Вход
София
Времето в София 11 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни резултати за коронавируса: 11 нови случая, болните вече са 92. Смолян и Търново със заразени (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни резултати за коронавируса: 11 нови случая, болните вече са 92. Смолян и Търново със заразени (ОБНОВЕНА)

на 18.03.2020
172394
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни резултати за коронавируса: 11 нови случая, болните вече са 92. Смолян и Търново със заразени (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
18.03.2020
0
172394

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Мутафчийски обявява поредния горещ ден в битката със заразата. До вчера заразените у нас бяха 81. Софийска болница бе затворена заради пациент с доказан коронавирус в нея. Според данни на ПИК това е бизнесменът Кирил Домусчиев. По непотвърдена информация в болницата като пациент е и съпругата му. Снощи след съвместно заседание на правителството и щаба Банско бе обявен за затворен град заради инфектирани от Англия.

По разпореждане на Гешев и ген. Мутафчийски затварят ски зоната в Банско

По разпореждане на Гешев и ген. Мутафчийски затварят ски зоната в Банско

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и с...

на 16.03.2020

"Гражданите, които се връщат от .т.нар. рискови дестинации, отиват на 14-дневна карантина. Попълват съответния формуляр и се проверяват от органите на реда. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат по телефона на личния си лекар. Той преценява дали те да бъдат изпратени в болница или не, той изобщо не се среща с тези пациенти", уточни ген. Мутафчийски.

Ако личният лекар прецени, че състоянието на пациента е среднотежко или тежко, той се обажда в съответната болница, откъдето изпращат линейка, за да вземат пациента.

След като пристигне в болница, се преценява дали пациентът трябва да бъде тестван. По отношение на тестването - лабораториите имат определен капацитет. Във Франция например не се прави тестване на пациенти, които не са в болница. Тук се прави тестване в интензивните отделения, при болни с двустранна бронхопневмония. За ВМА лабораторията е с достатъчно добра достоверност и не се препотвърждават резултатите. За останалите лаборатории, все още съществува режим на потвърждаване в националната лаборатория.

"Към настоящия час - има нови 11 потвърдени положителни случаи. С тях те стават 92. В Смолян и Велико Търново има по един пациент. И двамата са в леко състояние", заяви ген. Мутафчийски.

Той отбеляза, че 8232 са смъртните случаи в световен мащаб досега, а заразените са над 200 000. 

На въпроси на ПИК как стои въпросът с бременните жени и как се пази тяхното здраве; има ли открит препарат, който може да излекува болни от коронавирус и дали парламентът трябва да спре работата си заради опасността от зараза, ген. Мутафчийски отговори: 

"За женските консултации - ще се създаде механизъм за дистанционно издаване на документи, от които се нуждаят бъдещите майки. Още към днешния ден бе решен проблемът с лекарствата на хронично болните.

Що се отнася до препарата - не мога да коментирам. В Китай коментират за тези медикаменти, но това трябва да се прецени дали е така и ако е така, ние ще направим постъпление да закупим този препарат. В момента има около 10 препарата, които се набеждават, че са ефективни и при ебола. Но нали разбирате, че това са скъпи препарати, а в момента държавата плаща много неща

И последният въпрос - парламентът. Знаете, че в момента се гласуват закони, които са наистина много важни. Депутатите се проверяват с термометър, както се прави и на летището. Ние сме препоръчали, включително и с госпожа Дариткова сме говорили - вентилацията в парламента няма да работи. Това е важно, защото се препоръчва - във всички административни сгради, където има централна вентилация, тя да бъде изключена. Най-вероятната причина за такъв широк мащаб от заразявания може би е точно тази циркулация на въздух във вентилационните системи. Освен това в парламента са поставени дезинфектанти. Препоръката е за максимално съкратена работа. Най-важните неща да се решават в комисиите и бързо и оперативно да се действа по-нататък. Дали сме съответни препоръки, убедили сме, че са изпълнени и се надявам скоро да бъдат приети най-важните закони. След това ще се реши дали депутатите да бъдат пуснати във ваканция".

Ген. Мутафчийски отбеляза, че "Софиямед", където е настанен бизнесменът Кирил Домусчиев, ще работи като нормална болница и тя ще лекува в изолация "пациентът, който е там".

На въпрос как ще се процедира с ромите, които не спазват ограничителната заповед, той отговори: "Над 200 ромски медиатора са активирани, за да разясняват в ромските общности за хигиена, дезинфекция, карантина. Ние сме го отчели този проблем, за пръв път ни сигнализираха от Стара Загора. 200 души медиатори не са малко. Те са работили и предишни проблеми - морбили и грип и имат опит".

Запитан как ще коментира казуса, че при Видин се влиза безпрепятствено и без проверки, той заяви: "Вече е доказано, че термокамерите имат изключително ниска ефективност в света, но ние ги имаме. По-ефективно е прякото измерване на температурата. Във Видин има един съществен проблем. Там първо - проблемът с броя на медиците в самия град. Най-вероятно шофьорът на ТИР е заварил положение, при което не е имало никой на смяна. Но малките гранични пунктове ще се затворят на всички места".

Ген. Мутафчийски отбеляза, че до края на седмицата ще има осигурени 2000 защитни облекла, които ще бъдат раздадени с предимство на спешните медици и работещите в инфекциозните отделения в риск. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34715
архив

На габровско семейство дошли гости. Ала се позастояли по дълго, та по едно време домакинята подсетила мъжа си: - Хайде мъжо, да си лягаме, че хората може да искат да си ходят!......

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x