ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последни данни за разпространението на коронавируса - заразените са 354 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последни данни за разпространението на коронавируса - заразените са 354 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

81150
на 30.03.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последни данни за разпространението на коронавируса - заразените са 354 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви последните данни за разпространението на коронавируса.

препоръчано

След вчерашния ден заразените в България вече са 346, починалите са 8, но 14 са излекувани. Само за един ден в света се появиха нови 100 000 инфектирани с COVID-19.

"Имаме още 8 потвърдени случая на заразени. За денонощието стават общо 16. Заразените са общо 354", разкри проф. Мутафчийски.

"127 души са в болница. 13 души са в реанимация, интубирани, 15 са излекувани", каза още той.

По думите му най-много заразени има в София - 221 души. В Пловдив са 21.

"За непушачи и пушачи тази дисертация ще се пише след края на епидемията. Тогава ще се направи обобщение кои са били рисковите фактори", обяви проф. Мутафчийски на въпрос на ПИК TV дали починалите пациенти са били пушачи и дали пушенето влияе на вируса.

"От 10 в 8 аптеки намерих дезинфектанти. Маски няма. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски, но такива няма", добави началникът на щаба на въпрос на ПИК TV за сигнали от наши читатели, че в много аптеки все още няма маски и дезинфектанти.

Проф. Мутафчийски прогнозира, че до сряда заразените ще минат 1 млн. в света.

"В Щатите приемат диагноза коронавирус, без да правят тестове, ако пациентът има двустранна бронхопневмония, повишена температура, понижение на левкоцитите. В Германия се правят масови тестове, там целта е до 500 000 PCR теста за седмица", разкри директорът на ВМА.

"Нашите възможности са около 1200-1300 теста на ден", допълни той.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени в това, че им се отнема правото на движение. Получавам по 100 имейла на ден и няма да отговарям повече, защото нямам физическа възможност вече. Какви ли не съобщения получавам. Идеята за физическото дистанциране е да не се заразят с коронавирус и да умрат. Не знам какви основания трябва да посоча повече", отсече проф. Мутафчийски.

"Посочването с пръст не се смята за добра практика. Няма практика в ЕС да се слагат бележки в блоковете, където имат карантинирани хора", каза още началникът на щаба.

"Абсолютно безотговорно е да се разхождаме", негодува той.

"66-години е средната възраст на починалите. Най-младият е на 51 години", отсече директорът на ВМА.

"Има засилен контрол върху медицинските отпадъци в болниците. Бяха проверени инсинераторите, договорите на болниците и начинът на пренасяне" категоричен е проф. Мутафчийски.

"Снощи в едно интервю проф. Иво Петров взе отношение за машината сърце-бял дроб. Понякога това заболяване протича толкова бързо, че няма време нито за машина, нито за интубация. Това са много екзотични мерки и няма доказателства, че това помага. Колко са тези машини? Една такава машина се обслужва от 6 човека", обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

"Най-масовото нещо на българина е неговият телефон. Обсъжда се вариант за уведомяване при излизане с есемеси, като синя и зелена зона. По отношение на мерките за физическо дистанциране сме изключително категорични. Това е единственият начин да се спасим",увери директорът на ВМА.

"С проф. Смилов вчера утвърдихме самия фиш. Всичко е готово, вече е въпрос на организация. Когато бъдат направени тези бързи тестове, ще ви уведомим", заключи проф. Мутафчийски.

"Карантината в Банско е до 31 март и след това тя ще продължи, както е във всички останали градове", завърши началникът на щаба.

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 230
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това