ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: БСП хвали МВР за отличната им работа. Маринов и Иванов разкриха за заразени с коронавирус полицаи и подробности за акциите - арести във Враца заради поръчана бомба за магистрат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: БСП хвали МВР за отличната им работа. Маринов и Иванов разкриха за заразени с коронавирус полицаи и подробности за акциите - арести във Враца заради поръчана бомба за магистрат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

60498
на 20.05.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: БСП хвали МВР за отличната им работа. Маринов и Иванов разкриха за заразени с коронавирус полицаи и подробности за акциите - арести във Враца заради поръчана бомба за магистрат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Нашият поглед е съм карантинираните лица, в момента те са около 29 хилади души. Подпомагаме контрола на границите, както и контрола във връзка с туристическия сезон“, заяви вътрешният министър Младен Маринов и допълни, че полицията продължава борбата с битовата престъпност по време на изслушване пред депутатите. Заедно с министър Маринов е и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

препоръчано

По повод спазването на наложените карантини, Маринов заяви, че има промяна в електронните съобщения. Става дума за това, че когато лицето е карантинирано, полицията има право да локализира човека, без да има достъп до личните му данни. В промяната е упоменато това да става при поискване към мобилния оператор, а промяната е, че изхождайки от обществената опасност, предвид че лицето може да е заразен с коронавирус, но МВР своевременно уведомява и районния съд. По думите на Маринов мярката не се прилага често, тъй като голям ресурс от полицаите е освободен от КПП-тата и те могат физически са упражняват контрол.

На въпрос от ГЕРБ дали има тенденция за повишаване на престъпността след отпадане на извънредното положение и какво става с назначените 1000 души в редиците на МВР, Маринов заяви, че системата на МВР е привлекателна за младите хора, а и няма напускащи, което дава устойчивост на състава. 

Главният секретар на МВР заяви, че късно снощи има задържан в плевенското село Ореховица. Нападателят на възрастния човек е с тежко криминално минало и не е работил нищо през живота си. С него в момента се работи и ще му бъде повдигнато обвинение.  По думите на Иванов, КПП-тата са изиграли своята роля при придвижването на криминалния контингент. "Операциите за битовата престъпност, мобилните групи които обикалят в населените места, където няма полиция продължават своята работи и правим всичко по силите си, за да противодействаме на криминалния контингент. Очакваме ръст, но ще направим всичко възможно, за да не се повишат данните", заяви още главният секретар на МВР. 

Силовият министър допълни още, че проблема с телефонните измами са пресечени. Имало е единични опити за измами по време на извънредното положение, като се е ползвала темата с пандемията, но извършителите са били открити и задържани. 

Министър Маринов и цялото ръководство на МВР бяха похвалени дори от БСП. Красимир Янков сподели, че са се справили отлично според него по време на извънредното положение и препоръча да се помисли за допълнително възнаграждение и попита дали има проблеми с районните ръководители и инспекторите. 

Районните и младшите районни инспектори са гръбнака на МВР и са лицето на министерството и са най-близко до населението. В тази ситуация те също бяха на първа линия и поради тази причина са в определените служители които наградих с парична награда в рамките на 650 лева“, заяви министър Маринов и допълни, че изключително много са помогнали и съдействали на РЗИ за установяване и проследяване на карантинираните. Маринов допълни, че през периода на пандемията са били ограничени голяма част от административните производства и заяви, че тази длъжност в министерството не е особено привлекателна и до известно време трудно са задържали служителите, като са променили начина за достигане на тази длъжност, за да стане по-привлекателна за тези, които искат да израстват в кариерата. 

Ивайло Иванов допълни, че се обмисля да се премахне изискването за две години стаж в патрул, което ще даде възможност и на новопостъпилите да кандидатстват за тази длъжност. 

Красимир Янков приветства решенията на ръководството на МВР и предложи да се направи нарочна комисия, която да излезе със законодателно решение с оглед на важността и стимула към тази длъжност, което да е свързано и с възможността да са по-добре финансово подкрепени. 

Общо заразените служители на МВР с коронавирус са 49, като 31 от тях са излекувани. Първите случаи, които са се появили са били служители от аерогара София, а последния случай е от Разлог.

Главният секретар заяви, че за случая в плевенско вече има самопризнания. Във Видин има задържани 24 лица, които не са били пряко свързани с побоя. „Тези операции продължават, никога не са спирали, просто интензитета им беше по-малък, тъй като колегите бяха ангажирани с дейността по време на извънредното положение“, заяви Ивайло Иванов и допълни, че знаят поръчителя на убийството на Станка Марангозова, но събират доказателства.

Иванов разкри, че са предотвратили група готвила покушение срещу магистрат, на който са искали да поставят взривно устройство в колата, но не даде повече информация. 

На въпрос дали е открито взривно устройство в автомобил на съдия във Враца, той отговори: "Не е било открито взривно устройство. Акцията, която се проведе днес във Враца от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", дирекция "Жандармерия" под надзора на специализираната прокуратура е за подготвяно такова. Поне сега директора на ГДБОП много настоятелно ми звънеше".

Според него най-вероятно това е свързано с работата на съдията. "Няма току-така да искат да взривяват някого", каза още той.

Той уточни, че вчера във Видин при специализирана акция са задържани 24 души.

Във връзка с абитуриентите, главният секретар на МВР заяви, че до момента е видял две коли едни до други, които са се движили по буледварда. "Бяха свалили прозорците и свиркаха, в което няма нищо лошо. Все пак завършват, просто имаха нещастието да завършат в годината, в която има обявена пандемия", допълни още той.

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 234
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това