври 2017 г. Според министър-председателя Борисов фактът, че това е втората среща за изминалите шест месеца, е доказателство за продуктивността на този формат, който допринася за задълбочаването на регионалното сътрудничество и за развитие на добросъседските отношения.

Позволете ми още веднъж да благодаря на гостоприемна Варна, дава ни възможност да проведем нашия формат, който вече е традиционен, пети по ред. И това, че колегите позволиха да поканим и гост, колегата Нетаняху. Проведохме работни срещи, и двустранни, и четиристранни, сега ще продължим, каза Борисов и даде думата на госта от Сърбия президента Александър Вучич.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов домакин на важна среща в "Евксиноград" (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов домакин на важна среща в "Евксиноград" (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде...

на 02.11.2018

За нас, за Сърбия, това са изключителни срещи. Чест е за нас, че тук присъства израелският министър председател, с когото имахме двустранни срещи. Енергийната свързаност беше сред темите, които обсъдихме днес и е важна за Сърбия. Запознахме и премиера Нетаняху с проектите за газ в Европа. Помолихме заедно с Борисов да ни подпомогнат за Балканите в това отношение. Разговаряхме за инфраструктурните проекти. През декември ще има продължение на тези наши срещи в четиристранен формат в Белград в средата на декември. Говорихме за нашите пътища, за свързването ни с Румъния и България. Благодарни сме на всички страни за подкрепата, която оказват на Сърбия по европейския й път. Аз запознах моите колеги за ситуацията в Западните Балкани, за Косово и Прищина, за това, че с обща помощ ще запазим мира и стабилността в региона, каза Вучич.

Благодарение на поканата на премиера Борисов имах възможността да разговарям с премиера Нетаняху. Споделяме обща съдба и много трудни моменти, но имаме и общо бъдеще. Помолих за подкрепа Нетаняху във връзка с важни стратегически въпроси за Сърбия. надявам се, че скоро ще посети и нашата страна. Във всички други сфери разчитаме на нашите приятели от София, Букурещ и Атина, заяви още сръбският президент. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е много щастлив, че е във Варна и че четиристранните срещи са станали институция. За мен е голяма радост, че имам възможност да се срещна и с министър-председателя на Израел, един много важен приятел и събеседник, с когото ще говорим за възможностите за по-широко сътрудничество на нашите страни. Израел може да играе много важна роля в нашия регион. Бих искал да припомня когато започнахме усилията ни преди една година, тогава нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили много важни крачки напред, заяви гръцкият премиер. 

Подкрепихме усилията на президента Вучич да продължи диалога за Косово. Днес ще подпишем четиристранен документ по различни проекти, споразумяхме се за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица, на българо-гръцката граница, който оттам ще бъде свързан с българските пътища за София, Варна и Бургас. Ще подпишем споразумение, с което ще създадем съвместно дружество, което ще се заеме с изграждането на тези проекти, заяви гръцкият премиер. 

Обсъдихме идеята четиристранното сътрудничество да се задълбочи и да обсъдим възможността четирите страни да станат общи кандидати за едно голямо спортно събитие през следващото десетилетие, на което трябва да уточним подробностите, посочи Ципрас. Балканите не бива да бъдат гледани от света като регион на напрежение, а на сътрудничество и приятелство, допълни той. Благодаря на българския премиер за гостоприемството, приветствам премиера на Израел, чието присъствие тук ни дава възможност да говорим не само за Източно-средиземноморския газопровод, но и за стабилността в по-широкия регион, заяви още Алексис Ципрас. 

След думите му стана ясно, че четирите страни ще кандидатстват съвместно за домакинство на световно първенство по футбол. 

Ррумънският премиер Виорика Дънчила благодари на "моя приятел Бойко" за гостоприемството, което оказва. Уверих в ангажимента, който поема Румъния по отношение на все по-голямата свързаност на Балканите, която да осигури траен растеж в региона. Представих позицията на Румъния, която изразих и в страната ни, че за нас кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, което ще допринесе значително за балансираното развитие на региона. Засегнахме въпроси, които се отнасят до задълбочаването на сътрудничеството по отношение на Дунавската стратегия, посочи г-жа Дънчила. Бихме искали Дунава да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа. Затова е важно да създадем благоприятна среда и да създадем предпоставките да развиваме тази стратегия със страните-партньорки. Ще развием и общите проекти в транспортната и енергийната инфраструктура, както говориха колегите преди мен. Подчертахме необходимостта да работим за енергийната независимост и за диверсификацията на доставките, допълни тя. 

Ние потвърдихме съгласието на Румъния да се създаде работна група за изграждането на магистрали, мостови съоръжения на Дунава между Румъния и България, посочи премиерът Дънчила. 

Сред важните въпроси обсъдихме бъдещето на ЕС в контекста на европредседателсвото на Румъния, което започва от 1 януари, заяви още тя. Дънчила благодари на премиерите на България и Гърция и на президента на Сърбия за срещата, както и към премиера Нетаняху.

Нетаняху също взе думата след изявленията на четиримата. Благодаря за прекрасното домакинство, г-н премиер Борисов, за поканата да съм ваш гост, заяви премиерът на Израел и се обърна към останалите участници: Вие всички сте истински приятели.

Чест е за мен да бъда поканен на вашата регионална среща, което мисля, че ще работи в посока на интересите на вашите страни в Европа. Мисля, че това е изключително мъдър подход да решавате различни теми в регионален и по-широк контекст, заяви гостът.

Евреите са претърпели изключително тежки неща по времето на Холокоста и във вашите страни има смели мъже и жени, които са защитавали евреите с голи гърди. Благодарни сме за вашата обща опзиция срещу антисемитизма. Тази омраза, която започва с евреите, може много бързо да се разпространи из целия свят, така че това е важно за цялото човечество, посочи Нетаняху. 

От една страна ние работим и за доброто на вашия народ, като се борим с тероризма Успели сме да предотвратим атаки и сме получили помощ от вашите държави, за което не всички знаят, допълни той.

Обсъдихме с нашите партньори и приятели как да повишим сътрудничеството с Израел, но има няколко важни неща - технологиите, сигурността, енергетиката. По отношение на технологиите по света се случват невероятни неща, всяка човешка дейност се технологизира. Мисля, че бъдещето ще създаде много възможности да направим много неща заедно. Това, което ражда умът е изключително ценно, посочи Нетаняху. 

Обсъдихме как Израел може да помогне за целите на енергийния сектор. Обсъдихме два проекта, единият бе споменат и вече се осъществява и ние можем да помогнем на вашите държави да повишат ефективността на анергийните доставки. Второто нещо е Ийст-мед тръбопровода, най-дългият под вода. Тръгва от Израел, минава през Крит, Гърция и може да мине и през Балканите, заяви премиерът на Израел. 

Говорихме за ИДИЛ, Ал Каида, екстремистки организации, които се задвижват от Иран. В неделя Тръмп ще издаде нови санкции за Иран, но виждаме колко много пари постъпват в бюджета на тези организации. Не трябва да отместваме погледи от важните неща. Това, което се случи в консулството в Истанбул, беше ужасно. Много е важно Саудитска Арабия да остане един стабилен район. Трябва да направим така, че Иран да спре всички злонамерени дейности, които развива срещу Европа. Успяхме да предотвратим две терористични атаки в Париж и Копенхаген, които са спонсорирани от Иран, заяви Нетаняху. 

Срещите ни правят Европа по-силна. Идеята в Белград да се покани канцлерът на Австрия Себастиян Курц е доста добра, в една среща се случват доста неща, обобщи Борисов. 

Трябва да обединяваме усилията ни, а нищо не ни разделя, посочи той. С Алексис решихме да подпишем декларация за инфраструктурни проекти, поясни той. 

Това, което правим не е срещу трети страни, нашата политика е в ценностите на ЕС - свързваност, повишаване на доходите, конкурентноспособност, заяви още премиерът.

След пресконференцията петимата лидери се оттеглиха на обяд. 

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Прегръдки и целувки, Българският народ не може да се нахрани с прегръдки и целувки , пък и асфалт не се научи да яде
2
Ние, като най-развитата страна от тези всичките и като супер сила-военна ,икономика,най-голяма по територия и население за какво се срещаме с тези-ние сме за формат Фрация , Германия и Италия.
3
отговор на коментар
Отиди да работиш. Няма кой да те нахрани хрантутник с хрантутника!
4
Сред тях има и един Европейски Лидер уважаван от Западните ни Партньори
5
Събрали се сульо и пулио с Бай Ганьо ! Абе,мишоци ! Великите сили командват Света!
6
Няма образован и/или немързелив човек, който да е гладен!!!
7
отговор на коментар
Цирк, Това за асфалта иди и го кажи в северозападна България, да видим какво щети ти се случи. И ако не бяха подобни срещи, щеше да гледаш как Асан и Мехмед от Иран и Афганистан изнасилват щерка ти под прозореца, а тинямаше и да смееш да се обадиш.
8
С колко процента нарастнаха катастрофите във Варна от началото на срещата ? Даже полицията претърпя загуби цял един бус от мега задръстването породено от прищевките на боко. Добре че не вдигнаха единствения хеликоптер ! Само пречат на хидрострой да си довърши обектчето. Нищо конкретно, хвалебствени приказки, прегръдки и селфита за народа.
9
Събрали се " Сульо и пульо"да коментират срещата! Всякакви наведени смятат , че да се случва някаква политика, всички трябва да се превърнат в " мишоци" ,и да ходят да се молят за нечие благоволение!
10
Един нормален звук от пресконференцията не можем да осигурим.
11
Хубави хора на снимките ама никой не ги обича в собсвените страни. Ходят с охрана.
13
Ако не е Ердуган Султан,щеше да ядеш рязан ятаган.Държи около 3млн.получовеци в Турция,които си гладят мамбите да те порат.
14
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
15
Това стадо си е заслужавало робството
16
Биби, Диби....абе голям простак, срам
17
Слава, Слава на великия президент. Оня истинския дето построи най голямото летище, дето ще дава газ на цяла Аврупа, дето управлява и целите балкани и е приятел на Путин.А идиотите само могат да му лижат краката и да правят метани..
18
Със блока Хан Аспарух и газовото находище в териториалните води на Израел ставаме газов хъб №1 в Европа, съобщиха в съвместно изявление Бойко Борисов и Бениамин Нетаняху. Израел трайно ще измести Русия като доставчик на природен газ за България, добави към казаното от Борисов Нетаняху. Разбира се, всеки от вас е свободен да купува газ от когото си иска, обърна се Борисов към останалите балкански лидери.
19
Нищо ново. Отворете изказванията на всички от миналата година. Буквално повтарят празните приказки от тогава. А и на дело няма нищо направено. Все строят и все в някакво бъдаще. Едно е обаче сигурно. Изядоха няколко десетки хилляди лева от артъка на бюджета. И така ще бъде. На всеки три месеца почивка по три дни. Умората им от много работа личи по охранените физиономии. А сгъстяването на приятелството от кръстосването на четирите им лапи. Не се знае догодина коя от лапите ще бъде заменена, но мохабетът ще бъде същия.
20
Цялата щатна анонимна БеСеПерастия се е довлякла отово във форума като усърдно и по ленински оаква и тази новина.Цинична, злобна сган готова за пари да оплюе всеки и всичко.Червени плужеци от блатотото на крякащтите крастави жаби Шербета и Инпексова....
21
Да отива в затвора, където Му е мястото, да Го правят Булка с Букет!
22
ФАТМАКА РадеФ сега си гризе кранвирша от Яд ....а Деса СЕклецАРКАТА му набива канчето КУХО !!! КУРИ Сланинова от селу Крушовица и тя духа врелата ПАЧА
23
прави са тракийците, потомци, поне да бяхме млади да си отидехме в Комотини/Гюмюрджина, ама ха де, там поне всичко има, маслини, култура, възпитание и както каза бати преди 30 години, заключил в Гърция врата в стаята, в която са били настанени и като разбрал управителя, я иди отключи, тук не е България, Прав бил гърка, а и език английски гърците, а ние, при катастрофа, къде и да отидеш, навсякъде можеш свободно на английски, а тук, много умни, няма що, кой знае английски, кой, кой, я направи изпит и изпитай ги, н и к о й , или малък % учили езикова, навремето най-умните завършваха руската, а сега езиковата, тракийски мъки, ама знае ли г-н Борисов, той не е от тракийски род, от войни заселени на тези земи чукарести и калдаръмести, само камъни, къде са лимони, портокали, маслини, нищо не вирее, само кражби, убийства и ...
24
кой, кой, кой циганката пее, това ли трябваше с нас да се получи, или по този начин е лесно да удариш някого, когото желаеш, не знаем, само гадаем, циганската песен до стаята се чува, пее ли пее циганката, а явно е родила, на малкото цигане, а мъжът и какво работи, 1 ден в германия и 10 у бг, тях закон не ги лови, само определени ,
25
Ердоган държи 3 милиона колкото ти държиш на Ердоган рязания !!! И умрелите разбраха че хитрия турчин рекетира тъпаците от Брюксел !!!
26
БЕЗМИСЛЕНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СРЕЩА.,ТО БИЛО ДА СИ ОРГАНИЗИРАЛИ СВЕТОВНО ПО ФУТБОЛ,ПРЕДСТАВЕТЕ СИ!
27
Ясно е , че ще ставаме световни шампиони по футбол. Щом бат Бойко ни кандидатира за домакини , какво друго ни чака. А ако го вземат в национала , може да вкара и победната дузпа. И статута му на БОГ ще е бетониран на 100 %.
28
Тя само приказки и обещания не става.Цялата среща е отбиване на номер и прах в очите на слепците.
29
Защо е толкова .....нашия премиер ? А още по-лошото е , че много му личи ! Не знам дали , когато се гледа в огледалото вижда там Делян П. / както го питаха наши емигранти / , но със сигурност вижда лика и снагата на бай Ганьо ! Вярно , че липсват мустаците , калпака , дисагите и пояса с мускалите , но пък иначе си е 1 към 1. Алеко Константинов е бил истински визионер , предричайки съществуването на прототипа в бъдещето. Това ме кара да се запитам , чел ли е ББ " Бай Ганьо " ? Е , не е " Винету " , но все пак......
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За коя партия ще гласувате на евроизборите през май?
Общо гласували: 21314
архив

Мъж и жена на касата в мола. Жената напазарувала яко. Касиерката се обръща към мъжа: – Как ще платите, в брой или с карта? А той: – Ми... със свито сърце...

няма нови новини
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
сега
1626
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК: Наши музиканти с годеж в изпепелената катедрала "Нотр Дам" - как дует "Weil" издържа 5-членно семейство с класика и рок
x
Изневярата се чете по лицето на мъжа, но не по това на жената
x