Вход
София
Времето в София 6 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов обяви: Фармацевтичните ни производители са готови да правят лекарството на Домусчиев (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов обяви: Фармацевтичните ни производители са готови да правят лекарството на Домусчиев (ВИДЕО)

на 20.03.2020
153741
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов обяви: Фармацевтичните ни производители са готови да правят лекарството на Домусчиев (ВИДЕО)
Автор: ПИК
20.03.2020
0
153741

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Кирил Домусчиев заразен с коронавирус

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Кирил Домусчиев заразен с коронавирус

Бизнесменът и собственик на "Лудогорец" и на Нова...

на 17.03.2020

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. 

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на

здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с

осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно издаде

заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа

( https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/zabranyava-se-iznost-na-lekarstva-na-hininova-osno/ ).

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

Както ПИК съобщи, вирусологът Радка Аргирова призова по-рано днес спешно да се задейства набавянето с лекарството, за което съобщи снощи заразеният с коронавирус бизнесмен Кирил Домусчиев. 

Припомняме, че Домусчиев бе приет в "Софиямед", където заяви, че е третиран с медикамент, ползван успешно и във Франция срещу заразния щам. 

"Бързо можем да възстановим производството на препарат против малария - хлорохинов фосфат, за който има сведения, че дава добри резултати в борбата с коронавируса. 

Трябва да се опита да се възстанови производството му, защото имаме доклад от китайските колеги, в който се казва, че от 4 до 6 дни след приемането на хлорохинов фосфат се намалява значително количеството на вируса", посочи професорът.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34365
архив

След като изпробва в продължение на четири часа рокли в един магазин, млада дама най-сетне възкликва пред продавачката: – Най-после! Ето, вижте, това е точно обратното на онова, което търся!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Най-арогантните знаци в зодиака
x