ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! България почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски

ГОРЕЩО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! България почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски

7916
на 19.02.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! България почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски
Автор:   ПИК

България почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски 148 години след обесването му.

препоръчано

Тържественото поклонение пред паметника на Апостола в София започна с литийно шествие от църквата "Света София". Тази година президенството беше представено само от вицепрезидента Илияна Йотова поради заболяване от коронавирус на президентската съпруга и карантина за държавния глава.

По тази причина миналогодишните безобразия в дена на обесването на Левски с шествие от президентството в подкрепа на обитателя му Румен Радев и викове и крясъци край паметника на Апостола по време на поклонението пред подвига и паметта му бяха избегнати.

Заради пандемията в церемонията участваха само гвардейци. 

Почетният шпалир с поставени знаменца на карабините, венценосците, факлоносците, военнослужещият, определен да запали жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18.00, за когато беше предвидено и началото на гвардейската церемония.

След подаден сигнал "внимание", военнослужещият запали жертвеника, а факлоносците - факлите.

След запалването на жертвения огън, гвардейците поднесоха цветя пред паметника от името на институциите, без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки е предвидено да бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата има почетен караул на Националната гвардейска част. Стотици хора дойдоха да поставят цвете пред паметника на Апостола. Много учители бяха довели своите ученици.

В 17.00 часа в храма "Света София" беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски и половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" биха по повод възпоменанието, а в момента на площада има минута мълчание.

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това