Вход
София
Времето в София -2 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Висшите магистрати откриха процедурата за избор на нов главен прокурор (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Висшите магистрати откриха процедурата за избор на нов главен прокурор (ОБНОВЕНА)

на 15.07.2019
27289
7
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Висшите магистрати откриха процедурата за избор на нов главен прокурор (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.07.2019
7
27289

Пленумът на Висшия съдебен съвет провежда заседание, на което се открива процедурата за избор на главен прокурор. До 29 юли пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор.

Крайният срок за представяне на писмена концепция от кандидатите е 12 август.

Датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор ще бъде определен на 12 септември. Изборът ще бъде направен на 24 октомври 2019 г.

Мандатът на действащия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

ВАЖЕН ДЕН: ВСС открива процедурата за избор на главен прокурор на 15 юли

ВАЖЕН ДЕН: ВСС открива процедурата за избор на главен прокурор на 15 юли

На 15 юли 2019 г. (понеделник) от 13:30 часа, Пленумът на...

на 12.07.2019

На старта на заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов предложи като точка 1 да бъде гласувано откриване на процедурата. 

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че по закон трябва да протекат 4 заседания и до 12 август да се приемат концепциите на кандидатите, които до 29 юли са номинирани. 

С 23 гласа "за" бе прието от пленума откриване на процедурата за избор на главен прокурор като точка 1 от днешния пленум на ВСС, след което протоколните снимки на медиите бяха прекратени. Нито един от членовете не беше "против" или "въздържал се".

С пълно мнозинство се прие и решението за почивка на ВСС от 30 юли до 12 септември. И.д. главният секретар на ВСС Николай Найденов ще отговаря за финансите и ще подписва документите до администрацията, бе прието като следваща точка от пленума с всичките 23 гласа. След това заседанието бе закрито, по-малко от час след старта му, тъй като не се състояха никакви дебати, а всички проекти за решения бяха приети с пълно мнозинство. 

След заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че първото заседание за номинации е на 18 юли, а последното на 29 юли. "Приехме хронограма и в нея са заложени етапите. На 12 август номинираните кандидати трябва да предоставят писмена концепция с лична мотивация, анализ на състоянието на прокуратурата, както и всички останали необходими документи - автобиография, свидетелство за съдимост, липса на дела и изискуемост, 12 години юридически стаж, дипломи за образование и декларации за имущество и конфликт на интереси", припомни още той.

На 12 септември ВСС ще се събере, за да обсъди докладите за кандидатите. А на 9 октомври ВСС ще обсъди професионалните и лични качества на кандидатите. На 16 октомври е крайният срок за предоставяне на становища и въпроси от страна на съсловни организации, учебни юридически заведения и други експерти по кандидатурите.

Очаква се ВСС да открие процедура за избор на главен прокурор

Очаква се ВСС да открие процедура за избор на главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание в...

на 15.07.2019

Изслушването на кандидатите ще се проведе на 24 октомври, каза още Магдалинчев. Той обясни, че не е проблем да има само един кандидат, ако другите не отговарят на критериите. "Не е проблем да бъде и жена, няма полови ограничения и не може да става дума за това", заяви още представляващият ВСС. 

Вижте старта на заседанието на ВСС и гласуването за откриване на процедурата във видеото на живо на ПИК TV:

Вижте и изявлението на председателстващия ВСС Боян Магдалинчев след заседанието:

Сподели:
Напиши коментар »
(7)
1
Новия Задунайски Главен Прокурор Също ли ще е К-ОПЕЛЕ от БКП, Като Сотир Цацаров ? Комунист и Милиционер е Животинска ТОР ! Подлежи Семейно на Животинска СМЪРТ ! Спас-ението на БЪЛГАРИЯ е Прочистване Комунисти и Милиционери на ГЕНЕТИЧНО Ниво ! Член на БКП-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на МВР-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на ДС-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
2
Болшевишкото ПРАСЕ Цацаров Договори с Путинската ЧАЙКА Обучението на Прокурори в Русия, Като Пазарджишкия МИЛИЦИОНЕР Роман Василев, Известен в ГЕЙ Средите, Като Роман МАНАФА Завършил Съветска П-ЕДЕРАСТИЯ в Ленинград ! http://www.segabg.com/article.php?id=872868 БЪЛГАРИ ПОМНЕТЕ:КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК ! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР Е КАТЕГОРИЯ ПОДЧОВЕК, ДЕГЕНЕРАТ, ЖИВОТНО, УБИВА СЕ САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
3
ГЕРГОВ ОТ БСП ДА ГИ СЪБЕРЕ В ЦУМ И ДА СИ ИЗБЕРЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР. ИМАШЕ ЕДИН ЧЕСТЕН И ИЗБИРАЕМ, АМА ИМАЛ НА ТЕРАСАТА СКАРА И ГО ПРЕЕВАХА.
4
най-достоен за главен прокурор е ГЕШЕВ
5
Ще бъде наложена поредната безгласна буква на герб, да им прикрива наглостта. Защо патерицата Трифонов не включи в референдума въпрос за избор на главен прокурор от народа... Патерица ,сър! С арестите около края на мандата си на треторазредни кметове от ГЕРБ, и с кампанията от очерняне на Иванчева която е ОПРАВДАНА ЧЕ НЕ Е ВЗЕЛА ПОДКУП И Е ОСЪДЕНА СЪС ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СВИДЕТЕЛИ ЧЕ ГО ИСКАЛА, ПРОКУРАТУРАТА СЕ САМОПОКАЗА КАТО БУХАЛКА НА ГЕРБ, СКОРОПОСТИЖНОТО ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ЙОНЧЕВА БАШ ПРЕДИ КАМПАНИЯТА, СЪЧЕТАНО СЪС ЗАБАТАЧЕНИТЕ И ОЩЕ НЕПРИКЛЮЧЕНИ АПАРТАМЕНТАДЖИЙСКИ ПРОВЕРКИ ПОКАЗВАТ ЩО ЗА ПРОКУРАТУРА Е ГЕРБАВАТА ПРОКУРАТУРА.
6
ГЕШЕВ ИЛИ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ЕДИН ОТ ДВАМАТА ТРЯБВА ДА Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР,ДОКАЗАХА ЧЕ ИМАТ "ТОПКИ" ДА СЕ БОРЯТ С КОРУПЦИЯТА,ОЛИГАРХИЯТА, ПЕРАЧИТЕ НА ПАРИ И ИЗНУДВАЧИТЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ
7
За процедурата пише в някои медии.За ДПС и Пеевски най-важен е избора на следващия главен прокурор. Той ще притисне премиера Борисов, само и само да се стигне до договорка с хората от ВСС, които ще гласуват за новия държавен обвинител №1. От тях също ще има притискани магистрати. Борисов и Цацаров ще решат, дали ще има един или двама предложени По закон държавният глава има право само веднъж да върне предложението за главен прокурор. Но никъде в закона не е указан срок, в който той е длъжен да сложи парафа си. Тази вратичка може да се използва, ако предложението за главен прокурор се окаже неудачно.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24420
архив

Разярена съпруга буди мъжа си посреднощ: - Пешо, вчера бях оставила две бутилки ракия в хладилника. Защо сега има само една? - Щото не съм я видял...

x