ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни за разпространението на коронавируса. 449 се вече заразените, 25 са излекувани (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни за разпространението на коронавируса. 449 се вече заразените, 25 са излекувани (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

91248
на 02.04.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни за разпространението на коронавируса. 449 се вече заразените, 25 са излекувани (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски изнесе последни данни за новите заразени с COVID-19 и развоя на заболяването при установените случаи.

препоръчано

Заразените в България са вече 449, 37 са новите, 24 са в болница, а Видин е новата точка, където има случай. Там заболял е мъж.

Днес по обед трябва да станат ясни и резултатите от тестовете на 240-те депутати, след като стана ясно, че техният колега от ДПС Хасан Адемов е заразен с коронавирус. Той съобщи, че освен в София, вчера депутати са били тествани още в Стара Загора и Варна. Днес тестуването им продължава, а резултатите ще се съобщят от председателката на парламента Цвета Караянчева, отговори шефът на щба на въпрос на ПИК TV.

Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25.

Новите лабораторно доказани случаи са 27. Те са установени в София (12 случая), Благоевград (1 случай), Смолян (4 случая), Варна (3 случая), Добрич (2 случая), Пловдив (1 случай), Пазарджик (1 случай), Монтана (1 случай), Велико Търново (1 случай) и Видин (1 случай).

167 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури. От всички 449 диагностицирани – 252 (56%) са мъже и 197 (44%) жени.

Средната възраст на излекуваните пациенти е 45 години, а на починалите – 61.7 години. Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 14; Бургас – 20; Варна – 23; Велико Търново – 3; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 28; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 266; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4. Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.

"Имаме два нови случая на загинали пациенти - двама мъже. Единият на 57 г. в Кюстендил и мъж на 40 г. в "Пирогов". Средната възраст спадна още повече. 167 души е броят на хоспитализираните, от които 18 интензивни", допълни ръководителят на националния оперативен щаб.

"Предполага се, че не е от пневмонията загинал, а от белодробна емболия, защото смъртта е абсолютно внезапна", коментира той за починалия снощи в "Пирогов" 40-годишен мъж.

"РЗИ ще определи, ако има нужда да се направи карантина, но ако има заразени лица", отговори ген. Мутафчийски на въпрос дали ще се поставят журналистически редакции под карантина ако се установи, че журналист е има досег със заразения д-р Хасан Адемов или друг болен в парламента. 

"По-скоро сме разгледали и утвърдили техните алгоритми, които са издадени като заповеди. Ние също имаме такива сигнали и заради това на някои места предприемаме малко по-активни действия. Все още стъписването по места е голямо и не могат да отговарят бързо на очакванията. За случая в Благоевград направим пълно разследване. Това, че твърдението беше, че са изгонени веднъж, това не се потвърди", каза още генерал Мутафчийски.

"Кой ги е обвинил - вие или аз? Информацията беше, че имаме данни, че има хора със симптоматика, които не са подавани. Всеки, който има данни за двустранна пневмония, трябва да бъде пратен да се тества. Имаме една група бременни в Банско са приети в болница. Не съм обвинил абсолютно никого. За мен е важно дали е спазена процедурата. Ако не са имали такива пациенти и болни въобще или ако има са подадени - да видим в коя лаборатория. Има едно нещо, които много лесно може да се провери - в ренгеновия кабинет на разложката болница", коментира той за позицията на лекарите в Банско, че не са прикривали заразени с коронавирус и не са подавали коректна информация.

"Когато РЗИ ги подаде, ще ги тестваме. РЗИ сега разкрива лаборатория и те са на обучение при проф. Кантарджиев, може би това е в основата на това", каза той защо все още служителите на гара Илиянци все още не са проверени дали са болни от коронавирус.

"Нямаме информация да му е тежко състоянието, следим", отговори той на питане какво е състоянието на заболялото 9-годишно дете във Варна.

"Докрая на деня бяха минали 200 полицая. Като станат готови, ще ви уведомим. Нула са позитивните, както и поне 200 души изследвани с тези дарени тестове, както и още 400 военнослужещи".

"Нямаме информация за арестанти. Имаме едно лице, в МВР болница, за едно лице, граничен полицай от летище София, бяхте уведомени", отговори той на питане на ПИК TV дали има болни арестанти, настанени за лечение в МВР болница.

"Най-често срещаният симптом е температура и кашлица, в Италия се съобщава и за лекари, които са загубили вкус и обоняние", насочи той вниманието към симптомите на заболяването.

"Заради карантинния период, болниците са лишени от възможността да работят плановата дейност. Това не може да бъде до безкрай, защото не се знае докога ще продължи тази ситуация. Засега наистина това, което може да се отложи във времето, трябва да се отложи", прокоментира той ситуацията в болниците към момента.

"Много тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е в световен мащаб. Затова са и обособени отделения за коронавирус заразени и които не са заразени. Непрекъснато апелираме, че нашите колеги трябва да работят със защитни средства. Такива неща не трябва да се допускат, колегите трябва да бъдат максимално защитени, да смятат всеки един пациент за потенциално заразен. Това е принцип в медицината", предупреди генерал Мутафчийски своите колеги.

"Вирусите са по-малки от микробите. Този има трупизъм към клетките на долните дихателни пътища, затова и прави двойна бронхопневмония. Сам вирус е много рядко навън, той не е жизнеспособен. Обикновено вирусът преживява на гладка повърхност, защото той отива там с капките от хората. В кораба, круизният, се оказа, че във въздухоносната система, там където е влажно и хладко, неговата РНК преживява най-дълго. Всяка повърхност трябва да се гледа тако заразена, ръцете, когато се сетим, с дезинфекционни кърпичи, ако сме в къщи, да си мием ръцете. Трябва да си пазим устата с плат, независимо какъв и очила. Вирусът влиза в нашите тела през уста, нос и очи. Гражданите не ги съветвам с ръкавици, съветвам ги да си мият ръцете", отговори на въпрос на Ива Николова проф. Тодор Кантарджиев.

"Лабораториите се сертифицират два пъти годишно. Те са няколкостотин за микробиология, над 400 лаборатории имаме. За пример - Германия има 140 лаборатории. Но там всяка лаборатория прави 5-10 000 изследвания. У нас лабораториите, които правят PSR тестове, във ВМА, разкриха се перфектни лаборатории в Стара Загора и Варна. Те работят идеално. Сега, поради засиления интерес, в София работи една частна лаборатория, работи брилянтно. В момента някои болници - Пирогов ще открива такава, база Лозенец ще откриват лаборатория, РЗИ също, в Плевен са на обучение във ВМА и гледаме да разширим мрежата на лаборатории", коментира още проф. Кантарджиев.

"Клиничната картина се променя във вашите публикации, нищо друго не се променя. Отменя ли това, че над 70% са с температура? 10% от пациентите имат диария, болки в мускулите, кашлица имат голям процент, малък процент има зачервяване на очите. Съществените симптоми - трайна тепмепарура над 38 градуса, задух, все едно някой ти е седнал на гърдите, така го описват някои, сини устни, това са съществените неща. Утре сутринта ще поканя доц. Попов да обясни как са... ще рискуваме, може тях да ги зарази", отново насочи вниманието към симптомите на болестта генерал Мутафчийски.

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това