Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов даде още 100 000 лв. на археолози за уникални разкопки край Рупите (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов даде още 100 000 лв. на археолози за уникални разкопки край Рупите (ОБНОВЕНА)

на 07.08.2019
153190
24
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов даде още 100 000 лв. на археолози за уникални разкопки край Рупите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
07.08.2019
24
153190

На днешното си заседание се очаква правителството да приеме становище по конституционно дело, образувано по искане на президента Румен Радев. Държавният глава оспори част от последните промени в Закона за държавната собственост, свързани с предварителното изпълнение на отчуждителните процедури при изграждането на обекти с национално значение.

Радев е на мнение, че има неравнопоставеност при обезщетяването на едрите и дребните собственици на земеделски земи и горски територии. Според президента няма критерии, по които правителството да определя кои да са обектите с национално значение. 

На заседанието министрите ще одобрят и промени в Правилника към Закона за социалното подпомагане. Промените се правят, за да се отговори на препоръките на Европейската комисия от миналата година да се подобри обхватът на социалното подпомагане у нас. Затова е предвидено да се даде ежегодна индексация на размера на месечните социални помощи от началото на следващата година. В момента месечни социални помощи получават около 25 000 души, а размерът на сумите ще се актуализира със средномесечната инфлация за съответната година, съобразно одобрената средносрочна бюджетна прогноза.

Така ще се преодолее и критиката от Брюксел, че у нас вече е трайна тенденцията да намалява броят на подпомаганите хора и семейства с месечни помощи при намаляване на показателите за България, свързани с бедността. С друга част от промените ще се намали до края на годината административната тежест за гражданите, когато кандидатстват за подпомагане. Службите ще престанат да изискват документи, които удостоверяват факти и информация, която може да се набави по служебен път. 

Впечатление направи отсъствието на някои от министрите на днешното заседание. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов няма да вземе участие в заседанието. Вместо него там е заместникът му Атанас Запрянов. Регионалният министър Петя Аврамова е изпратила в министерски съвет заместника й Николай Нанков. Външната министърка Екатерина Захариева също няма да вземе участие в заседанието днес. Вместо нея там е заместникът й Георг Георгиев.

Точно в 10:20 часа заседанието започна с идването на премиера Бойко Борисов. "Помогнахте на обекта и гласувахте целево средства. Донесъл тук едни снимки. Успяхме да разкрием две-трети от площада на града. Това в момента е най-посещавият обект. Над 60 000 души от над 50 държави са посетителите ни. Идват да водят практики западни студенти. Правим интернет програми за децата и видеофилми. Благодарение на помощта на министерски съвет да превърнем този обект в една много добра дестинация", отчете ръководителят на археологическите разкопки в античния град доц. д-р Людмил Вагалински.

КОНТРА: Росен Плевнелиев попиля Румен Радев след поредното му вето: Издиша!

КОНТРА: Росен Плевнелиев попиля Румен Радев след поредното му вето: Издиша!

Цивилно лице може и трябва да заема длъжността...

на 06.08.2019

"А пътя с Рупите правите ли го в момента?", попита премиера кмета на Петрич. Той му отговори, че вече се работи по устройствения план.

"Ще дойдем да ги видим, нали работите сега на макс? Утре почвайте, това е въпрос на формален акт. Отивайте и продължавайте", посъветва Борисов доц. Вагалински. На днешното заседание на министерския съвет ще бъдат отпуснати още 100 000 лв. за изграждането на пътната инфраструктура между Рупите и Хераклея Синтика. Доц. Вагалински даде на премиера албум със снимки от свършената до момента работа и археологическите находки, които археолозите са намерили на обекта.

"Вече имаме над 8000 постоянни последователи. Много от постовете стигат до над 100 000 души, което леко ме стряска. Стараем се с общината и министерство на културата да направим ясна и разбираема българската археология. Ние сме добър отбор - министерски съвет, община Петрич и археолозите", каза пред журналистите доц. Вагалински.

"Благодаря на министър-председателя за рабирането, благодаря на министър Банов за това, че постоянно следи какво правим. Надявам се да изградим един голям туристически обект", заяви от своя страна кметът на Петрич. По думите му, за миналата година са били отпуснати 200 000 лв., а сега - още 100 хиляди, които средства са напълно достатъчни за отхвърляне на работата на обекта. 

"Законодателството ни по отношение на археологическите разкопки е едно от най-добрите в Европа, механизмът е смазан, перфектно е. Не виждам място за тревога. Тази година имаме страшно много работа и работим интензивно", отчете археологът.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29835
архив

Мъж започва работа в завод. След два дни е в болница с множество травми. Приятел му идва на свиждане.
- Казвай, какво се случи?
- Ами влязох в цеха и викам - "Пешо, хвърли ми ключ 27!"...
- И ?....
- И идея си нямаш колко Пешовци работят там!

няма нови новини
Днес: 59
hot
най-четени новини в момента
сега
2807
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов за оставката на зам.-министър Живков: Няма милост за никого, ние в ГЕРБ сме го показали. Списъци не коментирам, аз строя. Цветанов вероятно ще си направи собствен проект (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да се пазят от необмислени изказвания, Везните да очакват трудности в работата
x