ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВСС в горещ спор за скандала в Темида след разкритията за манипулирането на делата - изслушванията ще са при закрити врати (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Темида

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВСС в горещ спор за скандала в Темида след разкритията за манипулирането на делата - изслушванията ще са при закрити врати (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

62324
на 09.04.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВСС в горещ спор за скандала в Темида след разкритията за манипулирането на делата - изслушванията ще са при закрити врати (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Висшият съдебен съвет обсъжда одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана. Заседанието беше свикано по искане на правосъдният министър Данаил Кирилов.

препоръчано

Главният прокурор Иван Гешев сравни опорочаването на IT системата в съда с нашествието на коронавируса.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

Както ПИК разкри, манипулациите на разпределението на делата започват през 2012 г. и стават възможни след внедряването на днешния шеф на ВКС Лозан Панов, сегашния съдия от ВКС Владимир Йорданов, бившия правосъден министър Христо Иванов, бившия член на ВСС Калин Калпакчиев и бившия шеф на СГС Калоян Топалов на ръководни постове в съдебната система.

Заседанието се провежда онлайн и конферентно и повечето от членовете ще се включват дистанционно. За момента във ВСС е само шефът на ВКС Лозан Панов, който явно не е имало откъде другаде да се включи, съобщи на място водещата Ива Николова, която припомни сагата на скандала. Той обаче не е в заседателната зала. Там е само министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който председателства пленума. 

На заседанието присъстват 21 члена, обяви Данаил Кирилов и откри заседанието. След това обаче се включи и Пламен Найденов, който първоначално имаше проблеми с връзката. 

Пленумът първо трябваше да реши за четирите точки от дневния ред. Първата от тях е приемане на резултатите от одита на Централизираната система за случайно разпределение на делата на „АМАТАС“ ЕАД.

От прокурорската колегия бе внесена допълнителна точка по предложение на главния прокурор Иван Гешев за замразяване на магистратските заплати. 

Магистратите първо гласуваха дали да бъдат включени в дневния ред допълнителни точки, сред които и тази за заплатите - 20 дадоха глас "за" и това бе прието. 

След това ВСС пристъпи към приемане на одитния доклад за системата за разпределение на делата. Боян Новански, който е сред вносителите, предложи първо да бъдат изслушани експертите от "АМАТАС" и след това да им бъдат задавани въпроси. 

Лозан Панов заяви, че от петък са чути всевъзможни интерпретации на доклада и предложи той да бъде публикуван, за да не се стигне до манипулиране на мненията. Според него по този начин се руши авторитета на съдебната система и затова призова за публичност на одита, както и да бъдат изслушани и IT специалистите на ВСС, както изготвилите системата. Той бе подкрепен от присъдружната му Олга Керелска. Близката на Лозан Панов Атанаска Дишева заяви, че докладът не бил подписан и иска да знае кой е изготвял доклада. Освен това подкрепи идеята на Панов докладът да бъде публикуван. 

Боян Магдалинчев обаче заяви, че в доклада има точки, според които няма как да бъдат разкривани обществено, тъй като има конфиденциалност и това е залегнало и в договора с фирмата. "Този евтин популизъм трябва да спре. Не може доклада да се разнася наляво и надясно, когато има досъдебно производство. Който направи такова нещо, носи отговорност", категоричен бе той.

Калина Чапкънова от прокурорската колегия предложи изслушването на експертите да бъде извършено при закрити врати, въпреки клаузата за конфиденциалност, тъй като те имат готовност да представят изводите в резюме. Освен това докладът е вече част от досъдебно производство в прокуратурата и затова няма как да бъде публикуван в качеството му на доказателство, а изслушването трябва да се извърши без онлайн излъчване. 

Севдалин Мавров заяви, че към материалите е представен доклад от Валери Михайлов от ВСС, който дава отговор на много въпроси. Той бе категоричен, че след образуване на досъдебно производство с оглед следствената тайна няма как да бъде дадена гласност на доклада. 

"Ще се съглася с г-н Калпакчиев и г-н Христо Иванов, който през 2014 година казват, че IT специалистите не трябва да се изслушват, защото те трябва да коментират работата си. Затова смятам и че сега не трябва да се изслушват нашите IT специалисти. Естествено е, че ще защитят работата си", обяви Иван Гешев.

Главният прокурор акцентира и на това, че цялата програма за разпределение на делата струва 12 000 лева.

"Като слушам какви ги говорят някои членове на ВСС, май най-добре да нямаше одит", обяви Боян Новански.

Шефът на ВАС Георги Чолаков обяви, че първото нещо, което трябва да решат магистратите, е дали този доклад за системата за разпределението на делата трябва да бъде публикуван. "Ако вземем решение за публикуване на доклада, трябва да вземем становище от наблюдаващия прокурор и да решим дали целия да го публикуваме или само извадки от него", каза още той и апелира магистратите най-накрая да започнат да работят.

Правосъдният министър възрази от упоритостта на колегите Дишева и Чапкънова, които непрестанно искат думите и не позволяват на останалите магистрати да се изкажат.

"Подкрепям колегата Чолаков, време е да минем по същество. Видимо нещата се изкривяват към доклада", добави обвинител №1. Иван Гешев зададе и три важни въпроса - кой е одобрил сегашната пробита система, защо 5 години не е правен одитен доклад и как можем да отстраним нередностите, докато не започне работа новата система.

„Съгласявам се с колегите, които смятам, че трябва да бъдат изслушани експертите при закрити врати“, каза главният прокурор Иван Гешев в хода на онлайн заседанието на Пленума.

„Защото както, каза г-н Кузманов (Георги Кузманов – бел.ред.), съществува реален риск, не че не сме станали, но да станем смешни и някой седмокласник да влезе и да разпределят някое дело в някое от съдилищата на България. Нашата работа не е да обучаваме цяла България по какъв начин може да се влезе в централизираната система за разпределение на делата, а това, което виждам в доклада е, че всеки с някакви елементарни компютърни умения – 7 или 8 клас, може да го направи елементарно, ако разполага с квалифициран електронен подпис, на родител примерно”, заяви главният прокурор.

Главният прокурор се съгласи и с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че докладът трябва да бъде публикуван. „Но моето мнение е, че трябва да бъде поискано разрешение от наблюдаващите прокурори”, посочи Гешев и уточни, че освен разрешение, трябва да бъдат отстранени уязвимостите. „Защото повтарям, нашата работа не е да обучаваме седмокласници как да разпределят дела в съда, но е съвсем логично предложението на Лозан Панов целият материал да бъде качен на страницата на ВСС и всеки да има възможност да го прочете”, заяви той.

Последва спор между Атанаска Дишева и Данаил Кирилов. Правосъдният министър призова Дишева да спре да манипулира хората. В разговора се намеси и Лозан Панов, което принуди Данаил Кирилов да прекрати дебатите.

"17 души гласуваха "за" дебатите да продължат в закрито заседание. Единствено Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска бяха "против",

Така след гласуването изслушванията по темата за програмата за разпределение на делата в съдебната система продължават при закрити врати.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК