Вход
София
Времето в София 2 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с нова ключова среща в Република Корея! Обсъди по-тясно сътрудничество в IT сектора с президента Мун, компания с интерес към АЕЦ "Белене" (ВИДЕО/СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с нова ключова среща в Република Корея! Обсъди по-тясно сътрудничество в IT сектора с президента Мун, компания с интерес към АЕЦ "Белене" (ВИДЕО/СНИМКИ)

на 27.09.2019
13725
15
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с нова ключова среща в Република Корея! Обсъди по-тясно сътрудничество в IT сектора с президента Мун, компания с интерес към АЕЦ "Белене" (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
27.09.2019
15
13725

Република Корея предложи на България по-тясно сътрудничество в IT сектора. Това каза южнокорейският президент Мун Дже-ин в началото на разговора с българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

Президентът Мун добави, че в страната му искат да използват български IT специалисти, защото ги ценят високо. Държавният глава на Република Корея заяви, че би желал с България да има по-тясно сътрудничество и в туризма и подчерта, че корейските туристи в България постоянно се увеличават.

Мун отбеляза, че за първи път български министър-председател посещава страната му, откакто през 1990 г. са установени дипломатически отношения между Република Корея и България. "Визитата ви има голямо значение, тъй като догодина ще празнуваме 30-годишнината от двустранните ни отношения", заяви Мун Дже-ин.

Той каза, че благодарение на усилията на българското правителство България е лидер на Балканите и е постигнала висок икономически растеж. Освен това, през първата половина на 2018 г. България е била ротационен председател на ЕС и нейната ползотворна координация за ефективната работа по въпросите за бежанците и за Брекзит е била високо оценена.

Мун изтъкна, че в страната му се радват много за избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.

Южнокорейският президент посочи, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България.

Мун отбеляза, че България е привлекателна за южнокорейските компании, защото има ниски данъци и добри условия за бизнес, а компаниите имат интерес да инвестират в България, защото това ще им предостави лесен достъп и до пазара на Европейския съюз.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че България и Република Корея имат добро сътрудничество в сферата на образованието и обмена на студенти.

Борисов заяви, че България разчита на съдействието на президента Мун да насърчи южнокорейския бизнес да обърне поглед към България. Българският министър-председател акцентира върху конкурентните предимства на икономика ни - много добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна сила и достъп до обширния пазар на ЕС.

Президентът Мун и премиерът Борисов са обсъдили също енергийната тема и желанието на корейската страна да участва в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Има вече коммпания, която е изразила желание за това. 

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров, премиерът Борисов заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път. "България оценява високо водещата роля на Република Корея и Вашите лични усилия, господин президент, за постигане на напредък в междукорейския диалог и за намаляване на напрежението на Корейския полуостров", добави премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази надежда, че дипломатическите усилия за постигане на устойчив мир и стабилност на Корейския полуостров ще продължат.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 11454
архив

Разговор между поетеса и писател. Писателят: – Мъжете сме по-висши от жените, доказателството е в това, че Бог е създал първо мъжа. Поетесата: – Да, и аз винаги първо пиша на чернова...

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1609
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
8 тайни желания на мъжете в секса
x