ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски: Нямаме данни за болни от коронавирус на този етап, взели сме необходимите мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски: Нямаме данни за болни от коронавирус на този етап, взели сме необходимите мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

16140
на 25.02.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски: Нямаме данни за болни от коронавирус на този етап, взели сме необходимите мерки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

"Това е първият брифинг от името на кризисния щаб, който бе сформиран по нареждане на премиера Бойко Борисов. Цяла нощ се работи по изработване на брошури за евентуални мерки против разпространение на коронавируса", заяви оглавяващият щаба и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

препоръчано

Той допълни, че ще има подобрения с телефона, който да осведомява хората за всички въпроси свързани с коронавируса и да работи 24/7. Изработени са специални формуляри, които всеки български гражданин независимо колко време бил в чужбина и къде е бил трябва да попълни. "Първо лични данни, тел за връзка, адрес където ще бъде 14 дни, тел и име на личния лекар. Така се събират достатъчно данни за пристигащите от чужбина и след това ако е необходимо да се разплете контактната картина", заяви шефът на ВМА.

Той заяви, че трафикът последните 24 часа не е бил интензивен, но всички хора са били проверени, въздушния транспорт се контролира с термокамери, каквито до края на седмицата ще бъдат поставени на всички пунктове.
За карантинните лица нямаме потвърждение към този час нито едно лице с положителна проба за коронавирус. Камерите пък ще бъдат около 100 на всички пунктове.

Шефът на ВМА благодари специално на началника на "Пирогов" проф. Балтов, който му се е обадил и е заявил, че при нужда могат да предоставят отделна сграда, за да бъдат настанени болни, ако има такава необходимост. На въпрос дали е възможно човек със съмнение за заболяване да откаже лечение, ген. Мутафчийски заяви, че няма такъв вариант и пациентът ще бъде конвоиран до съответното лечебно заведение и призова хората да бъдат дисциплинирани и отговорни, защото не става дума само за тяхното здраве.

"България не е закъсняла с превенцията, това че сега е създаден този щаб, не означава, че не е свършена нинаква работа - напротив. Създаването на този щаб има за цел преодоляване на всички бюрократични спънки. Само за една нощ се свършиха неща, които обикновено отнемат един месец", допълни шефът на кризисния щаб. 

Брифинг ще се дава всяка сутрин в 8:00 часа, ако има необходимост ще се дава и допълнителна информация и призова медиите да бъдат отговорни и да осведомяват хората своевременно и коректно. 

Проф. Кантарджиев се ядоса на медиците в Сливен, че не са изпратили материал. "Ако имат прояви на заболяването, засягане на дихателната система, задух, висока температура, изпращат материал и очакват резултати, но те не са изпратили нищо. Последно бях там 93-та година когато беше епидемията от дифтерия", заяви професорът. 

"Никой да не ходи там където има коронавирус или където има циркулация на този вирус", даде своя съвет проф. Кантарджиев.  

Сподели:
Бомба x
ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19 ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 205
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това