ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни: 201 са вече заразените с коронавирус, двама са в тежко състояние, има първи случай в Дупница (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Здраве

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни: 201 са вече заразените с коронавирус, двама са в тежко състояние, има първи случай в Дупница (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

103858
на 23.03.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни: 201 са вече заразените с коронавирус, двама са в тежко състояние, има първи случай в Дупница (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщава последни данни за заразените с коронавирус у нас. 

препоръчано

201 са вече регистрираните с коронавирус, 11 са за деня. Нов пациент има в Дупница и в Пазарджик двама, които са семейство, в Добрич още един има контактен и в София 7 деца.

200 хил. лева даде днес банката за развитие, посочи той.

Щабът ще предложи на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работятя с коронавируса и да са оборудвани с реанимационни легла, обясни Мутафчийски.

Никой не може да лиши български граждани да се завърнат у нас, посочи той на въпрос на ПИК.

От вчера има медицински съвет, който може да приема информации на хора, които имат нещо да кажат по темата, обясни той.

Запитан дали студеното време може да облекчи инфекцията, той заяви, че няма връзка между двете.

На въпрос за тоалетните на бензиностанциите, чието използване е ограничено на места, той каза, че това никога е е забранявано и е добре хората да слизат и да си мият ръцете. Ние сме отправили препоръка да има автоматично дезинфекциране на тоалетните. 100% е доказано, че в тоалетните остава коронавирус от болен, заяви Мутафчийски. 

Карантината е времето за дезинфекция и отделяне на пациента и персонала. Ще препоръчаме на министъра да издаде заповед всяка болница да има обособени легла, допълни той.

Още се изяснява статусът на пациентите в Пазарджик и се установяват контактните лица. 

Няма определени индикации като температура, заради която да се изследваш. Когато човек се чувства със симпотоматика, той получава по телефона от личния лекар указания с какво да се лекува. Ако почувства задух и преса върху гърдите, 38 градуса, тогава вече трябва да се обърне към личния лекар, бърза помощ и в болница, заяви той. 

Вече се водят разговори с китайското посолство за помощ от техни лекари, обясни професорът. 

Всички лекари в страната имат становище на инфекционистите от 6 страници с препоръки за лечението. Иначе се лекуват с Азитромицин и Хлорохин, обясни Мутафчийски. 

Нито една държава не спомена за напредък по изработката на бързи тестове. Може да се използват да се види кои са преболедували, но оставаме с надеждата, че ще се намерят по-добри тестове, заяви още той.

Запитан за предпазните средства на зъболекарите Мутафчийски обясни, че за това отговаря логистичния щаб и той подава периодично такива на личните лекари и зъболекари. 

Два са тежките случаи на пациенти с коронавирус и те са в "Пирогов", посочи генералът.

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 325
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това